Bakan ve MHP’li vekiller arasında gerginlik

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ege’de 16 Türk adasına Yunanlıların hakim oldukları ve bayrak astıkları yönündeki iddiaları yalanladı. Yılmaz, bunların hukuken Türkiye Cumhuriyeti’nin hâkimiyetinde olduğunu söyledi.TBMM Genel Kurulunda devam eden Torba

Bakan ve MHP’li vekiller arasında gerginlik

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ege’de 16 Türk adasına Yunanlıların hakim oldukları ve bayrak astıkları yönündeki iddiaları yalanladı. Yılmaz, bunların hukuken Türkiye Cumhuriyeti’nin hâkimiyetinde olduğunu söyledi.

TBMM Genel Kurulunda devam eden Torba Kanun Teklifinin ikinci bölümünün geneli üzerinden yapılan görüşmelerde milletvekillerinin sorularına cevap veren Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile MHP’li milletvekilleri arasında sözlü tartışma yaşandı.

“YUNANİSTAN LEHİNE GÖRÜŞ BİLDİRİYORSUNUZ, ÇOK ŞÜKÜR Kİ SİZ İKTİDARDA DEĞİLSİNİZ”

MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut’un “Ege’de 16 Türk adasında Yunanlıların hâkim olduğu, bayraklarını astıkları; İzmir’in karşısındaki kayalıklara yine bayraklarını diktikleri, Türk hava sahasını ihlal eden Yunan askerî helikopterine karşı müdahale etmeme emrinin verildiğini basından okumaktayız, Genelkurmayın internet sitesinde görmekteyiz. ‘Dışişleri Bakanlığının talimatıyla, bizim bilgimiz dâhilinde o adalar onlara verildi’ ifadesi neticesinde bu hava ihlalinin Genelkurmayın internet sitesinden kaldırılması resmî olarak talep edilmiştir.

Bu konuyu açıklar mısınız?” şeklindeki sorusuna cevap veren Bakan Yılmaz, Ege Adaları’yla ilgili, Lozan Barış Antlaşması 12. maddesi ve Paris Barış Antlaşması 14. maddesinin hükümleriyle egemenliği devredilenler dışında hiçbir adanın egemenliği antlaşmalarla Yunanistan’a devredilmediğini açıkladı. Bakan Yılmaz, “Bu ada, adacık ve kayalıkların egemenliği Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne halefiyet yoluyla intikal etmiştir. Hukuken, EGAYDAAK Türkiye Cumhuriyeti’nin hâkimiyetindedir.

Antlaşmalarla gerçekleştirilen bu düzenlemeye karşılık Egemenliği Anlaşmalarla Yunanistan’a Devredilmemiş Ada, Adacık ve Kayalıkların (EGAYDAAK) bir kısmı üzerinde, başından beri ama Osmanlı’dan bugüne gelinceye kadar bir Yunanistan’ın fiilî uygulamaları vardır. Ancak fiilî devlet uygulamaları onların yasal, hukuki statülerini değiştirmez. Bu, uluslararası mahkemelerin de vermiş olduğu karardır. Dolayısıyla, bu durumda EGAYDAAK’lar hukuken Türkiye Cumhuriyeti egemenliğindedir. EGAYDAAK’ların üzerindeki mevcut olan fiilî Yunan uygulamaları hukuki statüyü değiştirmez.

Libya-Çad, Hollanda-Belçika uyuşmazlığında Uluslararası Adalet Divanı, Palma Adası uyuşmazlığında ise hakem kararı, statüsü antlaşmalarla belirlenmiş olan toprakların egemenliğinin fiilî uygulamalarla değiştirilmeyeceğini hüküm altına almıştır. Dolayısıyla, aramızdaki fark şu; siz ‘burayı Yunanistan’a verdi’ diyerek Yunanistan lehine görüş bildiriyorsunuz. Çok şükür ki siz iktidarda değilsiniz. Eğer iktidarda olsaydınız sizin bu sözlerinizi alarak Yunanistan uluslararası mahkemelerde kullanırdı. Sizden ‘burası Türk toprağıdır’ demenizi beklerdim. Orası da yine Türk toprağı kalacaktır.

“YAZIKLAR OLSUN, HEM MİLLİYETÇİ OLACAKSINIZ HEM DE BÖYLE BİR TABİR KULLANACAKSINIZ”

Süleyman Şah Türbesi’nin taşınmasına yönelik operasyonda Türk topraklarının terk edildiği iddiasında bulunan MHP’li milletvekillerine cevap veren Bakan Yılmaz, “Yarın halkın arasına katılacağız. Siz diyeceksiniz ki, ‘Türk toprağından vazgeçildi’ Biz de diyeceğiz ki, ‘Mehmetçiğin hayatını kurtardık, tek bir Mehmetçiği de şehit vermedik.’ Bunu millet tartar, bunu vermekten utanacaksınız, bu sözü söylemekten de utanacaksınız, bundan hiç şüphemiz yok. Yazıklar olsun. Hem milliyetçi olacaksınız hem de gelip böyle bir tabir kullanacaksınız. Biz onur duyuyoruz, gurur duyuyoruz. Türk bayrağını Suriye’de dalgalandırdık. Bir başka yerde bayrak inmeden diğer yerde bayrağı dalgalandırdık, ondan şüphe yok. Yarın milletin huzuruna gideceğiz ve söyleyeceğiz, Mehmetçiğe sizin ne dediğinizi de bizim de ne yaptığımızı söyleyeceğiz” dedi.

“TACİZ ATIŞLARI OLURSA TSK CEVAP VERECEK”

Çözüm sürecine yönelik sorulan sorulara, “Çözüm süreci milletin projesidir, biz milletin projesinin takipçisiyiz ve milletin çoğunluğu da bu çözüm sürecini takip ediyor, bunda hiç şüphe yok. Dolayısıyla da gerek Başbakan Yardımcımızın açıklamasını gerekse diğerlerinin açıklamasını bu doğrultuda anlamak lazım. Çözüm süreci devam edecek, taciz atışları olursa da Silahlı Kuvvetlerimiz misliyle karşılık verecektir” açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler