Bakan açıkladı! 70 bin personel alınacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, katıldığı bir programda, soruları yanıtladı. Ülkenin bilişim ve yazılım alanındaki geldiği durumun değerlendirildiği programda Işık, üniversite mezunu işsiz ama bilişime yatkın gençlere müjde verdi. Türkiye'ni

Bakan açıkladı! 70 bin personel alınacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, katıldığı bir programda, soruları yanıtladı. Ülkenin bilişim ve yazılım alanındaki geldiği durumun değerlendirildiği programda Işık, üniversite mezunu işsiz ama bilişime yatkın gençlere müjde verdi. Türkiye'nin şu anda 70 bin bilişim uzmanına ihtiyacı olduğunu ancak bu sayının 2023 yılına kadar 300 binin üzerine çıkacağını aktaran Işık, şunları kaydetti:

"İşte bu ihtiyacı kodlama dersleri vererek eğiteceğimiz öğrencilerin yetiştirilmesiyle karşılayacağız. İŞKUR ile çalışma yaptık. Eylül ayında Kocaeli'de üniversite mezunu olup, işi olmayan ama bilişime yatkın gençlerin uluslararası sertifika programını başlatacağız. Sadece diploma yeterli değil. Artık nitelikli 70 bin bilişim uzmanına acilen ihtiyacımız var. Bunun için Gebze Teknik Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve İŞKUR iş birliğiyle uluslararası sertifika programı düzenleyeceğiz. İŞKUR günlük 35 lira cep harçlığı da verecek. İlk etapta yüzlerle başlayacağız, sonra sayıyı binlere çıkaracağız. Üniversite mezunu genç işsizler için bu kursları yaygınlaştıracağız."

"KODLAMA DERSİ LİSELERDE ZORUNLU OLMASI LAZIM"

Daha önce dile getirdiği kodlama dersiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Işık, söz konusu dersin sadece bilgisayarı iyi kullanmak için değil, bireyin sistematik düşünceyi kazanması için de önemli olduğunu vurguladı. Bakan Fikri Işık, problem çözmenin, insanların hayatının her alanında ihtiyaç duyduğu bir yetenek olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Bu problem sadece matematik ya da fizikte değil, sosyal problem de olabilir. Arzumuz, kodlama derslerinin liselerde zorunlu olmasıdır. Çocuk bilgisayarda sadece oyun oynamasın aynı zamanda oyunu yazsın, modifikasyon yapsın, karakter eklesin, interaktif şekilde eğlenirken öğrensin istiyoruz. Bunu başarmamız lazım. Yazılımın girmediği hiçbir alan kalmadı. İnsanın ilkokuldan yatkın olması lazım. Bilişim okuryazarlığından başlayıp zamanı tüketen değil, iyi değerlendiren, kendini geliştiren bireyler yetişmesi için ilkokulda da olması arzumuz ama liselerde zaruret. Gerekli adımları zamanında atmazsak bu treni kaçırabiliriz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler