Babalar yakalandı mafya bitti mi

Son 5 yılda yeraltı dünyası gündemden düştü. Liderleri hapse giren suç örgütleri dağıldı.Emniyet Genel Müdürlüğü hazırladığı bir raporla Türkiye’deki mafyayı mercek altına aldı. Raporda ulusal bazda faaliyet gösteren mafyanın bittiği belirtildi.1990-2000’

Babalar yakalandı mafya bitti mi

Son 5 yılda yeraltı dünyası gündemden düştü. Liderleri hapse giren suç örgütleri dağıldı.Emniyet Genel Müdürlüğü hazırladığı bir raporla Türkiye’deki mafyayı mercek altına aldı. Raporda ulusal bazda faaliyet gösteren mafyanın bittiği belirtildi.

1990-2000’li yıllarda çek-senet tahsilatından cinayete, haraç almaktan adam kaçırmaya kadar birçok suça karışan “mafya” ülke gündeminden düşürüldü. 2006 ile 2011 yılları arasında organize suç örgütlerine yönelik 829 operasyon gerçekleştirildi.

Gözaltına alınan 12 bin 722 çete üyesinden 5 bin 604’ü tutuklandı. Yapılan etkinmücadele sonucu ulusal ve bölgesel bazda faaliyet gösteren organize suç örgütleri bir bir çökertildi. Emniyet Genel Müdürlüğü, halk arasında “çete” ve “çek-senet mafyası” diye bilinen organize suç örgütleri konusunda kapsamlı bir rapor hazırladı.

LİDERLERİ HAPİSTE
Çarpıcı tespitlerin yer aldığı raporda Alaattin Çakıcı, Sedat Peker, Sedat Şahin, Yakup Kürşat Yılmaz, Yaşar Öz, A.Tekin Baykal, Ayvaz Korkmaz, Erol Evcil, İsmail Hacı Süleymanoğlu, Süleyman Çakır, Gannemoğulları, Beşoklar ve Babatlar gibi örgüt liderlerinin cezaevine konulduğu ifade edildi: “Projeli soruşturmalar neticesinde ulusal bazda faaliyet gösteren organize suç örgütleri deşifre edilerek eylemleri delillendirildi. Böylece kamuoyunun yakından tanıdığı ulusal düzeyde faaliyet yürüten organize suç örgütü elebaşları ve elemanları yakalanarak adalete teslim edildi.

Halen tamamına yakını cezaevinde olup bunların yerine yenilerinin oluşması da engellendi. Artık organize suç örgütleri ulusal olmaktan çıkıp, bölgesel hatta yerel hale getirilerek büyümeleri önlendi.”

KÜÇÜK İLLERE ÇEKİLDİLER
Rapora göre, 2010’daorganize suç örgütleri kapsamında yerel suç gruplarına dönük 34 ilde 112 operasyon gerçekleştirildi. Bubaskınlarda 2 bin 252 zanlı ile birlikte; 262 adet tabanca, 10 adet uzun namlulu silah, 6 adet el bombası, 14 bin 831adet fişek ile7bin 770 adet çek-senet ele geçirildi. 2011’in ilk 10 ayında ise suç örgütlerine 30 il’de 85 “planlı” operasyon düzenlendi.

611 çete üyesinin gözaltına alındığı soruşturmalarda; 162 adet tabanca, 14 adet uzun namlulu silah, bir el bombası, 79 av tüfeği, 25 adet kurusıkı tabanca, 10 bin 421 fişek ile 2 bin 454 adet çek-senet ele geçti. Bu yılki çete operasyonları Batı Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgesindeki illerde yoğunlaştı.

FİNANS KAYNAKLARI KURUTULDU
Raporda, organize suç örgütlerine karşı mücadelenin CMK’da sayılan tüm “modern” soruşturma tedbirleri ile yapıldığına vurgu yapıldı. Mücadele yöntemlerinin teknik/teknolojik ve insan kaynaklı soruşturma araçları olduğu ifade edildi.

SUÇUN MAL VARLIĞI
Raporda, “Mafyayı besleyen finans kaynaklarının kurutulması da hedeflenmiştir. Finans kaynaklarının kurutulması ve önlenmesi için tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde, suçtan elde edilen mal varlığı değerleri soruşturulmaktadır. Mali ve finans birimleri inceleme ve denetim organlarıyla birlikte çalışmaktadır” ifadesine yer verildi.

Mafyanın 1990’larda ulaştığı güce örnek verilirken, bir mafya babasının televizyonların magazin programlarına çıktığı bilgisi de yer aldı. Raporda adı verilmeyen mafya liderinin Sedat Peker olduğu öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem