Askeri müfredat sil baştan

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın 'Asker yemini değişecek' açıklamasının ardından konuyla ilgili detaylar da netleşti. İşte mevzuattaki değişiklikler.AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı'nın masaya yatırdığı 1960-2002 arasında tespit edilen darbe

Askeri müfredat sil baştan

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın 'Asker yemini değişecek' açıklamasının ardından konuyla ilgili detaylar da netleşti. İşte mevzuattaki değişiklikler.

AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı'nın masaya yatırdığı 1960-2002 arasında tespit edilen darbe mevzuatında ilk neşter asker kanununa vurulacak.
 
TSK mevzuatındaki 'darbe gerekçesi' tüm maddeler temizlenirken asker yemini de sadeleştirilecek. Askeri okullardaki müfredat da MEB ve YÖK işbirliğiyle sil baştan yenilenecek. Değişiklikler arasında askerin devlet protokolündeki yerinin yeniden düzenlenmesi de var.
 
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın 'Asker yemini değişecek' açıklamasının ardından konuyla ilgili detaylar da netleşti. Yeni Şafak'ın haberine göre; mercek altına alınan darbe mevzuatında ilk neşter askeri kanunlara vurulacak. AK Parti'nin hukukçu kurmaylarının hazırladığı yasal düzenlemeye göre değişiklik üç başlıktan oluşuyor. Bu başlıklar, TSK kanunlarından darbe unsurlarının temizlenmesi; asker yemininin sadeleştirilmesi ve askerin devlet protokolündeki yerinin yeniden düzenlenmesi olarak sıralandı.
 
Protokolde seçilmişler önde
 
Emekli Orgeneral Işık Koşaner'in Genelkurmay Başkanlığı'ndan istifa etmesinin ardından YAŞ toplantılarında Başbakan'ın tek başına toplantı masasının başında yerini almasının kamuoyunda olumlu bir tepkiye yol açması beraberinde askerin protokoldeki yerini de gündeme getirmişti.
 
Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, Anayasa Mahkemesi Başkanı'ndan hemen sonra ana muhalefet partisi başkanı, eski Cumhurbaşkanları, Başbakan Yardımcıları, Yargıtay Başkanı, Danıştay Başkanı ve Diyanet İşleri Başkanı'ndan ise hemen önce 5. sırada gelen Genelkurmay Başkanı'nın protokoldeki yerinde de değişikliğe gidilecek.
 
Yeni düzenlemede; Genelkurmay Başkanı, anamuhalefet partisi başkanı, eski cumhurbaşkanları ve başbakan yardımcıları gibi seçilmiş olan kişilerden sonra gelecek.
 
1960-2002 ARASI MASAYA YATIRILDI
 
Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun çalışmalarına paralel olarak Türkiye'nin darbe mevzuatından kurtulması için bir süredir AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı bir çalışma yürütüyordu. Çalışmanın en önemli ayağını oluşturan asker kanununun da yer aldığı çalışmada, 1960-2002 yıllarını kapsayan 42 yıllık süreçte oluşan darbe mevzuatı tespit edildi.
 
Çalışmada, 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 ve 28 Şubat sürecindeki askeri müdahale dönemlerinde çıkarılan toplam 2820 kanun, kararname, tüzük ve yönetmelik tespit edilirken, bunlardan halen 295 kanun ve yönetmeliğin halen yürürlükte olduğu ortaya çıkartıldı. Yürürlükte olan kanun ve yönetmeliğin en önemli ayağını ise, TSK İç Hizmet Kanunu ve Yönetmeliği oluşturuyor.
 
ASKER YEMİNİ SADELEŞİYOR
 
Askerin yol haritası ve amentüsü olarak bilinen asker yemininde de sadeleştirilmeye gidilecek. Dış tehdit algısından ziyade iç tehdide göre hazırlanan 'Barışta ve savaşta, karada, denizde ve havada her zaman ve her yerde milletime ve cumhuriyetime doğruluk ve muhabbetle, hizmet ve kanunlara ve nizamlara ve amirlerime itaat edeceğime ve askerliğin namusunu Türk sancağının şanını canımdan aziz bilip icabında vatan, cumhuriyet ve vazife uğrunda seve seve hayatımı feda eyleyeceğime namusum üzerine ant içerim' şeklindeki asker yemini de değişecek.
 
Asker yemininde öne çıkan, iç tehdit algısı yerini dış tehdit algısına bırakacak. Sadece havada ve karada savaş değil, barışın temin edilmesi de askerin görevi sayılacak. Namus ve şeref gibi kavramların yerine değerler vurgusu yapılacak. Amire itaat değil millete ve demokrasiye bağlılık vurgusu yapılacak. Yeminin istismar edilmesinin önlenmesi için sadeleştirilmeye gidilecek.
 
Askeri müfredat sil baştan
 
Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun önerisi arasında askeri okulların müfredat değişikliği ilk sıralarda yer almıştı. Bu başlıkların yanı sıra, askeri okulların müfredatı da eş zamanlı olarak yeniden düzenlenecek. Müfredat çalışması ise liseler düzeyinde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu ile askeri liseler arasında, üniversite düzeyinde ise Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) ve Harp Okulları yetkilileri arasında sürdürülüyor. Bu konuda gerekirse yönetmelik ve tüzüklerde de değişikliklere gidilecek.
 
Darbe gerekçesi siliniyor
 
2013 yılı içinde AK Parti'nin hazırlayacağı yasal düzenlemeye göre, askerin görev ve sorumluluklarını kanunla çizilirken darbe zemini oluşturan unsurlar kanun ve yönetmeliklerden ayıklanacak. Yasal düzenleme ile darbe unsurlarından ayıklanacak maddeler arasında; 'Cumhuriyet'i Koruma ve Kollama' görevini belirleyen 1961 tarih, 211 Sayılı TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi, 2. maddesi, 37. maddesi, TSK İç Hizmetler Yönetmeliği'nin 'Disiplin' başlıklı 1. maddesi, 'Mesleğe karşı vazifeler ve vasıfları' başlıklı 85. madde ile 86'ncı madde ve 86-a bendi yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler