Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2013 yılının asgari ücretini belirlemek üzere dün ilki gerçekleştirilen toplantı, hükümetin ‘22 liralık zam’ öngörüsünün gölgesinde yapıldı. Asgari ücretle ilgili pazarlıklar başlarken, işçi konfederasyonları asgari ücret

Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2013 yılının asgari ücretini belirlemek üzere dün ilki gerçekleştirilen toplantı, hükümetin ‘22 liralık zam’ öngörüsünün gölgesinde yapıldı. Asgari ücretle ilgili pazarlıklar başlarken, işçi konfederasyonları asgari ücretin en düşük memur maaşına yükseltilmesini istiyor.


Ancak hükümet zam oranını bir süre önce ilan ettiği 2013-2015 Orta Vadeli Ekonomik Program’da ‘yüzde 3+3’ olarak belirlemiş durumda. Buna göre 1 Ocak itibariyle 740 liralık asgari ücret 762 liraya yükselecek. Bu ise net asgari ücrette 22 liralık artış demek. Önceden verilmiş hükümet kararında, pazarlıklar sonucunda ciddi bir değişiklik beklenmiyor. Bu durum dün başlayan pazarlıklarla ilgili olarak çalışanlar arasında “Zam belli, pazarlık göstermelik” yorumlarına neden oldu. Asgari ücret, halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için brüt 940.5, net 740 lira olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti 16 yaşından büyük işçiler için bin 1095.7 lira, 16 yaşından küçük işçiler için 938.4 lira düzeyinde. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun Aralık ayı boyunca yapacağı toplantının ardından yeni asgari ücret, 1 Ocak 2013’ten itibaren geçerli olacak.

Vergi yükünü azaltın

Dünkü toplantının açılışında konuşan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, komisyonun bu yıl da çalışanlarının geçim şartlarını, dünya ve Türkiye ekonomisinin durumunu göz önünde bulundurarak asgari ücreti uzlaşıyla belirlemelerini temenni ettiğini söyledi. TİSK Heyeti Başkanı Metin Demir de konuşmasında, asgari ücretin brüt olarak arttırılmasından çok, üzerindeki vergi ve sigorta prim yüklerinin azaltılması yoluyla çalışanın eline geçecek net ücrette ek artış sağlanması gerektiğini belirtti.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar, 2013 programında asgari ücretin Ocak ve Haziran’da yüzde 3 oranında arttırılması öngörüsünün kabul edilemez olduğunu söyledi ve “Asgari ücreti enflasyonu hedef alarak belirlemek yoksulluğun sürdürülmesi demektir” dedi. Ağar, asgari ücretin belirlenmesinde en düşük memur maaşının dikkate alınmasını istedi.

15 kişi karar verecek

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5’i işçi, 5’i işveren, 5’i de devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşuyor. Komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil ediyor. İş Kanunu gereğince, ücretlerin asgari düzeyinin komisyon aracılığı ile en geç iki yılda bir belirlenmesi gerekiyor. Çalışma Bakanı’nın tespit ettiği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğu ile karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluk sağladığı kabul ediliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler