Arınç yeni cezaları açıkladı!

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası değerlendirmelerde bulundu. Arınç Muğla'da nişanlısı tarafından dövülerek öldürülen geç kadın haberini okuyan Başbakan Erdoğan'ın 'Yüreğim yanıyor' dediğini söyledi. Arınç, "Çocuklara kar

Arınç yeni cezaları açıkladı!
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası değerlendirmelerde bulundu.
 
Arınç Muğla'da nişanlısı tarafından dövülerek öldürülen geç kadın haberini okuyan Başbakan Erdoğan'ın 'Yüreğim yanıyor' dediğini söyledi.
 
Arınç, "Çocuklara karşı işlenen bazı suçların koşullu salıverilme sürelerinin artırılmasına ilişkin bir düzenleme getiriliyor. Cinsel saldırı suçlarından hapis cezasına mahkum olanların şartlı salıverilme süreleri iki bölü üç oranından üç bölü dört oranına çıkarılmaktıdır. Çocuklara karşı işlenen bir suçtan dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar bundan sonra 30 yıl yerine 39 yıl, müebbet hapis cezası alanlar 24 yıl yerine 33 yıl ceza infaz kurumlarında kalacaktır" dedi.
 
İşte Arınç'ın konuşmasından önemli satır başları;
 
ÇOCUK İSTİSMARI
 
Hazırlanan yeni tasarıda basit ve daha ağır cinsel saldırılar için cezaların kademeli olarak artırılması öngörülüyor. Bu tür suçlarda beden ve ruh sağlığının bozulması halinde cezalarına artırılması durumunu kaldırıyoruz.
 
Suçun cinsel taciz söz atma şeklinde işlenmesi halinde tasarımız mevcut cezayı artırmaktadır. Suçun sarkıntılık yoluyla işlenmesi halinde yine tasarıda yani 5237. kanunun hükümlerinde artırma öngörülmektedir. Suçun yoğun hareketlerle yani ceza kanunun tabiriyle tasaddi halinde işlenmesiyle yine cezalar hemen hemen 1 misli artırılmaktadır. Suçun cinsel şeklinde işlenmesi halinde cezaların mağdurun yetişkin olması veya mağdurun çocuk olması halinde tekrara hemen hemen 1 misline yakın artırılmaktadır.
 
Cezayı artıran nedenlere ilişkin düzenlemeler ceza kanununda vardı. Yani suçun işlenmesini kolaylaştıran bazı faktörler ki, mesela mağdurun veya mağdurenin vesayet altında olması, failin kamu görevini kullanması, koruyucu aile, kayın hısımlığı, veya anne baba veya toplu olarak yaşanan yerlerde işlenmesi halinde ağırlaştırıcı sebep olarak kabul edilmektedir. 
 
Suçun yetişkinlere karşı işlenmesi halinde teferruatlarına girmeyeceğim, cezalar yarı oranında artırılacaktır. Suçun çocuklara karşı işlenmesi halinde cezalar yine 1/2 oranında artırılacaktır. Cinsel taciz suçunun çocuklara karşı, kamu görevinin sağladığı kolaylıktan faydalanarak biraz önce saydığım özel durumlar ve teşhir suretiyle işlenmesi halinde posta ve elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenmesi halinde de ceza artırılacaktır.
 
Çocuklara karşı işlenen bir suçtan dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar bundan sonra 30 yıl yerine 39 yıl, müebbet hapis cezası alanlar 24 yıl yerine 33 yıl ceza infaz kurumlarında kalacaktır.
 
15 yaşını bitirmiş çocukların rızasıyla cinsel ilişkiye girmesine ilişkin düzenlemelerde de erken evlilikler veya çocuk evlilikler şeklinde de kamuoyunda görüşülüyor, burada da 15 yaşını bitirmiş çocukların yetişkinler tarafından kandırılarak veya ikna edilerek cinsel ilişkiye girmesi halinde sanığa verilecek ceza artırılmaktadır. Maalesef aile içi ilişkilerde ensest ilişki kurmanın cezası da artırılmaktadır.
 
Sanığın 18 yaşından küçük ve 18 yaşından büyük olması ve diğer durumlarda cezaların hangi noktadan hangi noktaya geleceği de tasarıda gösterilmektedir ama özet olarak sunduğum kadarıyla hemen hemen 1/2 oranına yakın bir şekilde cezalar artılmaktadır. 
 
Faillere yönelik tedavi ve denetim uygulamasına ilişkin düzenlemelerde faillere çocuklardan veya mağdurlardan uzaklaştırıcı bazı hak yoksunlukları ve tedavi yükümlülükleri getirilmektedir. Cinsel suçlardan hapis cezasına mahkum olanların tıbbi tedaviye tabi tutulmaları, mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmaktan veya ikametinde bulunmaktan uzaklaştırılmaları vs. bir takım tedbirler de kanunda öngörülmektedir.
 
Devamı 2.sayfada 
 
 
Bence çok daha önemli bir hükmü getiriyoruz, çocuklara karşı işlenen bazı suçların koşullu salıverilme sürelerinin artırılmasına ilişkin bir düzenleme getiriliyor. Cinsel saldırı suçlarından hapis cezasına mahkum olanların şartlı salıverilmelerine ilişkin süreleri 2/3 oranından 3/4 oranına çıkarılmaktadır. 
 
Çocuklara karşı işlenen bir suçtan dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar, bundan sonra 30 yıl yerine 39 yıl, müebbet hapis cezası alanlar 24 yıl yerine 33 yıl ceza infaz kurumlarında kalacaktır. 
 
Zorla evlendirmeye ilişkin düzenlemelerde evlenme yaşına ulaşmış kişilerin cebir veya tehditle baskı yapma suretiyle istemedikleri kişilerle zorla evlendirilmesi suç olarak kabul edilmektedir. 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. 
 
Gazetecilerin soruları üzerine Arınç, şunları söyledi:
 
Detayları sayın bakanlarımız sizlere anlatırlar. Ağırlaştırılmış müebbet cezası alanların infazı nasıl olursa cinsel saldırı ve öldürme neticesinde ceza alanların da infazı o şekilde olacak. Tek başına belli bir süreyi hücrede geçirme şartı da vardır. Hücre tecrit veya bir başka şey.
 
Tıbbi müdahaleden hadım etmeyi kast etmiyorum. Suçun faile psikolojik veya biyolojik bir tedavi yapılabilir. Sanığın kısırlaştırılması, hadım edilmesi bu tasarıda yok. Bu suçların işlenmesinde toplumsal sebepler de varsa üzerinde durmalıyız. 
 
DİZİLERLE İLGİLİ YENİ DÜZENLEME... 3.SAYFADA
 
 
"DİZİLERLE İLGİLİ YENİDEN YAPTIRIM KARARI ALMAMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL"
 
Dizilerle ilgili konuyu izah edeyim. Bu suçlar kendiliğinden çıkmıyor. Yıl içinde artış gösteriyor. Bunu toplumsal sosyal sebeplerine eğilmemiz gerekiyor. Gençlerin bu suçlarla karşı karşıya gelmesine zemin hazırlayan bir sebep varsa bunları irdelememiz gerekiyor. Önce zemini bataklık olmaktan çıkarmamız lazım.
 
Yasakçı bir zihniyete sahip değilim. Dizilerin çok büyük bir kesimi etkisi altına aldığını biliyorum. Anayasa bize gençliği koruma görevi veriyor. Diziler konusunda bizim bir yaptırım kararı almamız söz konusu değil. Ben uyarıcı görevimi yapıyorum. RTÜK’ün koyacağı müeyyidelerdir.
 
MAVİ MARMARA TAZMİNATI
 
Aramızdaki tazminat görüşmeleri olumlu cereyan etti, belli bir noktaya kadar geldik ancak henüz imza noktasında değiliz veya 'imza atalım artık' deme noktasında değiliz. Buna da yakın bir zamanda kavuşabileceğimizi ümit ediyorum.
 
KPSS SINAVININ KALDIRILACAĞI İDDİALARI
 
Bugün için böyle bir görüşme olmadı. Böyle bir konu konuşulmadı kararlaştırılmadı imzaya açılmadı.
 
CİNSEL SALDIRI DÜZENLEMESİ 4.SAYFADA
 
 
CİNSEL SALDIRI DÜZENLEMESİ
 
25 yıl ceza avukatlığı yapmış biri olarak metodoloji dediğimiz bir şey var. Suç ve ceza arasında bir oran olması gerekir. Bir insan mağdur olmaya görsün.Size veya evladınız karşı bu tür suçlar işlenmişse ben de siz de bunları asmak gerekir diyebiliriz.Ancak siyasetçi olarak olaya bakmamız lazım.Unutmayalım Türkiye’de idam cezasının kalması neredeyse 15 yılı buldu.O zaman kaldırıldı da tekrar geri getirelim.Böyle bir siyasi talebin hangi siyasi partide güçlü olduğunu bana söyler misiniz.CHP’den MHP’den BDP’den böyle bir teklif duyduk mu?Kimden duyduk BBP’den. Haksız değiller onların taleplerini de anlamak lazım.İdamın tekrar getirilmesi konusunda şüphesiz aykırı düşünüyoruz.Cezalarda aslolan caydırıcılıktır. Siz 39 yılı az mı sanıyorsunuz.
 
İDAM TARTIŞMASI
 
Vatandaşlarımızın büyük kısmı "bunları asmak lazım" diyebilir ancak Türkiye'de idam cezası kalktı. İdam cezası konusunda bir hukuki düzenlemeye ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz.
 
BAŞBAKAN "YÜREĞİM YANIYOR" DEDİ
 
Bugünkü bakanlar kurulunda sayın başbakanımız da yüreğinin yandığını söyledi. Bir edepsiz adam nişanlısını sokağın ortasında döve döve öldürmüş. Bunun cezasız mı kaldığını düşünüyorsunuz.
Türkiye’de idam cezasının karşılığı olan cezalar ağırlaştırılmış müebbet olarak infaz ediliyor.
 
AYASOFYA’NIN İBADETE AÇILMASI TARTIŞMASI
 
Sosyal medyada hangi kampanyaların açıldığını büyük bir saygıyla karşılıyorum ama bizim bu kampanyaları gündemimize alıp bunun gerekleriyle amel etmek gibi bir durumumuz yok.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler