Arınç: Eğer Türkiye terörden kurtulursa...

 Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, çözüm sürecine ilişkin, ''İşin sonuna bakmak lazım. Amacımıza ulaşır da Türkiye'yi terör belasından kurtarmak mümkün olursa zannediyorum 'bugün yapılanlar çok hayırlı bir işmiş' diye hepimiz kabul edeceğiz'' dedi.  Arınç

Arınç: Eğer Türkiye terörden kurtulursa...

 Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, çözüm sürecine ilişkin, ''İşin sonuna bakmak lazım. Amacımıza ulaşır da Türkiye'yi terör belasından kurtarmak mümkün olursa zannediyorum 'bugün yapılanlar çok hayırlı bir işmiş' diye hepimiz kabul edeceğiz'' dedi.
 
 
Arınç, Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği'nde düzenlediği basın toplantısında çözüm sürecine yönelik açıklamalarda bulundu
 
''Çözüm süreci'' olarak tasvir edilen çalışmaların yeni başladığını hatırlatan Arınç, ''Silahların susması, eylemlerin olmaması, kanın dökülmemesi ve Türkiye'nin canını acıtan kronik bir yara haline gelen terör meselesinin bir şekilde bitmesi konusunda yeni bir girişim başladı. İstiyoruz ki hayırlı, verimli, güzel bir sonuca ulaşılsın, gerçekten silahlar bırakılsın, eylemler bitsin. Varsa terörist gruplar bunlar yurt dışına çıksın. Devam eden süreçte Türkiye terörden kurtulsun, büyüsün, gelişsin ve toplumsal barışını bir an evvel kurabilsin'' diye konuştu.
 
İmralı'da hüküm giymiş birinin bulunduğunu, bu kişiyle BDP milletvekillerinin görüştüğünü ifade eden Arınç, ''onlar açısından yapılan görüşmenin belki de siyasi bir görüşme olduğunu'' dile getirerek, kimin İmralı'ya gideceğine Adalet Bakanı'nın karar verdiğini ve hiçbir olağanüstülük bulunmadığını vurguladı.
 
Arınç, ikinci görüşmeden sonra bir gazetede, ''Şunlar görüşülmüş'' denilerek, ''Tutanak'' adı altında bir konuşma metni yayımlandığını belirterek, şöyle devam etti:
 
''Oraya giden BDP milletvekillerinin karşısında Öcalan duruyor. Eskiden, yeniden, aşağıdan, yukarıdan  bir şey konuşulmuş. Biz bu konuşmanın şahidi veya tarafı değiliz. 'Şöyle konuş, böyle konuş' noktasında bir talimat veren ya da yol gösteren konumda da değiliz. Dolayısıyla açıklanmaması gerekirken birileri tarafında servis edilmiş olmasını doğru bulmuyoruz. Çünkü bu süreç hassas bir süreç. Toplumun çok duyarlı olduğunu biliyoruz haklı olarak.  Öcalan her şeyi söylerse söyler. Bazen büyük söyler, bazen küçük söyler. 12 yıldır içerde olan bir insanın haletiruhiyesi içinde neler söyleyeceğini biz bilemeyiz.
 
Karşısındakilere mesaj vermek için, bir yerlere haber uçurmak için kendi üslubunu kullanabilir, beğenirsiniz beğenmezsiniz. Biz bu noktada değiliz. Keşke süreç daha da ilerlese, belli bir noktaya gelseydi ondan sonra konuşulacak şeyler konuşabilirdi.''
 
-''Amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil''-
 
Başbakan Yardımcısı Arınç, Öcalan'ın mesajlarına da değinerek, şunları söyledi:
 
''Öcalan'ın, görüşmelerde 'orada artık silah devri bitti, biz amacımıza ulaşamadık. Bundan sonra birlikte yaşanmalı, silah bırakılmalı ellerinde kamu görevlisi ya da başkası varsa bunları teslim etmelisiniz'  şeklinde mesaj verdiyse ve böyle mesajları kendi sözünü dinleyecek kişilere göndermişse, 'keşke daha kötü olsaydı' diyecek halimiz yok. Amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Üzüm yemek için, iyi bir sonuca ulaşmak için çok sabırla hareket etmemiz lazım. Bırakalım bu konuşmalarının içeriğini MİT değerlendirsin. 'Bunlar açıklandı' diye süreç bitmeyecek gördüğüm kadarıyla. Çünkü BDP'liler 'bunları açıklamak ahlaki değildir' diyorlar. Bunları uzun uzadıya tartışacak değiliz.''
 
Bülent Arınç, Alman Federal Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu'unda yapılan konferansa İsrail büyükelçisinin katılmamasına ilişkin soru üzerine, bu duruma üzüldüğünü ancak bu kişinin eksikliğini hiç kimsenin hissetmediğini belirtti.
 
Konferansa Museviliği temsilen üst düzey katılım olduğunu vurgulayan Arınç, katılmama kararının büyükelçinin takdiri olduğunu dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler