"Ankara ve İstanbul’da oylar yeniden sayılmalı"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, "Ankara ve İstanbul’da tüm oyların, YSK tarafından yeniden sayılması kararı alınmadıkça bu seçimlerin meşruiyeti kamu vicdanında sorgulanacaktır" dedi.CHP MYK toplantısı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğ

"Ankara ve İstanbul’da oylar yeniden sayılmalı"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, "Ankara ve İstanbul’da tüm oyların, YSK tarafından yeniden sayılması kararı alınmadıkça bu seçimlerin meşruiyeti kamu vicdanında sorgulanacaktır" dedi.

CHP MYK toplantısı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında çalışmalarına devam ederken, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç, bir basın toplantısı düzenledi.

30 Mart seçimleri üzerinde yoğun şaibe ve hile yapıldığı yönündeki iddiaların devam ettiğini belirten Koç, “Çeşitli seçim bölgelerinde seçim günü ve sonrası yaşananlar toplumun vicdanında sorgulanmaya devam ediyor. Çok ağır yolsuzluk ve rüşvet iddiaları altında ezilen iktidar partisi, bu yerel seçim sonuçlarını kendisini aklama belgesi olarak sunma stratejisine sığınmıştır. Bunun için de devletin idari ve yargı bürokrasisi seferber edilmiş, seçimin tüm kademelerinde her türlü yöntem kullanılarak çok partili yaşamın en şaibeli seçimleri yaşanmıştır” şeklinde konuştu.

Seçimde yapılan şaibe ve iddialarla ilgili ise Koç, “Birçok yerde, sandık başkanlarının oy verme işlemine doğrudan müdahaleleri, oy tasniflerinin açık sayım ilkesine rağmen yurttaşlardan kaçırılması, tutanak hileleri, tuvaletlerde, yollarda, çöplüklerde bulunan muhalefet partilerine kullanılmış oy pusulaları, yakılmaya çalışılmış oy pusulaları, seçim gecesi özellikle Ankara’da mevcut belediye başkanının yönlendirdiği grupların seçim kurulları önünde oluşturduğu baskılar, devletin resmi ajansı olan AA’nın özel bir çalışma ile kasıtlı yönlendirici haber oluşturma gayretleri aynı ajansın genel müdürünün AK Parti Genel Merkezi’nde bulunması, seçim gecesi İçişleri Bakanı olan kişinin YSK’ya gitmesi ve muhtemel müdahaleleri, neredeyse tüm bakanları başta Ankara olmak üzere çeşitli illerde seçim kurulu üyesiymiş gibi bu kurullarda sabahlamaları, özellikle Ankara’da YSK kayıtlarının CHP’nin AK Parti’yi yakaladığı andan itibaren 2 saate yakın dondurulması ve sonrasında AK Parti’nin anlaşılmaz şekilde öne çekilmesi gibi örnekleri çoğaltabiliriz” ifadelerini kullandı.

Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İlçe seçim kurullarına yönelik itirazların sonuçlanması ve il seçim kurullarının ve YSK’nın kararlarını verme süreçlerini bekleyeceğiz. Ancak şu gerçek unutulmamalıdır; vatandaşlar verdikleri oyların akıbetinden kuşkuludurlar. Seçim güvenliği kuşku altındadır. Ankara ve İstanbul olmak üzere ıslak imza tutanaklarının bile değiştirildiği iddiaları ortadadır. Ankara ve İstanbul’da tüm oyların YSK tarafından yeniden sayılması kararı alınmadıkça bu seçimlerin meşruiyeti kamu vicdanında sorgulanacaktır. Sevindirici bir nokta; özellikle Ankara’da yurttaşların ve gençlerin seferberlik ilan ederek bu yolsuzluk iddialarının peşine düşmeleridir. Hırsızların ve yolsuzlukların sandıkta aklanamayacağını haykıran binlerce kişinin sandık ve oy iradesinin namusuna sahip çıkmalarıdır. Bu insanların kol kola girmesi ve geleceğe sahip çıkma mücadelesi sergilemeleridir. Hiç kimsenin umutsuz olmasına siyaset alanında direncinin kırılmasına hakkı yok.”

Koç, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın elektrik kesintisiyle ilgili yaptığı açıklamaları da eleştirdi.

Vatandaşların olayları değerlendirmede siyasetçiden önde olduğunu bildiren Koç, "Türkiye’de demokrasinin de en önemli teminatı bu. Artık kasettir, belden aşağı vurmalardır bu tür yol ve yöntemlerin ortamı germenin dışında vatandaş nezdinde bir getirisi olmadığı görülüyor. Önümüzde iki seçim var, bu tür iptidai yöntemlerden vazgeçmek gerekiyor. Vatandaş bir defa ekonomik istikrarın bozulmasını istemiyor. İkincisi istikrarı önemsiyor. Üçüncü olarak da Türkiye’nin belirsizliğe sürüklenmesini vatandaş arzu etmedi" şeklinde konuştu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in konuşmasına değinen Koç, “Cemil Çiçek, muhalefetin seçimleri kazanması halinde, ekonomik ve siyasi istikrarın bozulacağını açıklıkla dile getiriyor. Artı, muhalefetin seçimleri kazanması halinde Türkiye’nin bir belirsizliğe sürükleneceğini de net biçimde dile getiriyor. Seçim sonrası bir meclis başkanının ilk kez böyle bir değerlendirme yaptığına tanık oluyorum. Çiçek, seçimlerde aşınan kurumların arasına bu konuşmasıyla meclis başkanlığı kurumunu da eklemeli” dedi.

Koç, TBMM Başkanlığı’nın da en az Anayasa’nın 138. Maddesi kadar önemli olduğunu ifade etti.

CHP olarak YSK kararı kesinleşmeden geneli üzerinde bir değerlendirme yapmadıklarını söyleyen Koç, “Kuşkusuz, sonuçlarla ilgili geniş bir değerlendirme mekanizması çalıştırılacaktır. Şuanda Türkiye genelinde yüzde 28’lik CHP oy oranı bizim için tatminkar olmasa da; ana muhalefet partisi olarak AK Parti uygulamalarına karşı, seçmeni makul ortak değerlerde buluşturma ve mücadele verme çizgisine getirme girişimlerimizi sürdürme kararlılığındayız. Demokrasiyi daraltan, baskıcı ve sosyal medya dahil yasakçı tüm uygulamalara karşı her platformda mücadelemizi sürdüreceğiz. CHP’nin demokrasi, insan hakları, özgürlükler ve ekonomi alanlarındaki alternatif önerilerinin toplumla paylaşılabilmesi ve daha çok sahiplenebilmesi için örgütlü siyasi çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Ankara’daki seçim şaibesinin bu haliyle sürmesinin yargıya zarar verdiği açıktır. Güven sarsıcı bir aşamaya gelmiştir. Bu şaibenin sürmesi seçim meşruiyetini en ağır şekilde gölgelemeye devam edecektir. Onun için yapılan itirazların dışında Ankara’da tüm oyların yeniden sayılma kararı gerekmektedir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem