Anayasa Mahkemesi'nden "AK Parti"ye ihtar!

Anayasa Mahkemesi, tüzük değişikliğiyle parti adını Adalet ve Kalkınma Partisi, kısaltmasını da "AK Parti" olarak değiştiren Adaletçi Kurtuluş Partisine ihtarda bulunulmasına karar verdi.Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 27 Şubat 2012'de kurulan Adaletçi

Anayasa Mahkemesi'nden "AK Parti"ye ihtar!

Anayasa Mahkemesi, tüzük değişikliğiyle parti adını Adalet ve Kalkınma Partisi, kısaltmasını da "AK Parti" olarak değiştiren Adaletçi Kurtuluş Partisine ihtarda bulunulmasına karar verdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 27 Şubat 2012'de kurulan Adaletçi Kurtuluş Partisinin, 4 Mart 2012'de yapılan tüzük değişikliği ile parti adını "Adalet ve Kalkınma Partisi", parti kısaltmasını da "AK Parti" şeklinde değiştirdiğini belirledi.

Yeni adı ve kısaltılmasının siyasi parti siciline kayıtlı bulunan başka bir parti ile aynı olduğunu tespit eden Başsavcılık, Partiye, aynı ismi taşıyan başka bir partiden ayırt edilmesine imkan verecek biçimde parti adını ve kısaltılmış adını değiştirmesi için yazı yazılmasına karar verdi.
Bu yazıya parti tarafından yanıt verilmemesi üzerine Başsavcılık, Anayasa Mahkemesine başvurarak, Adaletçi Kurtuluş Partisine ihtar kararı verilmesi isteminde bulundu.

Partinin savunması
Adaletçi Kurtuluş Partisinin Anayasa Mahkemesine gönderdiği savunmada, parti kurucular kurulunun, 4 Mart 2012'de tüzük değişikliğine giderek, partinin adını "Adalet ve Kalkınma Partisi", simgesini de "AK Parti" şeklinde değiştirdiği, bu değişikliğin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve İçişleri Bakanlığına bildirildiği kaydedildi.

Buna rağmen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tüm yazışmalarında parti adını "Adaletçi Kurtuluş Partisi" şeklinde kullanmaya devam ettiği belirtilen savunmada, "Eğer Partimizin adı hukuki olarak ve sizlerin nezdinde bu ise oluşmamış bir durum için ihtara gerek yoktur. Bu durumun, tarafımıza ve benzer durumda olan diğer partilere açıkça bildirilmesi ve varsa kanuni boşlukların giderilmesi gerekmektedir" denildi.

Partilerin isim ve simge değişikliklerinin, Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu'na göre herhangi bir şekilde izne bağlanmadığı öne sürülen savunmada, şu görüşlere yer verildi:

"Partimiz, Adalet ve Kalkınma Partisi ismi ile örgütlenme çalışmalarına başlamış olup, ülke çapındaki, örgütlenmesini tamamlayarak 2013 yılının sonlarında yapılacak yerel seçimlere katılmak istemektedir. Bu nedenle örgütlenme çalışmalarımızda sorun yaşanmaması ve herhangi bir isim karmaşası yaşanmaması için bu davanın biran önce sonuçlanması gerekmektedir. Tüm bu nedenlerle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının ihtar başvurusunun reddini talep ederiz."

Anayasa Mahkemesi ihtar verdi
İstemi görüşen Anayasa Mahkemesi, partiye ihtarda bulunulmasına karar verdi.
Kararda, siyasi partiler tarafından Anayasa Mahkemesine sunulan parti sicil dosyalarının incelenmesi sonucunda, aleyhine ihtar isteminde bulunulan Partinin, 4 Mart 2012'de gerçekleştirdiği tüzük değişikliği ile kullanmaya başladığı parti adının ve kısaltılmış adının, 14 Ağustos 2001'de kurulan Adalet ve Kalkınma Partisine ait olduğu ve halen de siyasi partiler siciline kayıtlı olarak bu Parti tarafından kullanıldığının anlaşıldığı belirtildi.

Bu durumda, daha önce kurulan ve siyasi parti siciline kayıtlı bulunan başka bir parti tarafından kullanılan parti adını ve kısaltılmış adını, 2820 sayılı Kanun'un 96. maddesinde yer alan emredici hükümlere aykırı kullanan ve uyarılmasına rağmen bu durumu düzeltmeyen Partiye ihtarda bulunulması gerektiği bildirildi.

Kararda, siyasi parti siciline kayıtlı bulunan bir başka siyasi partinin adını ve kısaltılmış adını kullanarak Siyasi Partiler Kanunu'na aykırı hareket eden Adaletçi Kurtuluş Partisine, bu aykırılığı gidermesi için aynı ihtarda bulunulmasına oybirliğiyle karar verildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler