Altın alacaklara krtik uyarı: Fırsatı kaçırmayın

İslam Memiş, İran ile ABD arasındaki anlaşma, Yunanistan krizinin ötelenmesi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri bu yıl yükseltmeye başlayacağı sinyallerinin altının onsunu 1.073 dolara kadar düşürdüğünü ifade etti.Altının onsunun son 5,5 yılın en dü

Altın alacaklara krtik uyarı: Fırsatı kaçırmayın

İslam Memiş, İran ile ABD arasındaki anlaşma, Yunanistan krizinin ötelenmesi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri bu yıl yükseltmeye başlayacağı sinyallerinin altının onsunu 1.073 dolara kadar düşürdüğünü ifade etti.

Altının onsunun son 5,5 yılın en düşük seviyesine inmesinin iç piyasalarda gram altını 95 TL'ye kadar düşürdüğünü aktaran Memiş, bu seviyelerin hem altının onsu için dip seviye hem de iç piyasalarda son alım fırsatı olduğu yorumunu yaptı. Memiş, altındaki düşüşün, düğün sezonunun yeniden başladığı zamana denk gelmesinin altın alacakların ve düğün yapacakların yüzünü güldürdüğünü belirterek, "Altın alacak vatandaşlarımız ve yatırımcılarımız bu fırsatı kaçırmasın" diye konuştu.

Bu düşüşün ardından tepki alımlarıyla beraber altının gramının tekrar 100 TL bandına çıkmasının muhtemel olduğuna dikkati çeken Memiş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Altının onsu 1.100 dolar olmasına rağmen dolar yükseldikçe iç piyasalarda gram altın 100 TL'yi bulacaktır. Çeyrek altın 170 TL'den 158 TL'ye, Cumhuriyet altını 705 TL'den 645 TL'ye düştü. Bu düşüşler altına yatırım yapmak için çok iyi fırsatlardır çünkü birkaç ay içinde gram altında 115-120 TL aralığını bekliyorum. Ayrıca şunu unutmamak gerekiyor altının sert düşüşlerinde ekran fiyatının 50 kuruş üstü uygulanıyor yani ekranda 95,50 olan has altını 96,00'dan alabiliyorsunuz. Ani fiyat hareketlerinin olduğu bu gibi durumlarda vatandaşlar gram altına yönelmeliler. Muhtemelen yoğun talep, çeyrek ve Cumhuriyet altınında işçiliği gündeme getirecek. Bu nedenle vatandaşlar 158 TL'ye kadar düşen fiyatlardan çok fazla yararlanamayabilirler. Umarım talep ve üretimde bir sıkıntı olmaz, geçtiğimiz yıllarda darphanesarrafiye yetiştirmekte zorlanmıştı. Bu durum vatandaşların altını yüksek almasına sebep oluyor." 

"Dolar yükseldikçe gram altın fiyatı da yükselmeye mahkumdur"

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Memiş, altın fiyatlarındaki sert düşüşün ons üzerinden gerçekleştiğine ve iç piyasalarda gram altın/TL fiyatına beklendiği kadar yansıyamadığına işaret ederek, "Çünkü altının onsu 1.073 dolar olunca Dolar/TL kuru 2,70'e yükseldi. İç piyasalarda dolar kuru yükseldikçe gram altın/TL fiyatı da yükselmeye mahkumdur" ifadelerini kullandı.

"Vatandaşlarımız iç piyasalarda altını Türk lirası üzerinden aldığı için onsdan çok dolar fiyatlarını takip etmeliler" diyen Memiş, FED'in faizleri yükseltmeye başlaması, Orta Doğu'daki jeopolitik riskler ve içeride hükümetin halen kurulmaması gibi etkenlerin doların değer kazanmasını sağladığını dile getirdi.

Memiş, bu haftadan itibaren düğün ve sünnetlerin başlamasının piyasaları hareketlendirdiğini kaydederek, "Altındaki bu sert düşüş altın alacakların, altına yatırım yapacakların da yüzünü güldürdü. Ramazanda 170 TL'ye satılan çeyrek altın şu anda 158 TL'den, 705 TL'ye satılan Cumhuriyet altını ise 645 TL'den alıcı buluyor" bilgisini verdi.

Saxo Capital Markets Uluslararası Piyasalar Uzmanı Burak Demirpehlivan da altının temel destekleyicilerinin şu an için mevcut olmadığını belirterek, "Faizler dünyanın genelinde yükselmeye başlıyor ayrıca buna rağmen majör hisse senedi piyasalarında hisse senedi işlemleri sürüyor. Bunlar altını desteklemeyen unsurlar" diye konuştu.

Demirpehlivan, altının jeopolitik risklere karşı hassasiyetinin zaten azalmış olduğunu ve güvenli liman olma özelliğini yitirdiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Piyasada son dönemlerde altın işlemlerinde geçmişe nazaran daha düşük bir fiyatlama olduğunu görmek mümkün. Çin'in altın rezervlerinin beklentilerin altında gerçekleşmiş olması piyasada Çin'in daha fazla alım yapmayacağı beklentisini oluşturdu. Dolar/TL üzerindeki hareketlilik devam ediyor. Altın için şu aşamada aşağı yönlü hareketlerin bittiğini söyleyebileceğimiz bir ortamda değiliz, sadece 'Çok düştü' diyebiliriz. Bu nedenle çıkartma maliyetleri gündeme gelebilir. Önemli olan küresel büyümeyle ilgili gelişmelerin yerli yerine oturması olabilir. Henüz elimizde 'Yükseliş geliyor' ya da 'Düşüş sona erdi' diyebileceğimiz bir done yok."

İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Süllü ise gram altında yaşanan bu gerilemenin piyasa yatırımcılarını endişelendirmediğini belirterek, "Çünkü gram altının tekrardan 100 TL seviyelerine geri dönebileceğini düşünüyorlar. Kısa vade içerisinde altının 90 TL altına gerilemesi beklenmiyor" ifadelerini kullandı.

Süllü, gram altının 90 TL altına gelebilmesi için Dolar/TL kurunun 2,60 seviyesinin, ons altının değerinin ise 1.070 dolar seviyesinin altına gerilemesi gerektiği bilgisini vererek, "Bununla birlikte gram altının bu yıl içinde görebileceği en yüksek seviyenin 108 TL olduğu düşünülüyor. Genel anlamda altının onsunun bu yıl yükseliş göstermesi beklenmiyor, bu nedenle gram altının yükselişi Dolar/TL kuruna daha çok bağlı olacaktır. Altın yatırımcıları bu aşamada kısa vadeli olarak 90-95 TL bandı aralığında yatırım yapabilirler ve arzu edilmesi durumunda 102-104 TL aralığına kadar altın yatırımlarını koruyabilirler" değerlendirmesini yaptı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem