Almanya'dan yumuşama sinyalleri

Almanya, Gezi olayları nedeniyle Türkiye ile AB arasında üç yıl aradan sonra yeni bir müzakere başlığı açılmasını engelleme tutumundan “orta yol” formülü ile vazgeçme eğilimine girdi. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’nin Merkel ve AB üyesi ülkel

Almanya'dan yumuşama sinyalleri
Almanya, Gezi olayları nedeniyle Türkiye ile AB arasında üç yıl aradan sonra yeni bir müzakere başlığı açılmasını engelleme tutumundan “orta yol” formülü ile vazgeçme eğilimine girdi. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’nin Merkel ve AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları ile yaptığı görüşmeden sonra, Berlin yönetimi orta yol bulunmasına “yeşil ışık” yaktı.
 
Buna göre bugün Lüksemburg’da AB üyesi ülkelerin birlikten sorumlu bakanlarının yapacağı toplantı sonrasında Türkiye ile 22 numaralı “Bölgesel Politikalar” başlığının açılacağı beyan edilecek, ancak bu başlığın müzakeresine, Almanya’da 22 Eylül’de yapılacak seçimler sonrası, sonbahar ortasında yayınlanması beklenen Türkiye’ye ilişkin ilerleme raporundan sonra 9 Ekim’de başlanacağı ifade edilecek.
 
MESAJINI DA VERMİŞ OLACAK
 
Merkel 22 Eylül öncesi müzakereyi başlatmayarak kendi seçmen kitlesine Gezi parkı olayları nedeniyle Türk Hükümeti’ne gereken uyarıyı yaptığı mesajını vermiş olacak.
Bu arada Berlin’de Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası’nın (TD-IHK) 9. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Merkel, Türkiye’de yaşanan olayları takip etmelerine neden olarak iki ülke arasında var olan bağları gösterdi. Başbakan Tayyip Erdoğan’la şimdiye kadar birçok konuyu ele aldıklarını vurgulayan Merkel, “Bazı görüntülerin beni ürküttüğünü söylemiştim, bunların çözümü için diyalog ön planda olmalı. Üyelik müzakereleri için şu anda olanları görmezden gelemeyiz. İlişkilerimizi daha da yoğunlaştırmalıyız, ekonomik ilişkiler bu konuda bir sacayağı oluşturuyor” diye konuştu.
 
VİZEYİ TEKRAR DEĞERLENDİRECEĞİZ
 
Türkiye’ye uygulanan vize konusuna da değinen Angela Merkel, bu konuda kendisine iletilen talepleri bir kez daha değerlendireceğini söyledi. Merkel, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nun yaptığı değerlendirmeyi dikkate aldığını ve işadamlarına uzun süreli vize verilmesinin hem jest hem de ileri bir adım olarak görülebileceğini ifade etti. Türk şirketlerinin Almanya’ya angajmanını hararetle istediklerini dile getiren Merkel, Türkiye’ye yatırım yapan Alman şirketlerinin Türk ekonomisine de fayda getirdiğini kaydetti. İki ülke arasında daha büyük potansiyel gördüğünü vurgulayan Merkel, “Türkiye’nin son derece iddialı altyapı çalışmaları bizi sevindiriyor. Alman şirketleri de tecrübeleriyle burada yer alıyorlar” diye konuştu. Türklerin mesleki eğitim yeri bulmadaki sıkıntılarının aşılması için çalışmalara devam edileceğini belirten Merkel, yaşlanan Alman nüfusu nedeniyle gelecekte daha çok göçmen çalışanın Almanya’da olacağına işaret etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem