Almanya canlı bombayı vermemiş

 Almanya'nın Türkiye'nin canlı bomba Ecevit Şanlı'yı Türkiye'nin ısrarlı taleplerine rağmen himaye ettiği ortaya çıktı. Alman İnterpolü, cevap verme gereği bile duymadı. Ve vahim olay gerçekleşti. ABD Büyükelçeliği'ne yönelik saldırıda bir güvenlik görevl

Almanya canlı bombayı vermemiş

 

Almanya'nın Türkiye'nin canlı bomba Ecevit Şanlı'yı Türkiye'nin ısrarlı taleplerine rağmen himaye ettiği ortaya çıktı. Alman İnterpolü, cevap verme gereği bile duymadı. Ve vahim olay gerçekleşti.
 
ABD Büyükelçeliği'ne yönelik saldırıda bir güvenlik görevlisi hayatını kaybetmiş, biri gazeteci iki kişi  yaralanmıştı.
 
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne intihar saldırısı gerçekleştiren canlı bomba Ecevit Şanlı'nın sağlık şartları nedeniyle tahliye edildiği 2002'den sonra kaçtığı Almanya'da 'siyasi mülteci' olarak yaşadığı belirlendi. Şanlı'yı Türkiye'ye vermeyen Almanya sınır dışı ederek işbirliğine yanaşmadı.
 
İntihar eylemi soruşturmasında Almanya'ya dönük şok bir suçlama gündeme geldi. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi, 2012'de İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nce "gıyabi" tutuklama kararı ile aranan Şanlı'nın Yunanistan üzerinden kaçtığı Almanya'nın Köln şehrinde yaşadığını tespit etti.
 
DHKP-C'nin Köln sorumlusu olarak faaliyet yürüttüğü belirlenen Şanlı'nın yakalanıp Türkiye'ye iade edilmesi için girişimde bulunuldu. İnterpol-Sirene Dairesi, Şanlı hakkındaki istihbarat raporlarını Alman İnterpolü ile paylaştı. Alman İnterpolü'ne, "Terör suçundan aranan Şanlı Köln şehrinde  ... adreste oturuyor. İade amaçlı tutuklayıp bize verin" denildi.
 
Geçen yıl Moldova'da yakalanan paşa katili DHKP-C'li eski astsubay Necmi Suna'yı Türkiye'ye iade ettirmeyen Almanya, canlı bomba Şanlı'yı da himaye etti. Kırmızı Bülten'le aranan Suna serbest kalınca Moldova'dan "mülteci" statüsündeki Almanya'ya gitti. Alman İnterpolü, "mülteci" konumundaki Ecevit Şanlı hakkında hiçbir işlem yapmadığı gibi Türk İnterpolü'ne yanıt vermeye bile gerek duymadı.
 
Türkiye'nin ısrarlı takibi sonucu Almanya, Ecevit Şanlı'yı sınır dışı etmek zorunda kaldı. Yunanistan'a giren Şanlı, intihar eyleminden kısa bir süre önce illegal yollardan Türkiye'ye girdi ve ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne 6 kilogramlık TNT ve Rus yapımı F-1 el bombası ile intihar saldırısı gerçekleştirdi.
 
Almanya: Şanlı’yı sınır dışı ettik
 
Geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye gelen Almanya İçişleri Bakanı İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, Türkiye'nin ısrarla talep ettiği Şanlı ile ilgili ilginç bir açıklama yapmıştı.
 
Friedrich, Şanlı'nın bir kaç kez iltica başvurusunda bulunduğu ancak reddedildiğini belirtmişti. Almanya'nın Şanlı'yı sınır dışı ettiğini açıklayan Friedrich, bu bilginin ocak ayında Türkiye'ye bildirildiğini söylemişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler