AKP-CHP arası fark 27 puan!

İKSara'nın 5-12 Temmuz 2011 tarihleri arasında 2058 kişi üzerinde yaptığı kamuoyu araştırması son günlerde gündemi belirleyen pek çok konuya ilişkin çarpıcı veriler sunuyor. Türkiye'yi bölgesel ve seçmen sayısı itibariyle temsil eden 24 ile bağlı 173 ilçe

AKP-CHP arası fark 27 puan!

İKSara'nın 5-12 Temmuz 2011 tarihleri arasında 2058 kişi üzerinde yaptığı kamuoyu araştırması son günlerde gündemi belirleyen pek çok konuya ilişkin çarpıcı veriler sunuyor. Türkiye'yi bölgesel ve seçmen sayısı itibariyle temsil eden 24 ile bağlı 173 ilçede ve 50 belde/köyde yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen ve 0,95 güven aralığında hata payı ±2.2% olarak belirtilen ankete göre, AKP ve BDP seçmenleri 12 Haziran seçim sonuçlarından oldukça memnun.

AKP İLE CHP ARASINDAKİ FARK 27 PUAN

12 Haziran seçimlerinin ertesinde yaşananların ardından seçmene 'Bu pazar bir genel seçim olsa, oyunuzu hangi partiye verirdiniz?' sorusu yöneltildi. Buna, 'AKP' yanıtını verenlerin oranı yüzde 52 olurken, yüzde 25.7 'CHP', yüzde 12.4 'MHP' yüzde 6.9 'BDP', yüzde 1.8 'diğer' yanıtını verdi. Buna göre, AKP seçim sonrasındaki süreçte oylarını artırmış ve yüzde 50'yi aşmış görünüyor. İKSara, 'söz konusu artışın önemli bir oranının baraj altında kalan partilerin oy oranlarının erimesinden kaynaklandığı' değerlendirmesini yapıyor.

AKP VE BDP'LİLER MEMNUN

Seçmenlere 'Bu seçimde oy verdiğiniz partinin başarılı olduğunu düşünüyor musunuz?' sorusu da yöneltildi. Buna göre, AKP seçmeninin yüzde 95'i, CHP'nin yüzde 44'ü, MHP'nin yüzde 29'u, BDP tabanının yüzde 92'si kendi partisini başarılı buluyor. Bu soruya 'başarısız' yanıtı verenlerin oranı AKP seçmeninde yüzde 4, CHP'de yüzde 34, MHP'de yüzde 34, BDP'de yüzde 6 oldu. Partisi için 'ne başarılı ne başarısız' diyen seçmen oranı ise AKP'de yüzde 1, CHP'de yüzde 22, MHP'de yüzde 37, BDP'de yüzde 2 oldu. Buna göre, AKP ve BDP seçmeninin ezici bir çoğunluğu partisinin başarılı olduğunu düşünürken, her 3 CHP'liden birisi partinin başarısız olduğunu düşünüyor. MHP'li seçmenlerin çoğunluğu ise partilerinin 'ne başarılı ne de başarısız' olduğunu düşünüyor.

İKSara'nın anketinde CHP'li seçmenlere 'CHP'nin yemin etmeden Meclis'teki çalışmalara katılma kararını destekliyor musunuz?' sorusu da yöneltildi. Bu soruya CHP'li seçmenlerin yüzde 57'si 'Evet, destekliyorum', yüzde 34'ü 'Hayır desteklemiyorum', yüzde 9'u ise 'Kararsızım' yanıtını verdi. Kararsız seçmenler dağıtıldığında bu oran yüzde 62 'Evet, destekliyorum' ve yüzde 38 'Hayır, desteklemiyorum' şeklinde oldu. Bu veriler, CHP seçmeninin büyük bir kısmının kendi milletvekillerinin yemin etmeden Meclis'teki çalışmalara katılmasına destek verdiğini, ancak karşı çıkanların oranının da bir hayli yüksek olduğunu gösteriyor.

KURULTAY SORUSU

CHP'li seçmene İKSara'nın sorduğu bir diğer soru ise parti içindeki muhalefetin kurultay talebini destekleyip desteklemedikleri oldu. CHP'li seçmenlerin yüzde 42'si bu talebe destek verdiğini belirtirken, yüzde 49'u 'Hayır, desteklemiyorum' yanıtını verdi, yüzde 8'i ise 'kararsız' olduğunu söyledi. Bu oran kararsızlar dağıtıldığında CHP'lilerin yüzde 46'sı kurultaya gidilmesini desteklerken, yüzde 54'ü karşı çıkıyor.

BDP'Lİ SEÇMEN BOYKOTU  DESTEKLİYOR

'BDP'nin Meclis'i boykot kararını destekliyor musunuz?' sorusuna BDP seçmeninin yüzde 87'si 'Evet, destekliyorum' derken, sadece yüzde 4'ü 'Hayır, desteklemiyorum' yanıtını verdi. BDP seçmenin yüzde 9'u kararsız. BDP'nin boykotuna CHP seçmenin sadece yüzde 21'i destek verirken, yüzde 71'i 'Hayır, desteklemiyorum' yanıtını verdi. CHP seçmenin yüzde 8'i ise kararsız. Aynı soruya AKP seçmenin yüzde 7'si, MHP'nin de yüzde 3'ü destek verdi. AKP seçmeninin yüzde 84'ü boykota karşı çıkarken, yüzde 9'u kararsız olduğunu söyledi. MHP seçmenin yüzde 94'ü karşı olduğunu söylerken, yüzde 4'ü kararsız olduğunu dile getirdi. Buna göre, toplam seçmenlerin sadece yüzde 15'i BDP'nin boykot kararını destekliyor, yüzde 76'sı karşı çıkıyor ve yüzde 9'u da kararsız. Buna göre, BDP'nin boykot kararına her dört seçmenden üçü karşı çıkıyor.

HATİP DİCLE'YE DESTEK AZ

Ankete katılanlara 'Yüksek Seçim Kurulu tarafından Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin iptal edilmesini doğru buluyor musunuz?' sorusu da soruldu. Bu soruya AKP seçmeninin yüzde 64'ü, CHP seçmeninin yüzde 57'si, MHP seçmeninin yüzde 72'si 'doğru bulduğu' yanıtını verdi. Dicle'nin milletvekilliği iptalini 'yanlış bulduğunu' söyleyenlerin oranı AKP'de yüzde 22, CHP'de yüzde 33, MHP'de yüzde 20 oldu. BDP seçmenin yalnızca yüzde 4'ü 'Evet, doğru buluyorum' derken, 'Hayır, doğru bulmuyorum' görüşünü ifade edenlerin oranı yüzde 89 oldu. Bu soruya 'Kararsızım' yanıtını verenlerin oranı AKP'de yüzde 13, CHP'de yüzde 11, MHP'de yüzde 7, BDP'de yüzde 7 oldu. Buna göre, toplam seçmenlerin yüzde 59'u, YSK'nın Dicle'nin vekilliğini iptal etmesini doğru buluyor, 29'u karşı çıkıyor, yüzde 12'si ise kararsız.

MHP TUTUKLU VEKİLLERE SOĞUK

'Seçilmiş ama halen tutuklu bulunan milletvekillerinin serbest bırakılarak Meclis'e girmeleri gerektiğine inanıyor musunuz?' sorusuna toplam seçmenin yüzde 54'ü karşı çıkıyor, yüzde 33'ü destek veriyor, yüzde 13'ü ise kararsız. Tutuklu vekillerin serbest bırakılmasına en büyük desteği yüzde 93 ile BDP verirken, bunu yüzde 58 ile CHP seçmeni izliyor. MHP seçmenin sadece yüzde 30'u tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılmalarına destek veriyor, yüzde 56'sı net bir şekilde karşı çıkarken, yüzde 14'ü kararsız. AKP seçmeninin sadece yüzde 14'ü tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılıp Meclis'e girmelerini isterken, yüzde 72'si karşı çıkıyor, yüzde 14'ü kararsız.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler