Ak Parti: Meclis'e başörtüyle girecekler

 Ak Parti'li üç kadın milletvekili Sevde Kaçar, Nurcan Dalbudak ve Gülay Samancı, Hac dönüşü Meclis'e başörtüsüyle girme kararı aldı. MHP ve BDP'den itiraz yok ancak CHP başörtüsü bir simgedir diyerek karşı çıkıyor. Konuyu Meclis'te grubu bulunan partiler

Ak Parti: Meclis'e başörtüyle girecekler

 Ak Parti'li üç kadın milletvekili Sevde Kaçar, Nurcan Dalbudak ve Gülay Samancı, Hac dönüşü Meclis'e başörtüsüyle girme kararı aldı. MHP ve BDP'den itiraz yok ancak CHP başörtüsü bir simgedir diyerek karşı çıkıyor. Konuyu Meclis'te grubu bulunan partilerin temsilcileri HABERTÜRK TV'de Akşam Raporu'nda tartıştı.
 
"HERHANGİ BİR TEREDDÜT YOK"
Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, bu konuda iç tüzük açısından herhangi bir kısıtlayıcı durumun söz konusu olmadığını, çağdaş hukuk açısından da esas olanın hürriyet olduğunu, istisnai olanın kısıtlama olduğunu, herhangi bir tereddüt durumunda ise yorumun özgürlükten yana yapıldığını belirtti.
 
Türbanlı vekil konusunda ise bir tereddüdün söz konusu olmadığını belirten Ünal şöyle konuştu:
 
Meclis iç tüzüğünde bir milletvekilin başını örtmesine engel herhangi bir durum söz konusu değil. Kadınlarımızın yaklaşık yüzde ellisinin başının kapılı olduğunu düşünürsek demokratik temsil açısından da bir sorun söz konusu değil. Çünkü nihayetinde bu insanların inançlarından dolayı başlarını kapatmaları istisnai bir durum değil. Ve demokratik temsil açısından da bir sorun söz konusu değil.
Burada bir memuriyet de söz konusu değil. Hizmet alan, hizmet veren bir durum da yok. Milletvekili dediğimiz kimse, daha çok demokratik temsille sorumlu olan, bir memur gibi düşünemeyeceğimiz dolayısıyla memurları bağlayan kurallarla çerçevelenmiş bir kişi de değil.
 
CHP'nin itirazı konusunda ise Ünal şunları belirtti:
CHP'nin kendi içinde de bir tutarlılığı söz konusu değil. CHP'den çok farklı açıklamalar geliyor. Başörtüsünü Cumhuriyetin değerlerine, kazanımlarına karşı görmek, her şeyden önce Cumhuriyete ve bu Cumhuriyeti kuran millete, Kurtuluş Savaşı vermiş, kendi geleneğini, kendi inancını kurtarmak için kanını dökmüş bu millete öncelikle Cumhuriyet üzerinden başörtüsüne sınırlama getirmek doğru değil.
 
ŞAHİN: İÇ TÜZÜKTE BAŞÖRTÜSÜYLE İLGİLİ BİR MADDE YOK
Eski Meclis Başkanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Habertürk TV'de yayınlanan Nilgün Balkaç ve Erdal Şen ile Başkent Gündemi programına konuk oldu.
 
Gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Şahin, kadın vekillerin Meclis'e başörtüsüyle gelmesiyle ilgili olarak şunları söyledi: "Geçmişte bayanlar kamuda başörtülü görev yapamıyorlardı. Hükümet, yönetmeliği değiştirdi. Artık bayan memureler başörtülü görevlerini yapabiliyorlar. Peki Meclis İç Tüzüğü bu konuyla ilgili ne diyor? 56. maddede bayan vekillerle ilgili bir tek cümle var. "Tayyör giymeli" diyor. Başörtüsüyle ilgili bir madde yok. Bu yasak olduğu anlamına gelmez. 1999'da yaşanan durum iç tüzüğe göre değil, Türkiye'nin bulunduğu konjonktür gereği böyle davranıldı. Şimdi Türkiye'ye sadece millet yön veriyor. Meclis İç Tüzüğü'nde engel olmadığına göre bayan vekiller tayyör giyerek başörtüsü ile Meclis'e gelebilir. Herkes iç tüzüğe göre davranmalıdır."
 
Şahin, tutuklu vekillerin durumuna ilişkin ise "Sorunu geçici madde ile çözebiliriz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem