Ahmedinejad'dan Akçakale desteği

  BAKÜ - Suriye konusunda Türkiye ve İran arasındaki görüş ayrılığının derinleştiği bu günlerde gözler Bakü’de düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) zirvesine katılan Başbakan Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’a çevrildi. İki

Ahmedinejad'dan Akçakale desteği

 

 

BAKÜ - Suriye konusunda Türkiye ve İran arasındaki görüş ayrılığının derinleştiği bu günlerde gözler Bakü’de düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) zirvesine katılan Başbakan Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’a çevrildi.

 

İki liderin aynı zirveye katılmasına rağmen son ana kadar baş başa görüşme girişiminde bulunmaması, iki ülke arasındaki Suriye çatlağının daha da büyüdüğü yorumuna neden olmuştu.

Ancak Erdoğan ve Ahmedinejad, bugün sürpriz bir hamle yaparak görüşme kararı aldı.

 

Yaklaşık 40 dakika süren görüşmenin gerçekleşmesine şöyle karar verildi:

1- İran KKTC üzerindeki vetoyu kaldırdı.

2- Ahmedinejad, Başbakan Erdoğan’dan önce yaptığı konuşmada Türkiye’ye teşekkür etti. Böylece sinyal vermiş oldu.

Ardından Başbakan Erdoğan konuşmasını yaptı ve iki lider bir araya geldi.

AHMEDİNEJAD'DAN AKÇAKALE DESTEĞİ

 

Görüşmede Başbakan Erdoğan, "Akçakale konusunda biz haklıyız ve gerekeni yapmayı sürdüreceğiz" dedi. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad da, "Haklısınız ve bu konuda size destek vermeye devam edeceğiz" diye yanıt verdi.

 

ANA GÜNDEM SURİYE

 

Başbakanlık kaynaklarının verdiği bilgiye göre, görüşmede Suriye konusu başta olmak üzere bölgesel sorunlar da konuşuldu. İki lider bu çerçevede BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Lahtar Brahimi'nin Suriye meselesine ilişkin yaptığı temaslar hakkında da görüş alışverişinde bulundu.

 

Erdoğan ve Ahmedinejad, Suriye’de akan kanı durdurmak için Türkiye ve İran başta olmak üzere bölge ülkeleri arasındaki temasların yoğunlaştırılması gerektiğini belirtti.

Görüşmede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın da hazır bulundu.

İki lider en son Erdoğan’ın Tahran seyahatinde görüşmüştü.

 

İRAN'DAN KKTC JESTİ

 

ECO zirvesinde tarihi bir karara da imza atılarak, KKTC’ye gözlemci statüsü verildi.

KKTC’nin başvurusuna bir süredir İran soğuk bakıyordu ve bu başvuruyu veto ediyordu. Bakanlar Konseyi'nin dünkü toplantısında anlaşma sağlandı ve liderlerin bugün onaylayacağı bildiri öncesinde Türk heyeti de rahat bir nefes aldı. Tahran'ın bu adımı çok sıcak bir gelişme ve çok önemli bir jest olarak değerlendirildi

KKTC Maliye Bakanı başkanlığındaki heyet dün Bakanlar Konseyi'ne katılmıştı. Bakanların toplantısının ardından Türk heyetine İran’dan olumlu sinyal geldi. Varılan mutabakat, devlet ve hükümet başkanlarının zirvesinin ardından yayınlanacak olan sonuç bildirgesinde yer alacak ve KKTC’ye 11 üyeli Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nda (ECO) bugün akşam saatlerinde gözlemci statüsü verilmiş olacak

KKTC böylece ilk defa Türkiye dışında bir zirvede masada yer alacak. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem