Afrin nerededir? Afrin Zeytindalı Operasyonu nedir?

Zeytindalı operasyonunun başlaması ile birlikte en çok merak edilen sorular bilmeyenler için Afrin nerededir ve zeytindalı operasyonu nedir? soruları oldu

Afrin nerededir? Afrin Zeytindalı Operasyonu nedir?

Türkiye Afrin operasyonunu başlattı. Türk ordusu PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri bölgeden temizlemek için bölgeye girerken operasyona "Zeytin Dalı Harekatı" ismi koyuldu. Peki operasyonun yapıldıüı Afrin nerededir, önemi nedir? İşte detaylar

AFRİN NEREDE?

Afrin, Suriye'nin kuzey batısında bulunan bir kenttir. Nüfusu 50 binin üzerinde olan kenti ortasında Afrin Çayı vardır. Kentin en önemli ekonomi kaynağı zeytindir. Zeytin ağacı Afrin'in sembolüdür ve önemli bir zeytin üretim bölgesidir. Zeytinyağı, tekstil ve Halep sabunu kentin yerel sanayilerinden bazılarıdır.

AFRİN NEDEN ÖNEMLİ

Suriye’de Kürt nüfusun en yoğun olduğu yerlerden biri olan Afrin, 2012 yazında ordunun geri çekilmesiyle PYD’nin denetimi altında bulunuyor.

Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin oluşturduğu Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) silahlı kanadı olan YPG, ABD’nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadelesinde sahadaki en önemli ortakları arasında yer alıyor.

Türkiye ise PYD’yi ve YPG’yi PKK’nın bir kolu olarak görüyor ve terör örgütü olarak tanımlıyor.

Kürtlerin “kanton” olarak ilan ettiği 2014 yılından bu yana Afrin de Suriye’nin kuzeyinde kurulan özerk yönetimin parçalarından birini oluşturuyor. Ancak, Afrin’in özerk yönetim ilan edilen diğer bölgelerle fiziki bir bağı bulunmuyor.

Türkiye’nin 2016 yılında düzenlediği Fırat Kalkanı Harekatı, sadece sınırın Suriye tarafındaki IŞİD varlığını sonlandırmakla kalmadı, aynı zamanda iki özerk Kürt bölgesi Afrin ve Kobani arasında bir tampon bölge oluşturarak, Kürtlerin Suriye’de Türkiye sınırı boyunca uzanan bir koridor oluşturmasını engelledi.

Şu anda Fırat Nehri’nin batısında Azez’den Cerablus’a dek uzanan ve Kürt özerk bölgeler arasında “tampon bölge” oluşturan alan TSK’nın korumasında ve Özgür Suriye Ordusu’nun denetiminde bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem