Adliyeler kepenk kapattı: Kimse...

Operasyonun ardından görev yeri değişiklikleri, paralel devlet söylemleri, yandaş medya üzerinden itibarsızlaştırma haberleri ve tenzili rütbeler sebebiyle yargı bürokrasisinde adeta kriz yaşanıyor.Örneğin Türkiye'nin 2. büyük şehri olan Ankara Adliyesi '

Adliyeler kepenk kapattı: Kimse...

Operasyonun ardından görev yeri değişiklikleri, paralel devlet söylemleri, yandaş medya üzerinden itibarsızlaştırma haberleri ve tenzili rütbeler sebebiyle yargı bürokrasisinde adeta kriz yaşanıyor.

Örneğin Türkiye'nin 2. büyük şehri olan Ankara Adliyesi 'nde savcılar, 17 Aralık’tan beri hiçbir büyük operasyona imza atmadı. Adliyede görev yapan önemli bir TMK savcısı, “Seçime kadar bizden bir operasyon beklemeyin” dedi. Bir başka savcı ise yürütme-yargı arasındaki kavgayı anımsatarak “Bu dönemde hiçbir savcı iş yapmaz. Başını kaldıran savcının kafasını kesiyorlar” ifadesini kullandı

Hükümeti sarsan ve 4 bakanın istifasına yol açan 17 Aralık operasyonu, tüm adliyeleri olduğu gibi Ankara Adliyesi’ni de etkiledi.  AK Parti iktidarının İstanbul, İzmir ve Adana’daki yolsuzluk ve TIR operasyonu gibi operasyonlarda görev alan savcıların dosyalardan el çektirilmesinin, Başbakan Erdoğan’ın bizzat savcıları hedef almasının tartışmaya sebep olduğu bir dönemde Ankara Adliyesi’ndeki operasyon dosyaları durma noktasına geldi. Edinilen bilgiye göre, savcılıklar şu an ellerindeki soruşturmaları “dondurdu”.Özellikle Terörle Mücadele Yasası’nın 10. maddesiyle görevli savcılık katı derin bir sessizliğe gömüldü.

TMK savcılarının, uzun süredir herhangi bir operasyona imza atmaması dikkat çekti. Ankara Adliyesi’ndeki son operasyonlardan birini Yurtdışı Türkler Başkanlığı’na dinleme cihazı konulması üzerine 12 kişinin gözaltına alınması oluşturdu. 20 Eylül 2013’te yapılan operasyonda AK Parti’nin kuruluşunda görev alan iki kadın da gözaltına alınmış, sorgularının ardından serbest kalmıştı. Bu operasyonun, basında “İran casusu AKP kurucuları” şeklinde verilmesi savcılığın uyarılmasına neden olmuştu. Son siyasi gözaltı dalgası ise RedHack operasyonuyla yaşanmış, Barış Atay’ın bulunduğu 14 kişi gözaltına alınmıştı.

Kulislerde konuşulanlar

İstanbul’da başlatılan rüşvet ve yolsuzluk konulu 17 Aralık sürecinin etkisiyle soruşturmaların durduğu konuşuluyor. Özellikle seçimlere kadar siyasi yönü olacak bir operasyonun yapılmayacağı konusunda yargının önemli bir kısmı hemfikir. Ankara Adliyesi’nde önemli konumda olan bir savcı, “Seçime kadar bizden bir operasyon beklemeyin. İşleri durdurduk. Gazeteciler olarak rahat olun” dedi. Başka bir savcı ise yaşanan süreci eleştirirken, yargının içinde bulunduğu tabloyu, “Bu dönemde hiçbir savcı iş yapmaz. Başını kaldıran savcının kafasını keserler” sözüyle özetledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem