AB'ye vizesiz seyahate bir adım daha

 Bazı teknik sorunlar da çözülebilirse AB yetkililerinin önümüzdeki “birkaç hafta” içerisinde Ankara’ya giderek vize muafiyeti yle neticelenmesi beklenen uzun müzakere sürecini başlatabileceği kaydediliyor. Türkiye’de Dışişleri ile AB Bakanlığı’nın müzake

AB'ye vizesiz seyahate bir adım daha

 Bazı teknik sorunlar da çözülebilirse AB yetkililerinin önümüzdeki “birkaç hafta” içerisinde Ankara’ya giderek vize muafiyeti yle neticelenmesi beklenen uzun müzakere sürecini başlatabileceği kaydediliyor. Türkiye’de Dışişleri ile AB Bakanlığı’nın müzakerelerde yaşanan gelişmelerden tatmin olduğu, imzalar için Başbakan Tayyip Erdoğan’ın onayının beklendiği belirtiliyor. Vize muafiyeti müzakereleri karşılığında Türkiye de haziranda parafe ettiği Geri Kabul Anlaşması’nı (GKA) “şartlı” imzalayacak.
 
Vize muafiyeti müzakerelerinde hem AB hem de Türkiye açısından en mühim şart olan GKA’da varılan mutabakat Ankara’yı rahatlattı. Ankara, GKA’yı imzalamasının ardından vize muafiyeti müzakerelerinde alınan mesafeden memnun kalmazsa anlaşmayı “feshedebilecek.” Vize muafiyeti yol haritasına giren bu cümle ile Türkiye “6 ay süre ile” GKA’yı uygularken karşılığında AB’nin vize muafiyeti sözlerini tutup tutmadığını değerlendirecek. Türkiye, GKA ile kendi toprakları üzerinden AB topraklarına geçen 3. ülke vatandaşlarını geri almayı taahhüt ediyor. Ancak geçiş sürecinde Türkiye sadece kendi vatandaşlarını geri alacak. Aynı anda vize muafiyeti müzakerelerinde de ilerleme sağlanması durumunda GKA 3. ülke vatandaşlarına da teşmil edilecek. Anlaşma, 21 Haziran 2012’de Türkiye ile AB arasında parafe edilmişti.
 
Zaman'ın haberine göre kaynaklar, üye ülkelerdeki birçok olumlu mahkeme kararına rağmen AB’nin Türk vatandaşlarına vize uygulamaktan vazgeçmediğini hatırlatıyor. Aynı kaynaklar, Ankara’nın hukuken bu sorunu aşamayacağını gördüğüne ve tek yolun siyaset olduğunu kabullendiğine işaret ediyor.
 
Avrupa’da siyasetin sağa ve aşırı sağa kaydığı, göçün bu partilerce istismar edildiği göz önüne alındığında Türkiye ile kısa sürede vize muafiyeti gerçekleşeceğine inananların sayısı fazla değil. Ancak kaynaklar tam da bu sebeple Ankara’nın GKA’yı şartlı imzalayacağını ve sözlerin tutulmaması durumunda feshedeceğini vurguluyor. Üyelik müzakerelerinde fazla mesafe alınamaması üzerine Ankara uzun bir süredir Brüksel’e “vize muafiyetinin birkaç fasıl açılmasından daha ehemmiyetli” olduğu mesajı veriyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem