ABD istihbaratının en üst isminden itiraf

Dinleme skandalı ABD ve dünya kamuoyunu meşgul etmeye devam ederken, ülkedeki istihbarat şefleri, Kongre'de oturumda, istihbarat camiasının faaliyetlerini savundu. ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, yabancı müttefiklere yönelik gözetleme faali

ABD istihbaratının en üst isminden itiraf

Dinleme skandalı ABD ve dünya kamuoyunu meşgul etmeye devam ederken, ülkedeki istihbarat şefleri, Kongre'de oturumda, istihbarat camiasının faaliyetlerini savundu. ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, yabancı müttefiklere yönelik gözetleme faaliyetlerinde bulunmanın, istihbarat camiasında yaygın bir uygulama ve "temel bir prensip" olduğunu söyledi. Clapper, "Bizim onları gözetlediğimiz gibi müttefikler de Amerikalı liderleri ve istihbarat servislerini düzenli olarak gözetliyor" dedi.

‘HERKES BAŞKASINI DİNLER'

Clapper, yabancı liderler üzerinde gözetleme faaliyetlerinde bulunmanın ve niyetlerini ortaya çıkarma çabasının istihbarat servisleri arasında "temel bir prensip" olduğunu kaydetti. Bunun yıllardır yapılan bir uygulama olduğunu savunan Clapper, "Bu liderlerin neler söylediğini, gerçekte neler olduğuyla uyuşup uyuşmadığını belirlemek için dinliyoruz. Ülkelerin politikalarının neler olduğu, bizi nasıl etkileyeceği gibi hususları bilmemiz bizim için çok değerli" diye konuştu.

İspanya hâlâ açıklama bekliyor

NSA Genel Direktörü Alexander'ın açıklamaları, dinlemelerin odağındaki ülkelerden İspanyol hükümetini tatmin etmezken, Başbakan Mariano Rajoy, iddiaları çok ciddiye aldıklarını vurguladı. Rajoy, iddiaların doğru olması halinde ‘'dost ülkeler arasında bunun kabul edilemeyeceği" görüşünü yineledi.

Bu arada Almanya'dan sonra İspanya'da da savcılık dinleme iddiaları üzerine inceleme başlattı. Bilgiyasar ve telekomüni-kasyon suçlarıyla mücadele kapsamında bir savcı, ABD'nin yaptığı dinlemelerin suç teşkil edip etmediği üzerine bir çalışma yapmakla görevlendirdi.

Keith Alexander: Onlar dinledi bize verdi

Tartışmaların hedefindeki kurum olan ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Direktörü Keith Alexander yapılanları savundu. NSA'in, Amerikalılara ve müttefiklerine yönelik saldırıları önlemeye odaklandığını kaydeden Alexander, tüm tepkilere rağmen izleme faaliyetlerinden vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.

Fransa, İspanya ve İtalya basınında yer alan, NSA'in bu ülkelerde on milyonlarca telefon görüşmesini kayıt altına aldığı haberlerini "tamamıyla yanlış" olarak niteleyen Alexander, "Bunlar, Avrupalı vatandaşlar üzerinde sadece bizim topladığımız bilgiler değil. Biz ve NATO müttefiklerinin ülkelerimizin savunması ve askeri operasyonlara destek adına topladığı bilgileri temsil ediyor" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem