ABD Diyarbakır'a üs kurmak istiyor

Washington, PKK faaliyetlerinin tesbitine yönelik anlık istihbarat bilgilerini veren Amerikan komuta merkezinin Irak'tan Diyarbakır ya da Batman'a taşınmasını önerdi.ABD'nin, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK faaliyetlerini anında tesbit etmesinde kritik ro

ABD Diyarbakır'a üs kurmak istiyor

Washington, PKK faaliyetlerinin tesbitine yönelik anlık istihbarat bilgilerini veren Amerikan komuta merkezinin Irak'tan Diyarbakır ya da Batman'a taşınmasını önerdi.

ABD'nin, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK faaliyetlerini anında tesbit etmesinde kritik rol oynayan anlık istihbarat bilgilerini sağladığı komuta merkezinin, Amerikan kuvvetlerinin bu yıl sonunda Irak'tan tamamıyla çekilmesi sonrasında Diyarbakır ya da Batman'da kurulması önerisine Ankara'nın soğuk baktığı öğrenildi. Bu nedenle Irak hükümetinin, istihbarat bilgilerinin toplanmasına yarayan komuta merkezinin Bağdat'ta konuşlanmasına izin vermesi gerekiyor.

Ancak, Türkiye'nin Kürt sorunu ve bu bağlamda PKK sorununu siyasi yöntemlerle çözmesinden yana olan Bağdat yönetiminin istihbarat komuta merkezinin kendi topraklarındaki faaliyetine sıcak bakması beklenmiyor.

Diğer yandan, Amerikan muharip güçlerden oluşan 50 bin askerin bu yılın aralık ayında Irak'tan tamamıyla çekilmesini öngören ABD ve Irak arasında imzalanan anlaşma, Irak hava sahasının Irak yönetimine devredilmesini ve Irak topraklarının komşu ülkelere saldırı amaçlı kullanılmamasını öngörüyor.

Dolayısıyla, Irak merkezi yönetimi PKK'nın Kuzey Irak'tan Türkiye'ye sızma girişimlerini önlemekle yükümlüyken PKK'ya yönelik Türkiye'den sınır ötesi harekât yapılmasına da onay vermesi beklenmiyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler