84 bin muhasebeciye kötü haber

 Yeni TTK’da yapılan son değişik sonrası 500 bin şirketin denetimini yeminli mali müşavirler ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri yapacak. Yeni TTK ile birlikte sayıları 500 bini bulan şirketler sıra ile denetime alınacak. Başlangıçta büyük, daha s

84 bin muhasebeciye kötü haber

 

Yeni TTK’da yapılan son değişik sonrası 500 bin şirketin denetimini yeminli mali müşavirler ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri yapacak.

 

Yeni TTK ile birlikte sayıları 500 bini bulan şirketler sıra ile denetime alınacak. Başlangıçta büyük, daha sonra orta en sonunda ise küçük ölçekli firmalar denetime alınacak. Yapılan denetim sonrası firma, denetimi yapan şirkete ödemesini yapacak.

 

“BİZ OLMADAN BECEREMEZLER”

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler  Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan,”Biz olmadan bu işi beceremezler” dedi. 

Arıkan yeni TTK’da TBMM'de son dakika değişikliği yapıldığını belirterek, “84  bin serbest muhasebeci mali müşavire açık haksızlık yapılarak, çok az sayıdaki  yeminli mali müşavir ve bakanlık müşavirlerine 'imtiyaz' sağlandı” ifadeleri kullandı.

 

Arıkan, 3568 sayılı muhasebe meslek yasasının net bir şekilde serbest  muhasebeci mali müşavirlere “denetim” hakkı verdiğini ve Meclis Adalet  Komisyonu'nda oy birliği ile bunun kabul edildiği kaydetti.

 

Konu hakkında Arıkan, “Yasada yapılan önerge değişikliğiyle yeminli mali  müşavirler sınavsız bir şekilde bu haktan yararlanırken, bizler için sınav engeli  getirilmeye çalışılmaktadır” diye konuştu.

 

‘84 BİN MUHASEBECİ MAĞDUR’

Mesleğin çatı örgütü Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve  Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği(TÜRMOB) yönetiminde 84 bin serbest  muhasebeciyi 4 kişinin, 4 bin yeminli mali müşaviri 5 kişinin temsil ettiği bir  hukuksuzluğun düzeltilmesini beklediğini söyleyen Arıkan, şöyle konuştu:

 

“Yapılan büyük yanlıştan mutlaka dönülmesi gerekiyor. 84 bin serbest  muhasebeci ve mali müşavire de bağımsız denetim hakkı mutlaka sınavsız  verilmelidir. Yasadaki değişiklikle Türkiye'de faaliyetini sürdüren 500 bini  aşkın ticari şirketin denetiminin fiziken ötelenmek zorunda kalacak.

 

‘500 BİN FİRMA DENETLENEMEZ’

500 bin firmanın sadece 'seçilmiş kişilerce' denetlenebilmesi mümkün  değil. Şirketlerin bağımsız denetimin, olası bir sınav şartıyla sekteye uğrayacak  olması ekonomide büyük bir kara delik açarak ekonomide bütün dengeleri altüst  eder.”

 

Yahya Arıkan, söz konusu maddenin iptali için Köşk’ten umutlu olduklarını ifade ederek, “Soruna çözüm bulunmaması durumunda haklarımızı her alanda arayacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem