500 yıllık camii ibadete açıldı

Fatih ’te bulunan ve 1517 yılında Vezir-i Azam Piri Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Piri Mehmet Paşa Camii restore edilerek hizmete açıldı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, caminin altında bulunan Zeyrek Sarnıcı’nın madde bağımlısı şahıslar tarafın

500 yıllık camii ibadete açıldı
Fatih ’te bulunan ve 1517 yılında Vezir-i Azam Piri Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Piri Mehmet Paşa Camii restore edilerek hizmete açıldı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, caminin altında bulunan Zeyrek Sarnıcı’nın madde bağımlısı şahıslar tarafından kullanıldığını, caminin de küçük bir kalıntı dışında tamamen ortadan kalkmış olduğunu söyledi. 
 
Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman’a veziriazamlık yapmış olan Piri Mehmet Paşa tarafından yaptırılan ve Cumhuriyet döneminde tamamen ortadan kalkan Piri Mehmet Paşa Camii’nin restorasyonu tamamlandı. Çalışmalar kapsamında caminin altına bulunan Zeyrek Sarnıcı da restore edildi. Cami, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de katıldığı törenle bugün ibadete açıldı. 
 
Açılış öncesi konuşma yapan Mustafa Demir, caminin bulunduğu alanda küçük bir kalıntının dışında esere dair hiçbir iz kalmadığını, son yüzyılda başka tarihi eserler gibi Piri Mehmet Paşa Camii’nin de ortadan kaybolmuş olduğunu söyledi. 2007 yılında başladıkları çalışma sonrası birçok zorlukla karşılaştıklarını kaydeden Demir, projelerinin Anıtlar Kurulu’ndan 3 kez döndüğünü anlattı. İzin çıktıktan sonra restorasyon çalışmalarını başlattıklarını belirten Demir, “Zeyrek Sarnıcı’nın içinde enjektörler vardı, şilteler, çalıntı malzemeler vardı. Orada uyuşturucu alıyorlardı. Günde binlerce aracın geçtiği yol üzerinde, İstanbul’un göbeğinde böyle bir manzara vardı. Burayı temizledik ve restore ettik.” dedi. 
 
Piri Mehmet Paşa Camii’nin de son yüzyılda tamamen ortadan kaldırıldığını belirten Demir, “Burada sadece minarenin olduğu yerde kalıntı vardı. Bize temeli bulmamızı söylediler. Burada gecekondular yapmışlardı. 2 metre molozu kaldırarak temele ulaştık. İnşaat başladıktan sonra da 6 ay içinde tamamladık.” diye konuştu. 
 
Fatih’te bulunan çok sayıda cami ve tarihi eseri yeniden kazanmak için çalışmaların sürdüğünü söyleyen Demir, katkısı olan hayırseverlere de teşekkür etti. Konuşmanın ardından cami ibadete açıldı. Törene katılanlar Cuma namazını Piri Mehmet Paşa Camii’nde kıldı. 
 
PİRİ MEHMET PAŞA CAMİİ
 
Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman’a veziriazamlık yapmış olan Piri Mehmet Paşa tarafından 1517 yılında yaptırıldı. Son yüzyılda tamamen ortadan kalkan caminin kalıntılarının bulunduğu yerde başlatılan restorasyon kapsamında camii 2013 yılında yeniden inşa edildi. Piri Mehmet Paşa Camii, İstanbul’un evliyaları arasında olan Mehmet Emin Tokadi hazretlerinin türbesinin yanında bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem