500 hırsız 500 polise zimmetlendi

Adana Emniyet Müdürlüğü, hayata geçirdiği “İçimizden Birileri" projesiyle hırsızlık olaylarına karıştıkları belirlenen 500 kişiyi 500 polise zimmetledi. Sabıkalı hırsızların yaşam koçu olmaya başlayan polisler, 7 gün günün her saati bu insanlarla ilgilene

500 hırsız 500 polise zimmetlendi

Adana Emniyet Müdürlüğü, hayata geçirdiği “İçimizden Birileri" projesiyle hırsızlık olaylarına karıştıkları belirlenen 500 kişiyi 500 polise zimmetledi. Sabıkalı hırsızların yaşam koçu olmaya başlayan polisler, 7 gün günün her saati bu insanlarla ilgilenerek suça karışmasının önüne geçmeye çalışıyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden göç eden ailelerin çocuklarının suça karışmaması amacıyla hayata geçirdiği “Biz Ebruyuz” projesiyle büyük bir başarı elde eden Adana polisi, Türkiye'de bir ilke daha imza attı. Asayiş Müdürlüğü'ne bağlı Hırsızlık Büro Amirliği, Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü'nün desteğiyle hırsızlık olaylarını yok etmek için proje hazırladı. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı koordinesinde yürütülen “Güvenli hayat güvenli gelecek için çocuklar ve gençler” isimli Sosyal Koruma ve Destek Programı (ÇOGEP) kapsamında hazırlanan “İçimizden Birileri” projesi hazırlıkların tamamlanmasıyla hayata geçirildi.

Hırsızlık suçundan hakkında işlem yapılan ancak hırsızlığı yaşam biçimi haline getirmemiş ve gerekli destek verildiği takdirde hırsızlığı bırakabilecek 500 kişi belirlenerek projede görev almak isteyen 500 polisle eşleştirildi. Mahalle, mahalle gezen polisler önce 500 hırsızın kapısını tek tek çalıp projeyi anlattı. Hırsızların aileleri önce polisin çocuklarını yakalamak için yeni bir yöntem geliştirdiğini düşünerek projeye dahil olmak istemedi ancak polislerin defalarca kapılarını çalıp ikna etmeleri sayesinde projeye katılmaya karar verdiler. Projeye göre 500 polis kendisine zimmetlenen hırsız gerekirse 7 gün 24 saat ilgilenecek ve yaşam koçu olacak.

Yaşam koçu olarak tespit edilen 500 polis önce eğitimden geçirildi. Yaşam Koçu eğitimine alınan polisler, yaşam koçunun ne yapması gerektiğini en ince ayrıntısına kadar öğrendi. Polisler gündüz asayiş olaylarıyla mücadele ederken akşamları da vatandaşın hırsızlardan mağdur olmaması, çocukların ve gençlerin geleceğini yakmaması için kursa katıldı. Yaklaşık 2 ay süren kursu sonunda 500 polis aldıkları doğru iletişim, bireyi ikna etme ve etkileme derslerinin ardından eğitimlerini tamamladı. Yaşam koçu polisler önceki gün de projenin startını verdi.

İlk aile ziyareti çocuğu daha önce hırsızlık yapan Ersin ve Filiz Yazıcı çiftininin evine yapıldı. Adana Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Cihat Şireli, Müdür Yardımcıları Mehmet Nihat Görmüş, İbrahim Baran ve Harsızlık Büro Amiri Remzi Köpüklüoğlu ile yaşam koçları evi ziyaret etti. Müdür ve yardımcıları evde bulunan çocukları da unutmayarak onlara oyuncak hediye etti. Çocukların da hazır bulunduğu ilk ziyarette Asayiş Şube Müdürü Cihat Şireli proje hakkında aileye bilgi verdi.

Adana'daki asayiş olaylarının büyük çoğunluğunu oluşturan hırsızlık olaylarının önüne geçmek amacıyla bu projeyi başlattıklarını açıklayan Şireli, “Artık çocuklarımıza hem aileleri hem de polis ağabeyleri olarak biz sahip çıkıp el ele vererek onları kurtaracağız. Bu konuda sayın Adana Valimizi Hüseyin Avni Coş ve sayın Emniyet Müdürümüz Ahmet Zeki Gürkan'ın destekleriyle çocukları ve gençleri suçtan uzak tutacağız. Bunun için her suçluya bir polis görevlendirdik bundan sonra bütün sorunlarıyla ilgilenecekler” dedi.

Projeyi çok anlamlı bulduğunu açıklayan anne Filiz Yazıcı, “Oğlumun iyi bir insan olmasını iyi bir geleceği olmasını istiyorum. Sonuçta ben öleceğim, bu dünyada kalmayacağım. Oğlum iyi evlat olsun okusun polis olsun. Ben onun polis olmasına çok istiyorum. Projeden sonra çok olumlu şeyler oldu. Yaşam koçunu ne zaman arasak o zaman çocukla ilgileniyor. Onların çocuğumu iyi edeceğine inanıyorum. Çocuğum önce çok küfür ediyordu son 1 aydır hiç küfür etmiyor. Düzenli bir şekilde okula gidiyor” dedi. Baba Ersin Yazıcı ise, polislerin gecesi gündüzü olmadan bu işin peşine düştüklerini anlatarak, “Telefon açtığım zaman bana bir şekilde ulaştılar. Sorunumu da çözdüler. Benim çocuğumun adliyede 3-4 dosyası var. Bize çok değişik tavırları vardı. Projeden sonra yüzde 75 değişti. Şu haliyle 10 numara” diye konuştu.

16 yaşındaki yazıcı ailesinin oğlu V.Y. ise polislerle birlikte hayatının tamamen değiştiğini anlatarak, “Yaşam Koçum polis memuru Halil Öz ağabey geldi. Halil ağabey ile konuştuk bana akıl verdi. Ondan sonra artık eve geç gelmiyorum. Sabah okula öğleden sonra eve geliyorum. Cumartesi, pazarda babamla çalışmaya gidiyorum. Polis gelmeden önce sürekli geziyordum, heryere girip çıkıyordum suça karışıyordum ama şimdi karışmıyorum" dedi.

Daha önce suça karışan Suat Özcan (18) okuldan 1. sınıftan atıldığını okuma yazmasının bile olmadığını söyleyerek, "Ama şimdi okumak istiyorum. Polisler bizimle konuşuyor yapmayın geleceğinizi düşünün diyorlar. Polisten sonra hayatımda çok güzel şeyler oldu. Hayatın gerçeklerini anladım. Kendime zarar verdiğimi anladım” şeklinde konuştu.

Projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu belirten Adana Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan da, şunları söyledi, “Hırsızlık olaylarına karıştıkları tespit edilen şahıslar ve aileleri ile görevlilerimiz tarafından birebir görüşmeler yapılarak, gerek çocukların gerekse ailelerin duydukları rahatsızlıkları gidermek, içinde bulundukları dışlanmışlık duygusundan sıyrılmalarına katkı sağlamak ve onların da toplumun birer bireyi olduklarını, önemsendiklerini hissettirmek ve bu şahısları tekrar topluma kazandırabilmek için içimizden birileri isimli proje hazırlandı. Daha önce biz ve Türkiye genelinde organize, narkotik ve terör suçlarıyla ilgili projeler hazırlandı ancak asayiş suçlarıyla ilgili olarak ilk kez bir proje hazırlıyoruz. Bu nedenle biz arık suç oluştuktan sonra değil de suç oluşmadan önce önlemek için hareket ediyoruz. Bu kapsamda geliştirilen projede ilimizde 12-16 ve 17-25 arası yaş grubunda olan ve gönüllülük esasına dayalı olarak görevlilerimizce tespit edilen çocuk ve gençlerden oluşan 338 kişilik grup ile yaşları 25 ve üzerinde olan 162 kişi olmak üzere toplam 500 kişilik grup için Asayiş Şube Müdürlüğü'nde görevli 500 polis 'yaşam koçu' olarak şahıslara eşleştirilmiştir. Eşleştirilen polisler yaşam koçu oldukları şahısların kendileri ve aileleri ile her zaman irtibat halinde olarak, ailelerin sorunları ile ilgilenmekte, ailelere ziyaretlerde bulunarak proje kapsamında ihtiyaçlarını gidermeye çalışmaktadırlar.” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem