4. pakette sürpriz!

CMK’daki “yeniden yargılama hakkı” maddesinde, 2003 Şubat’ı sonrasını kapsayan “tarih sınırlaması” kaldırılıyor. Adalet Bakanlığı yetkilileri Öcalan’ın tarih düzenlemesinden yararlanamayacağını, Prof. Bıçak ise yararlanacağını söylüyorABDULLAH Öcalan’ın A

4. pakette sürpriz!

CMK’daki “yeniden yargılama hakkı” maddesinde, 2003 Şubat’ı sonrasını kapsayan “tarih sınırlaması” kaldırılıyor. Adalet Bakanlığı yetkilileri Öcalan’ın tarih düzenlemesinden yararlanamayacağını, Prof. Bıçak ise yararlanacağını söylüyor

ABDULLAH Öcalan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı ile yeniden yargılanması ihtimalini ortadan kaldırmak için 2004 yılında çıkarılan 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 311. maddesinde yer alan “yeniden yargılama hakkının; 4. Şubat 2003’te AİHM’nin kesinleşmiş kararları ile 4 Şubat 2003’ten sonra AİHM’ye yapılan başvurular üzerine verilecek kararlar hakkında uygulanmasına” ilişkin hükmün 4. yargı paketi ile kaldırılması öngörüldü.

AİHM KARARLARI UYGULANAMIYOR

Hafta içinde yapılan toplantıda bu tarih sınırlamasının kaldırılmasının, Öcalan’a yeniden yargılama yolunu açıp açmayacağı konusu üzerinde de duruldu. Adalet Bakanı Sadullah Ergin katılımcılara halen bu sınırlama nedeniyle 200’den fazla dosyada verilen yeniden yargılama kararlarının yasa yüzünden uygulanamadığını bildirdi. Öcalan’la ilgili konuda ise AİHM’de yeniden yargılama süreci tamamlandığı için yeni bir hakkın söz konusu olamayacağı vurgulandı.

HİZBULLAHÇILAR YARARLANABİLİR

Düzenlemenin geçmesi halinde; “200’den fazla dosya içinde Öcalan olmasa da Hizbullah gibi davaların bulunabileceği, bunun tepki çekebileceği, muhalefetin bunu kullanabileceği ancak hak ve özgürlüklerin önünü açmak söz konusu olduğu için dava içeriğine bakmamak gerektiği, ayrıca DGM gerekçesiyle verilen yeniden yargılama kararlarının ardından sivil mahkemelerde yapılan yargılamalar sonucunda kararların çok büyük oranda bozulmadığı” da belirtildi.

‘Öcalan yararlanmaz’

Adalet Bakanlığı yetkilileri konuyla ilgili şu bilgiyi verdi: “AİHM’in Öcalan’la ilgili kararından sonra yeniden yargılamaya ilişkin tartışmaları bitirmek amacıyla İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılama yapıldı. Dosya açıldı ve kapandı, aynı ceza verildi. Bu karar da AİHM’e götürüldü. AİHM Türkiye’nin yeniden yargılamaya ilişkin hukuki gerekleri yerine getirdiği kararını verdi. 4. Yargı Paketi’nde yeni düzenleme çalışması yapılırken, kısıtlama yapılan döneme ilişkin AİHM’den dosyaların listesini istedik. Bunların içinde Öcalan dosyası yok. Öcalan’ın yeniden yargılanması konusu Türkiye açısından da AİHM açısından da kapanmıştır.” TBMM Adalet Komisyonu başkanı Ahmet İyimaya “Öcalan davasında AİHM tüm seçenekleriyle sona ermiştir. Aksi yorumlar siyasal spekülasyondur.”

‘Öcalan yararlanır’

Prof. Vahit Bıçak-Ceza hukukçusu: Yasaya o hüküm, Öcalan yeniden yargılama hakkından yararlanmasın diye konulmuştu. AİHM o zaman "Türkiye Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal etmiştir" dedi. Üç gerekçe sıraladı; yargılamanın idam tehdidiyle yapılmasını, yargılamanın başlangıçta DGM'de yapılmasını ve gözaltı süresinin 7 gün olmasını Sözleşme'ye aykırı buldu.
Eğer CMK'nın 311. maddesindeki tarih sınırlaması bugün kaldırılırsa, bu durumda AİHM'de kendi lehine karar alan herkes, Öcalan da dahi,l yeniden yargılama hakkından yararlanır. O düzenlemenin yasaya konulduğu günü çok iyi hatırlıyorum, Öcalan yararlanmasın diye konulmuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler