30 TL'ye sahtekarlık!

Türkiye"de yıllardır çözümlenemeyen ‘otomobillerin kilometrelerini" düşürme işlemi yasa dışı olduğu halde giderek yaygınlaşıyor. Kilometre düşürme işlemi, herkesin kolayca ulaşılabildiği bir bilgisayar yazılımı ile yapılabiliyor. Ancak bu işlemi yaptıranl

30 TL'ye sahtekarlık!


Türkiye"de yıllardır çözümlenemeyen ‘otomobillerin kilometrelerini" düşürme işlemi yasa dışı olduğu halde giderek yaygınlaşıyor. Kilometre düşürme işlemi, herkesin kolayca ulaşılabildiği bir bilgisayar yazılımı ile yapılabiliyor. Ancak bu işlemi yaptıranlar nasıl bir cezai yükümlülükle karşılaşabileceklerinin farkında bile değil.

Çünkü kilometre düşürme işlemini uygulayan araç sahipleri 2 yıldan 7 yıla kadar varabilen hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir. Bu cezanın yanı sıra aracın ‘sicili" de bozuluyor ve satış yapmak güçleşiyor.Oto elektrikçiler başta olmak üzere oto sanayilerindeki birçok ‘usta" tarafından yapılabilen işlem, aracın gösterge panelinin sökülmesiyle başlıyor. Otomobiline göre değişmek şartıyla iki vidayla çözülen bu parçanın arkasındaki bağlı olan soket çıkarılıyor. Kilometre düşürme işleminde çıkarılan soketin yerine bilgisayar yazılımın ayarı için gerekli kabloya bağlanıyor ve otomobil sahibinin isteğine göre kilometre düşürme işlemi yapılıyor. Bu işlem toplamda beş dakikayı bulunuyor. Lüks modellerdeki kilometre sayaçları aracın farklı yerlerinde yedeklendiği için işlem 6-8 saate kadar ulaşabiliyor. Bu durum doğal olarak ücrete de yanıyor. Düşük segmenteki otomobillerin kilometreleri 30 liraya düşürülürken, bu rakam lüks araçlarda bin liraya kadar çıkıyor.

Ücretsiz parça

Kilometre düşürme işini yapan oto elektrikçilerden aldığımız bilgilere göre bu işin müdavimi otomobil galerileri, şirket otomobilleri ve servis şoförleri. Sıfır otomobil alarak üç yıl dolmadan 100 bin kilometreyi geçen kullanıcılar ise bu hizmetten faydalananlar arasında. Kilometre düşürme işlemi yaparak servislerde ücretsiz parça değişimi gerçekleştirmek de dikkat çeken işlemler arasında. Kilometre düşürme işlemini gerçekleştiren yazılımlar ise, internetin gelişmesiyle herkes tarafından ulaşılabilir durumda. Basit bir Google aramasıyla konu hakkında bilgi ve yazılım sahibi olabilmek mümkün.

Cezası ağır

Kilometre düşürme işlemi otomobil sahiplerinin kolayca başvurabileceği bir yöntem olsa da birçok risk içeriyor. Yetkili servislerin kilometrenin düşürüldüğünü anlaması sonucu otomobiller direkt servis dışı kalıyor. Araçların yetkili servislerindeki siciline işlenen bu durum ile otomobili satmak oldukça güçleşiyor. Kilometre düşürmek Türk Ceza Kanunu"na göre nitelikli dolandırıcılık kapsamına alınıyor. Gerçekleştirenler 2-7 yıl arası hapis cezasına çarptırılıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler