’’3. havalimanı Türkiye’yi uçuracak’’

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, İstanbul'da yapımı süren 3'üncü havalimanı projesinin Türkiye'yi uçuracağını belirtti.Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğrenci Konseyi, THY Genel Müdürü Temel Kotil'i öğrencilerle buluşturdu. KTÜ Osman

’’3. havalimanı Türkiye’yi uçuracak’’

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, İstanbul'da yapımı süren 3'üncü havalimanı projesinin Türkiye'yi uçuracağını belirtti.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğrenci Konseyi, THY Genel Müdürü Temel Kotil'i öğrencilerle buluşturdu. KTÜ Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde "Temel Kotil Başarı Hikayesini Anlatıyor" adlı söyleşide öğrencilerle buluşan Kotil, öğrencilere THY'nin son yıllarda yakaladığı başarılardan bahsetti. İstanbul'da yapımı süren 3'üncü havalimanı projesinin Türkiye'yi uçuracağını belirten Kotil, THY'nin dünyanın en iyi 5'inci havayolu olduğunu söyledi. THY'nin 2015 hedefinin 63 milyon kişiyi taşımak olduğunu ifade eden Kotil, "İstanbul'da yapılan yeni havaalanı projesi süper bir proje. Ben öyle sanıyorum ki bu havaalanıyla ilgili kitap yazılacak. Ve dünyaya katkısı anlatmakla bitmiyor. İstanbul'da havaalanı yaparsanız dolar taşar. Yeni havaalanı 2025 yılında yolcu sayısı olarak dünyadaki 3'üncü büyük havaalanı olacak. Atatürk Havaalanı ise bu yıl itibariyle Avrupa'da ikinci büyük havalimanı. Bir zamanlar diplerdeydik, şimdi ise yükseklerdeyiz. İstanbul 2025 yılında 121 milyon yolcu kapasitesiyle 3'üncü, 2035 yılında ise 256 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en çok yolcu gelen havaalanı olacak. Bu proje çevreci, az karbondioksit yakıyor uçaklar, insanlar evine erken gidiyor, rekabetçi. Devlet her yıl 1 milyar dolar kira alacak. Havalimanı açıldığı ilk yıl her dairesi kiraya veriliyor, 90 milyon kapasite 90 milyon yolcu. Zararı yok. Doluluk olduğu için geçiş dönemi yok. Bu proje uçuracak Türkiye'yi" dedi.

"DÜNYADAKİ YAYGILARA RAĞMEN TURİST SAYIMIZ ARTIYOR"

İstanbul'da turist sayısının giderek arttığını kaydeden Kotil, "İstanbul'a bu yıl Allah'ın izniyle 12 milyon turist geliyor. Büyüme oranı yüzde 7'dir. İtalyan Hükümeti Turizm Bakanlığı bir yaygı yapıyor. Türkiye'ye gitmeyin diyor. Buna rağmen İstanbul'daki turist büyüme oranı yüzde 7, önce yüzde 11'di sonra düştü. 2003 yılında İstanbul'daki turist sayısı 4 milyondu. Şuanda 12 milyon oldu. 8 milyon fark var. 8 milyar dolar İstanbul'a her yıl tabi bizim firmamızın da etkisi var. Tabi turist parası hoş oluyor. Biz şu anda günde bin 200 sefer yapıyoruz. Atatürk Havaalanı'ndan bin 600 sefer yapılıyor. Dubai'deki firmaların merkezleri artık İstanbul'a geliyor. Atina'daki geliyor. Frankfurt'dakiler gelmiyor. Bu havaalanı dünya tarihini etkileyecek. Bu havaalanı olmazsa alternatif yer Dubai, Frankfurt ve Paris oluyor. Asya'dan gelen yolcular aktarma gitmek zorundalar. Herkesin seyahati Paris'te, Frankfurt'ta son bulmuyor. Bu havaalanı olunca Dubai, Frankfurt ve Paris yolcu sayıları artmayacak" diye konuştu.

Kotil, 2023 yılı sonunda Türk Hava Yolları'nın 120 milyon yolcu, 24 milyar dolar gelir ve 450 uçak kapasitesini hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Söyleşinin ardından Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Kotil'e çiçek takdim ederken, KTÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Hüseyin Yavuz da bir plaket sundu.

’’3. havalimanı Türkiye’yi uçuracak’’

’’3. havalimanı Türkiye’yi uçuracak’’

’’3. havalimanı Türkiye’yi uçuracak’’

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler