3 çocuğa özel teşvik geliyor

Başbakan Erdoğan'ın 3 çocuk ısrarı sosyal politikaya dönüşüyor. 3 çocuk için çok özel teşvik ve uygulamaların getirileceği iddia ediliyor.Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, çocuklu kadının iş h

3 çocuğa özel teşvik geliyor

Başbakan Erdoğan'ın 3 çocuk ısrarı sosyal politikaya dönüşüyor. 3 çocuk için çok özel teşvik ve uygulamaların getirileceği iddia ediliyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, çocuklu kadının iş hayatındaki durumu hakkında önemli açıklamalar yaptı.
 
Bakanlar Nihat Ergün ile Fatma Şahin, önce kadın istihdamından başladılar, sonra da 3 çocuk meselesine geldiler.
 
Asıl hedefte 1- 2 çocukla yetinen yüksek tahsil yapmış ve varlıklı anne babaların bulunduğunu belirten Ergün ile Şahin, Başbakan’ın 3 çocuk çağrısının ileride sosyal politikalara dönüşeceğini söyledi.
 
İki bakan 3 çocuk yapanlara çok özel teşviklerin ve uygulamaların getirileceğini işaretini verdiler.
 
Gelişmiş ülkelere bakılıyor
 
İki bakanın verdiği bilgiye göre, ailelerin 3 çocuk sahibi olması için anne ile çocuklara çok özel teşvikler hazırlanıyor.
 
Bugünkü uygulamada çocuklar için ayda verilen 100- 200’er liradan daha gerçekçi maliyetler çıkarılarak yeniden düzenlenecek.
 
Örneğin, 0-3 yaş arasındaki bebeklere ‘mama’ ve ‘kağıt bez’ desteğinin verilmesi gündemde. Gelişmiş ülkelerdeki tüm uygulamalar araştırılıyor.
 
İncelemeleri Maliye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ileAile ve SosyalPolitikalar bakanlıkları koordineli biçimde yapılıyor. Bakan Ergün ile Şahin’in gündeminde ilk etapta kadın istihdamının artırılması var.
 
Buna paralel olarak çalışan kadının 3 çocuk doğurmak için hem ailede hem de çalıştığı kuruluşta elinin rahat olması gerekiyor.
 
Sendikalardan da destek alınacak
 
Nihat Ergün, sanayide çalışan kadınlar için 150 organize sanayi bölgesinde (OSB) 0-6 yaş çocuklara kreş açılmasının kriter haline getirildiğini, hedeflerinde annelerin bu kreşlere herhangi bir ücret ödememesi olduğunu söyledi.
 
Bakan Ergün ayrıca, büyük holdingler başta olmak üzere sanayi kuruluşlarının da hem anneye hem de çocuklarına kreş yanında özel destekler sağlanması için ilgili kanunda değişiklik yapacaklarını hatırlattı.
 
Başbakan neden 3 çocuk istiyor?
 
Bilindiği gibi Erdoğan’ın “3 çocuk” ısrarında, Türkiye’deki nüfus hızınıngider ek düşmesi etkili oluyor. Şu anda, dünyanınen genç nüfusa sahip ülkelerinden olan Türkiye, bu demografik fırsat penceresini 2020-2030’lara kadar değerlendir ebilecek.
 
Ancak, yapılan çalışmalara göre Türkiye’nin şu anda 75 milyon civarında olan nüfusu 2030’lardan sonra hızla yaşlanacak.
 
Bunu değiştirmek için de var olan çoğalma katsayısının 2.1 olması gerekiyor. Yani her insan 2’nin üzerinde çocuk yapmalı ki genç nüfusu koruyabilelim.
 
DÖNÜM NOKTASINDAYIZ
 
Bakan Fatma Şahin, yeni uygulamalarla bir dönüm noktasında olduklarını söylüyor.
 
Avrupa ülkelerinde çalışan kadınlarda yüzde 40’lara ulaşan “esnek çalışma” sisteminin tüm güvenceleriyle Türkiye’de de uygulanması için çalıştıklarını kaydederken, şu anda doğum öncesi 8, doğum sonrası da 8 hafta olan izin süresini, doğum sonrasında işverene yük getirmeden 16 haftaya çıkarmayı planladıklarını belirtti ve “Çocuklarla ilgili araştırmalarımızda özellikle 0-3 yaş arasında çok ciddi destekler verildiğini gördük.
 
ABD’de sadece devlet değil, özel sektör de devrede. AB ülkelerinde ise adalet ve hukukun üstünlüğü kurallarıyla anne ve çocuk destekleniyor. Biz kendimodelimizi oluşturacağız” diye konuştu.
 
DOĞUM İZNİ 16 HAFTA
 
İşte verilecek destekler:
 
*Anneye doğum sonrası 16 haftalık izin.
 
* 0-3 yaş bebeklere mama ve bez katkısı.
 
* Anneye güvenceli esnek çalışma sistemi.
 
* OSB’lerde ücretsiz kreş.
 
* Çocuk parasında aylık nakit artış

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler