25 bin SSK iptal oldu!

Emeklilik yaşının 65'e yükseltilmesinin ardından, erken emekli olabilmeleri için aileleri tarafından sigortalı gösterilen yaklaşık 25 bin çocuk işçi, İzmir SosyalGüvenlik (SGK) İl Müdürlüğü müfettişlerine takıldı. SGK müfettişleri yaptıkları araştırmada,

25 bin SSK iptal oldu!

Emeklilik yaşının 65'e yükseltilmesinin ardından, erken emekli olabilmeleri için aileleri tarafından sigortalı gösterilen yaklaşık 25 bin çocuk işçi, İzmir SosyalGüvenlik (SGK) İl Müdürlüğü müfettişlerine takıldı. SGK müfettişleri yaptıkları araştırmada, İzmir'de 24 bin 931 çocuğun sigortalı yaptırıldığını ve bunlardan sadece 199'unun gerçek sigortalı olarak reklam ajanslarında çalıştığını belirledi. Denetimler sonunda 24 bin 732 çocuk işçinin sigortaları iptal edildi.

Ailelerin ödedikleri toplam 2.5 milyon liralık prim devlete gelir olarak bırakıldı. Sahte evraklarla sigortalı yaptıran 6 bin 746 işyeri hakkında ise 2.5 milyon liraya yakın para cezası kesildi.

25 BİN ÇOCUK İNCELENDİ

Emeklilik yaşını 65'e yükselten ve sosyal güvenlik sisteminde köklü değişiklikler öngören yasanın çıkmasına kısa bir süre kala, Türkiye genelinde 1 milyon 400 bin aile 15 yaş altı çocuğunu reklam ajanslarında çalışıyormuş gibi sigortalı yaptırdı.

İzmir'de de binlerce aile SGK önünde kuyruklar oluşturarak, çocuklarını en az 15 gün bir yerde sigortalı göstererek devlete prim ödedi. O dönemde yapılan uyarılara rağmen aileler erken emekli olabilmeleri için çocuklarına birer sigorta numarası alarak ilk primlerini yatırdı.

PRİMLERİNİ YATIRMIŞLAR

Ancak bu çocukların büyük bölümünün çalışmadığı halde sigortalı olduğu ihbarlarını değerlendiren SGK İzmir İl Müdürlüğü, Ağustos 2008 yılından itibaren İzmir'de 6 bin 746 işyerinde 15 yaş altı 13 bin 217, 15- 18 yaş arası 11 bin 515 çocuğun çocuk işçi olarak gösterildiğini belirledi. Çocuk işçi çalıştıran şirketlerden çoğunun reklam ajansları olduğu tespit edildi. Araştırmada 24 bin 732 çocuğun çalışmadığı halde çalışıyormuş gibi gösterilip, sigorta primlerinin yatırıldığı tespit edildi.

SİGORTALAR İPTAL EDİLDİ ŞİRKETLERE CEZA GELDİ

SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, ailelerin çocuklarını 5510 sayılı yasadan etkilenmemeleri için sigortalı göstermeye çalıştıklarını ve şikøayet üzerine denetimleri sürdürdüklerini belirterek, "Yasa yürürlüğe girmeden önce aileler çocuklarını sigortalı ettirmek için çaba gösterdi. Arkadaşlarımız çocuk sigortalılarda sahte işlem olabileceğini düşünerek, İzmir'de 25 bine yakın çocuk sigortalıyı takibe aldı. Tek tek incelenen evrak ve işyerlerinde yapılan denetimlerde, çocuklardan çoğunun çalışmadığı belirlendi. Çocukların sigortalarını iptal ettiğimiz gibi, işyerlerine de geçersiz kayıt yaptıkları için para cezası kestik. Usulsüz sigortalılara karşı SGK denetimlerine devam etmektedir" dedi.

SGK'nın çocuk işçilerine yönelik yaptığı denetimlerin sonucunda ailelerin ödediği prim ve işyerlerine kesilen ceza sonucu devletin kasasına yaklaşık 5 milyon lira girdi

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler