2013 yılı Bütçe Kanunu Tasarısı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, AK Parti iktidarları öncesinde kamunun ürettiğinden daha çok tükettiğini belirterek, "Ancak AK Parti iktidarıyla birlikte kamu, az tüketip çok üretmeye başladı. Dolayısıyla kamu bir anlamda disipline edild

2013 yılı Bütçe Kanunu Tasarısı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, AK Parti iktidarları öncesinde kamunun ürettiğinden daha çok tükettiğini belirterek, "Ancak AK Parti iktidarıyla birlikte kamu, az tüketip çok üretmeye başladı. Dolayısıyla kamu bir anlamda disipline edildi" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda 2013 yılı Bütçe Kanunu Tasarısı üzerinden görüşmeler devam ediyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ardından kürsüye gelerek bütçeye ilişkin bir konuşma yaptı.

AK Parti iktidarları öncesinde kamunun ürettiğinden daha çok tükettiğini belirten Elvan, "Ancak AK Parti iktidarıyla birlikte kamu, az tüketip çok üretmeye başladı. Dolayısıyla bir anlamda kamu disipline edildi. Bu rakamlar verildi. 2002 yılında kamu tasarrufunun gayri safi yurt içi hasılaya oran yüzde -4.8'di. Bu bizim dönemimizde artı rakamlara ulaştı" dedi.

Elvan, kamu açıklarının ve kamu borç yükünün önemli ölçüde azaltıldığını da vurguladı. İşsizliği en hızlı düşüren ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çeken Elvan, son 8 yılda 5 milyonun üzerinde istihdam sağlandığını kaydetti.

İstihdam öncelikli politika çerçevesinde kamu çalışma programları, mesleki eğitimi girişimcilik danışmanlığı, sosyal güvenlik primi desteği, aktif işgücü programları gibi programların uygulamaya konulduğunu belirten Elvan, sadece aktif iş gücü programları kapsamında 2012 yılında Ocak-Ekim itibariyle 424 bin kişiye mesleki eğitim verildiğini söyledi. Elvan, bu rakamın 2002 yılında bu sayının bin 497 olduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin beklenenin tam aksine gelir dağılımı iyileştirdiğini söyleyen Elvan, "Bunu özellikle sosyal harcamalardaki yüksek artışımız ve hükümetimizin istihdam politikalarıyla sağladık " dedi.

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ın "bölgelerarası gelişmişlik farkının arttığına" yönelik açıklamalarını hatırlatan Elvan, 2002 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yatırımlardan ayrılan payın sadece yüzde 7 olduğunu, bugün ise bu payın yüzde 14'e ulaştığını kaydetti. Türkiye'nin ihracatının 4 kat artarken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ihracatının 10 kat arttığına dikkat çekti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ihracatta son sıralardayken, 2012 yılında Karadeniz Bölgesi'ni de geçerek, 5. sıraya ulaştığına işaret etti. Yeni uygulamaya konulan teşvik sistemiyle Eylül ayı itibariyle teşvik belgesi alanların sayısının 20 bin kişinin istihdamını öngördüğünü söyleyerek, 2010 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde istihdam edilen kişi sayısının 218 bin olduğunu dile getirdi.

Elvan, işsizliğe ilişkin, "2011 yılında Türkiye'deki işsizlik oranı yüzde 9.8, Şanlıurfa ve Diyarbakır'daki işsizlik oranı ise 2011 yılında yüzde 8.3. Acaba Türkiye'de bölgeler arası gelişmişlik farklı artıyor mu, azalıyor mu?" şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem