2012 Türkiye’ye yaradı mı?

SİYASİLER, sivil toplum kuruluşlarından uzmanlar, sanatçılar, işadamları ve ekonomistler 2012 yılını değerlendirdi. Kimine göre, Türkiye 2012 yılında kadına şiddet konusunda sınıfta kaldı, kimine göre ise insan haklarında başarısız oldu, kimine göre çok d

2012 Türkiye’ye yaradı mı?

SİYASİLER, sivil toplum kuruluşlarından uzmanlar, sanatçılar, işadamları ve ekonomistler 2012 yılını değerlendirdi. Kimine göre, Türkiye 2012 yılında kadına şiddet konusunda sınıfta kaldı, kimine göre ise insan haklarında başarısız oldu, kimine göre çok değerli sanatçıları kaybettiğimiz için kötü bir yıl oldu. 2013’te ise insan haklarına önem verilen, ciddi bir yargı reformunun gerçekleştiği, eşitlik ve adaletin hüküm sürdüğü bir yıl beklentisi hakim. İşte görüşler...

2013’te Kürt sorununun hallolma ihtimali artacaktır’
TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Can PAKER:


BENCE 2012 Türkiye’ye yaradı. 2011 de, 2010’a göre daha iyiydi. 2012 de, 2011’e göre daha iyiydi. Ben toplumların geri gittiğine inanmam, genelde ileri gittiğine inanırım. Elbette olumsuzluklardan bahsetmek mümkün. Ama benim esas kriterim, toplumdaki bilinçlenme düzeyinin artmasıdır, bunun için Türkiye’ye yaradığını düşüyorum. Bu akşam gece 24’ten itibaren dünya mı değişecek? 365 günlük bir beklenti çiziyorsunuz, neden 365 gün? Ben yine de 2013’te Türkiye’nin iyiye gideceğini düşünüyorum. Türkiye’deki Kürt sorununun hallolma ihtimalinin artacağını düşünüyorum. Zaten Türkiye’nin en önemli sorunu bu. Türkiye’nin dünyayla olan ilişkilerinde hem ekonomik, hem siyasal açıdan gelişme olacağına inanıyorum. İç politika için bir şeyler söylemek güç.

‘Ekonomik açıdan yaradı ancak ayrımcılık büyüdü’
Toplum Gönüllüleri Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim BETİL:


2012 Türkiye’ye ekonomik yönden çok yaradı. Dünya krizinin Avrupa’da, Amerika’da devam ettiği bir dönemde Türkiye ekonomisi başarılı bir performans gösterdi, işsizlik azaldı, ihracat ciddi şekilde arttı. Bunlar 2102’nin ekonomik yönden önemli başarıları oldu. Ancak Türkiye bence girmemesi gereken Suriye çatışmasının içine girdi. Bu Türkiye’ye dış ilişkiler açısından zarar verdi. İçeride de ayrımcılık giderek büyüdü. Toplumun içinde ötekileştirme çoğaldı. Türkler, Kürtler, Aleviler derken ayrımcılık tırmanışa geçti. Bunu da zararlı bir gelişme olarak görüyorum. 2013’te Türkiye bence ekonomik olarak daha iyi bir performans gösterecek. Yabancı sermaye girişlerinin, ekonomik hareketliliğin, performanstaki başarının artacağını düşünüyorum. Ayrımcılığın azalacağını, farklılıkların daha fazla saygı gördüğü, insan haklarına daha fazla önem verildiği, yargı düzeninde ciddi bir reform ihtiyacının görülüp uygulanacağı bir Türkiye ümit ediyorum.

‘2012’yi makul kapadık 2013’te morali yüksek tutalım’
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur MERAL:

 
BÜYÜME rakamlarının yanında makul bir sonuçla yılı kapatıyoruz. Türk ekonomisinin büyümesini sağlayacak yapısal reformların artık ağırlık kazanması ve büyümenin mali ve para politikası ile değil yapısal reformlarla sağlanması gereken bir noktadayız. Türkiye moralini en üst düzeyde tutarak farklı marketlere odaklanıp iç piyasayı da canlı tutmalı. Reformların hızlandırılmasının gerektiği bir dönem aynı zamanda.
 
‘Hiç şikâyetçi olmadık’
Sarar Giyim Yön. Kur. Başkanı Cemalettin SARAR:

 
2012 bizim için iyi geçen bir yıl oldu. 2013’ün daha da iyi olacağına inanıyoruz. 2013 planımız yurtdışında mağazalar açarak dünyadaki büyümemizi sürdürmek. 2012’de zaman zaman iç talepte daralma ve büyümede yavaşlama gibi şeyler yaşandı. Ama hiç şikâyetçi değiliz. Çünkü yüzde 10 büyümeyi başardık. 2013 planımız da istihdam yaratarak bu büyümeyi sürdürmek.

‘2013’ten en büyük beklentim yeni Anayasa’
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin AYDIN:


2012’de huzur ve istikrarın devam etmesi önemliydi. Ülke büyümesinin ve ekonomik parametrelerin iyi gitmesi bizi rahatlattı. Daha demokratik, modern, insan haklarına saygılı olmak adına yapılan çalışmalar göz doldurdu. Düne ait ayağındaki prangaları çözme çabaları takdir ediciydi. 2013’e yönelik olmazsa olmaz tek beklentim, 2023 ve 2071 Türkiye’sinin altyapısını oluşturacak Anayasa’nın mutlaka çözülmesi.  

‘Halk karamsarlığa kapıldı, yoksulluk arttı, sıkıntılıydı’
78’liler Dayanışma ve Araştırma Derneği Başkanı Celalettin CAN:


2012 çok olaylı ve sıkıntılı geçti. Örneğin Kürt meselesinin çözülmeyişiyle çok kayıp yaşandı. Anneler çok acı çekti. Büyük bir adalet boşluğu yaşandı. Durup dururken, Suriye meselesine bulaştık, ki bu bizim işimiz değildi. Bizim politikamızda başka ülkelerin dış ilişkilerine karışma zayıf bir eğilimdir, buna karıştık. Hem ekonomimiz, hem sosyal hayatımız ciddi bir şekilde etkilendi. Ortadoğu’da ciddi düşmanlık kazandık. Başbakanımız bayağı bir otoriteleşme eğilimine girdi, baskıcı bir sürece girdik. 12 Eylül kurumlarının değişmesini, daha da demokratikleşme istiyorduk. Aksine daha otoriter bir yönetim karşımıza çıktı. Açlık grevleri yaşandı, insanlar sokaklardaydı. Halkın daha karamsarlığa kapıldığı, yoksulluğun arttığı bir süreç olarak gördüm. Umarım Başbakan tek adam olma eğiliminden vazgeçer. 2012’de karamsarlık, umutsuzluk eğilimi oluştu. 2013’te demokratik bir süreç yaşarız.

‘Vasat büyüme, işsizliği mevcut oranda tutacak’
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat HİSARCIKLIOĞLU:


KÜRESEL iktisadi ortamdaki nisbi düzelmelerin devamı, petrol fiyatının mevcut düzeyini koruması ve çevre ülkelerdeki siyasi gerginliğin Türkiye’yi etkileme derecesinin bugünkünden fazla olmamasını baz senaryo olarak alıyoruz. Bu durumda büyüme ve enflasyon açısından 2013’ün, 2012’ye kıyasla daha iyi bir yıl olmasını bekliyoruz. Cari işlemler açığının belirgin biçimde azalması sevindirici bir gelişmedir. Ancak hâlâ yüksek bir cari açığımız var. Cari açık sorunu çözülemediği müddetçe yüksek büyümenin sürdürülmesinde sıkıntı yaşanacaktır. Büyümenin vasat seyri dolayısıyla işsizlik oranının mevcut seviyesinde sürmesi beklenmektedir.

‘2012’nin özellikle kadınlara yaramadığı kesin’
Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Avukat Sema KENDİRCİ:


TÜRKİYE’ye yaramadığı kesin. Ama kadınlara yaramadığı çok daha kesin. 2102’ye damgasını vuran olayların başında kürtaj ve sezaryen tartışmaları geliyor. Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet olayları arttı. Yeni yasa çıkmasına rağmen artışın boyutları ortada. 2012’ye biz umutla girerken, hep ‘Eşitliği sağlamazsanız ne yasası yaparsanız yapın bir anlamı kalmayacaktır’ demiştik. Umarım 2013’te sözlerimize kulak verirler.

‘Çok değerli sanatçılarımızı kaybettik’
Sanatçı KAYAHAN:


BEN 2012’yi sanat yönüyle değerlendirmek istiyorum. Bu yıl çok değerli sanatçılarımızı kaybettik. Neşet Ertaş, Kamil Sönmez, Ayten Alpman, Berkant, Erol Günaydın, Meral Okay, Cüneyt Türel, Leman Çıdamlı, Müşfik Kenter, Ekrem Bora, Azer Bülbül, Erdoğan Tuncel, Ünsal Emre, Cemil Özeren. Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. 2013’ün iyi geçmesini dilerim.

‘İnsan hayatının kıymeti verilmedi’
Ressam Karolin FİŞEKÇİ:


BİRAZ karışık, karambollü geçti sanki 2012. Yurdumuz için karışıklıklar çözüm bulmadı. Yanlışlıkla çok insan öldü, 2 uçağımız düşürüldü, 2 pilotumuz şehit oldu. Suriye’den top mermileri düştü sınırımızdan içeri. Afyon’da yanlışlıkla cephane patladı, yanlışlıkla gençlerimiz parçalandı. Bingöl’de askeri konvoya saldırı oldu, yine kaç askerimiz şehit oldu. Kadın cinayetleri devam etti. Kürtaj tartışması uzun süre gündemi meşgul etti. Kısacası insan hayatının kıymeti hâlâ verilemedi bu sene de. Bu nedenle 2012 iyi geçmedi. Temel sorunlarımızın çözüme kavuşmazsa 2013 de iyi geçmeyecektir. Elbette hepimiz yeni yıl için iyi dileklerde bulunuyoruz. Herkes barış içinde yaşasın, insan hayatı ucuz olmasın, herkes istediği hayatı yaşasın gibi dileklerim var benim. Farklılıkların da kavga nedeni olmamasını diliyorum. Dilerim tünelin ucundaki ışık 2013’te görülür.

‘İyi şeyler söyleyemiyorum’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel TEKİN:


2012 yılı ne yazık ki olumsuzlukların tavan yaptığı bir yıl oldu. İş kazalarından tutun, siyasi krizlere hemen hemen son 30 yılın en kritik yılı oldu. Umut ediyorum ki 2013 yılı 2012 yılını aratmasın. Çünkü 2013 yılında da önümüzde bekleyen çok ciddi sıkıntılar var. Ekonomide değil, dış politikada da birçok sorunun kapıda olduğu bir yıla giriyoruz. Yanlış politikalar yüzünden kendi coğrafyamızda oluşabilecek en ufak olumsuzluklar yüzünden hedef nokta olduğumuzu unutmamalıyız. 2013 yılına ilişkin çok iyi şeyler söylemek istiyorum ama öngörülerim buna müsaade etmiyor . Umarım yanılırım ve 2013 yılı iyi geçer.

‘2013 piyangosu belli ’
MHP Grup Başkanvekili Oktay VURAL:


AKP 2013 yılı için piyangosunu hazırladı bile. Biber gazı, cop, öğrenciye, işçiye, memura. Sürgün piyangosu memura. Tutuklama kararı muhalif gazeteciye. Böcek piyangosu tüm eleştirenlere. Elektrik, doğalgaz zammı sade vatandaşa (bunda amorti herkese çıkacak ). Kadrosuzluk öğretmene, taşeron işçiye ve iktisadi idari bilimler fakültesinden mezun olanlara çıkacak.

‘2013’te temennim vicdanlı bir adalet sistemi’
MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar DEMİREL:


2012’de dış politikada her tarafla çatıştık. Ekonomide beklenen büyüme olmadı. Eğitim hükümet politikaları içinde öncelik olmadı, 2013’te de olacağa benzemiyor. Hukuk anlamında bekleneni vermedi. 2013’te umarım daha vicdanlı bir adalet sistemiyle karşılaşırız.

‘Tüm dünyada zorlu bir yıldı’
Sunucu Vatan ŞAŞMAZ:


2012 tüm dünyada zorlu bir yıldı. Bu yılı çok iyi atlattık. Suriye krizinden, ekonomik krizden iyi çıktık. 2013 tüm dünyada bir tık daha zorlu olacak. Ama tecrübeli olduğumuz için bu yıldan da kârlı çıkarız.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler