2 Temmuz Madımak yasağı!

Vali Ali Kolat, 2 Temmuz 1993 yılında 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan Sivas Olaylarının meydana geldiği eski Madımak Oteli binasının kamulaştırılmasının ardından, 'İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi'nin tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. Yapılan tad

2 Temmuz Madımak yasağı!

Vali Ali Kolat, 2 Temmuz 1993 yılında 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan Sivas Olaylarının meydana geldiği eski Madımak Oteli binasının kamulaştırılmasının ardından, 'İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi'nin tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. Yapılan tadilat ve çalışmaların ardından bilim merkezi olarak hizmet verecek olan bina hakkında bilgi veren Kolat, otel binasının yeni halini gezmesinin ardından olaylarda hayatını kaybeden 37 kişinin isminin bulunduğu yere karanfil bıraktı. Bu arada 37 kişinin isminin bulunduğu bölgede Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Toplumun içindeki farklı düşünceler, farklı inanışlar ne olursa olsun milli birlik ve beraberlik içindeki hareket etmesini bilen bir milletin başaramayacağı iş, aşamayacağı engel yoktur" sözünün yazılı olması dikkat çekti.

Burada bir konuşma yapan Kolat, "Bundan 18 yıl önce içinde bulunduğumuz binada meydana gelen üzüntü verici olay sebebiyle 37 insanımız hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Anadolu coğrafyası Mevlana, Hacı Bektaşi Veli, Yunus Emre gibi gönül insanlarının dillendirdikleri sevgi, barış ve kardeşliğin yeşerip büyüdüğü topraklar olmuştur. Bu şahsiyetlerin dilinden dökülen, kaleminden damlayanlar bizi birbirimize kaynaştırmıştır. Bu sebepten dolayı bu topraklar huzur içinde birlikte yaşamanın modeli olmuştur. Sivas, gönül insanı yetiştirmede müstesna bir yere sahiptir. Önyargılardan uzak, hoşgörü ve barış ortamının sürekliliğini sağlamak hepimizin öncelikli görevi olmalıdır. Burada çatışma ortamından uzak, belirli bir grubun hizmetinde olmayacak tüm Sivas'ımızın, tüm insanımızın istifade edebileceği bir mekan hazırlamaya çalıştık. İnsan merkezli sevgi, barış ve kardeşlik ana temaları üzerinde durmaya gayret ettik. 2 Temmuz 1993 tarihinden sonra olayın yaşandığı yer otel ve lokanta olarak kullanılmaya devam etmişti. Öncelikli olarak Sayın Başbakan'ımızın talimatları ile et lokantası olmasının önüne geçildi.

Daha sonra kamuoyunun da yakından takip ettiği üzere Başbakan'ımızın talimatları ile Devlet Bakanı Sayın Faruk Çelik'in başkanlığında yürütülen Alevi Çalıştayı'nın da önemli bir kısmını Madımak Oteli oluşturmuştur. Bunun yanında ilimizde, başkanlığımda önce Sivas'ta görevli il yöneticileri ile daha sonra Ankara'da görevli Sivaslı bürokratlar ile ortak aklın hakim olması

için Madımak Oteli'nin durumu değerlendirilmiştir. Ayrıca Sivas'ın önde gelen kanaat önderleri, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile toplantılar yapılmıştır. Toplantılardaki amacımız Madımak Oteli'nin geleceği konusunda Sivas halkının beklentilerini belirlemek ve yapılacak çalışmaya yön vermekti. İlimizde yapılan toplantılar, fikir alışverişleri sonrasında Devlet Bakanı'mız Sayın Faruk Çelik başkanlığında 25 şubat 2010 tarihinde yine Sivas'ta il yöneticileri, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve ilimizin önde gelen isimleri ile yapılan toplantı neticesinde, binanın kamulaştırılması sonrasında yeni bir düzenleme ile olayda hayatını kaybedenlerin isimlerinin yaşatılmasına ve bir daha böyle bir acının yaşanmaması temennisinin yazılmasına karar verilmişti.

Buranın şehrin de ihtiyacı olan ve hiçbir ideolojik tarafı olamayacak şekilde 'Çocuk Kütüphanesi' yapılmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştı. Binanın diğer bölümlerinin ise statik durumuna bakılarak daha sonra değerlendirileceği ortak fikrine ulaşılmıştı. Bina, 12 Ekim 2010 tarihinde mahkeme kararı uyarınca 5 milyon 601 bin TL kamulaştırma bedeli ile kamulaştırılmış ve mülkiyeti İl Özel İdaresi'ne geçmiştir. Anı köşesi 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci kısım vefat edenlerin isimlerinin bulunduğu ve her ismi temsil eden çeşmelerden oluşan ana kısımdır. İsimler alfabetik sıraya göre yazılmış olup tam orta kısmında ise Atatürk maskı ve birlik ve beraberliğimizi ifade eden şu veciz sözü bulunmaktadır, 'Toplum içindeki farklı düşünceler, farklı inanışlar ne olursa olsun, milli birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesini bilen bir milletin başaramayacağı iş, aşamayacağı engel yoktur.' İkinci kısımda Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli ve Yunus Emre'nin sözleri ile oluşan 'Arifler Köşesi" yer almaktadır. Üçüncü kısımda ise Sivas'ın değerleri olan Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal ve Ruhsati'den oluşan 'Aşıklar Köşesi' yer almaktadır. Bugüne kadar yapılan çalışmalar neticesinde yaklaşık 750 bin TL harcama yapılmıştır. Bina 1967 yılında inşa edilmiş olup, 1993 yılında geçirdiği yangınla büyük oranda tahribata uğramıştır" şeklinde konuştu.

Ardından gazetecilerin 2 Temmuz'da yapılacak kutlamalarla ilgili sorularını yanıtlayan Vali Kolat, bina önünde kesinlikle kutlamaya, açıklamaya ya da eyleme izin vermeyeceklerini belirterek, "Her yıl olduğu gibi büyük gruplar halinde gelerek bu binanın önünde toplu bir açıklama yapılmayacak. Kanunda gösteri yürüyüşünün yapılacağı yerler bellidir. Ayrıca valiliğimizce alınan karar doğrultusunda basın açıklaması yasaklanacak alanlar da tespit edilmiştir. Bu kültür merkezimizin önünde basın açıklaması yapılmasına yasak getirilmiştir. Basın açıklaması yapılacak alanlardan değildir. Ama temsilcileri 2 Temmuz günü gelebilecekler, çiçek koyabilecekler. 2 Temmuz dışındaki diğer günlerde zaten burası kütüphane olacak, orası da bir anı bölümü olarak ziyaret edilebilecek. Grubun buraya gelmesine müsaade edilmeyecek" diye konuştu.

Bina önünde toplanma konusunda ısrarcı olunması halinde kanunen ne gerekiyorsa yapacaklarını söyleyen Kolat, "Kanun ne ise onu uygulamaya çalışacağız. Kanunun gereklerini yerine getireceğiz. İkazımızı yapacağız. Buna rağmen ikazımıza uyulmazsa gerekli tedbirlerimizi alacağız. Bu konuda da sorun çıkacağını sanmıyorum" şeklinde konuştu. Ali Kolat ,resmi açılışın eksiklerin tamamlanmasının ardından yapılacağını sözlerine ekledi.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem