17 Aralık’ın 30 günlük bilançosu çok ağır

Bir ayı geride bırakan 17 Aralık sürecinin ekonomideki izleri mercek altında alındı. AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı tarafından yapılan 8 sayfalık analizde vatandaşın kredi almaktan uzak durarak tüketimden kaçındığı görünüyor. İşte raporda öne çıkan te

17 Aralık’ın 30 günlük bilançosu çok ağır

Bir ayı geride bırakan 17 Aralık sürecinin ekonomideki izleri mercek altında alındı. AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı tarafından yapılan 8 sayfalık analizde vatandaşın kredi almaktan uzak durarak tüketimden kaçındığı görünüyor. İşte raporda öne çıkan tespitler:

> Faiz oranı 16 Aralık itibariyle yüzde 8.90 seviyesindeyken, 27 Aralık’ta yüzde 10.08, 6 Ocak’ta da yüzde 10.26 seviyesine ulaşmış ve daha sonra 14 Ocak tarihinde yüzde 9.95 seviyesine gerilemiştir.

>  Operasyonlarla birlikte ülkenin risk primi yükselmiştir. Yüzde 26.5’lik artış, kamu ve özel sektörün daha yüksek maliyetlerle borçlanmasına, ülkemizin daha az yabancı sermaye çekmesine, siyasi riskimizin çok arttığına işaret etmektedir.  Vatandaşların konut, ihtiyaç ve diğer kredileri kullanmasını olumsuz yönde etkilemektedir.

> 9 Aralık’ta 2.046 seviyelerinde olan dolar, 15 Ocak’ta 2.198 seviyelerine ulaşmıştır.

> Reel kesimin yabancı para pozisyon açığında 25.18 milyar TL artış oldu.

> 16 Aralık tarihinden itibaren borsada işlem gören şirketlerin piyasa değerinde yaşanan düşüş, 14 Ocak itibarıyla yaklaşık 50.5 milyar TL olarak hesaplanmıştır.

> Operasyon öncesi 19.75 milyar TL olan Halkbank’ın piyasa değeri, 16.5 milyar TL’ye kadar düşmüştür. Söz konusu dönemde Halkbank’ın piyasa değerinde 3.25 milyar TL azalma yaşanmıştır.

> Kısa vadeli dış borç stoku 18.9 milyar TL arttı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler