"16 milyon dolarlık eşyaya el konuldu"

Bakan Yazıcı, İstanbul Halkalı ve Ambarlı’da faaliyet gösteren antrepolarda yapılan usulsüzlüğe yönelik yaptığı açıklamada, “İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü bağlantısı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü’nce yapılan risk analizi

"16 milyon dolarlık eşyaya el konuldu"

Bakan Yazıcı, İstanbul Halkalı ve Ambarlı’da faaliyet gösteren antrepolarda yapılan usulsüzlüğe yönelik yaptığı açıklamada, “İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü bağlantısı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü’nce yapılan risk analizi ve istihbarat çalışmaları neticesinde Halkalı ve Ambarlı’da faaliyet gösteren bazı antrepolardan ithal edilen tekstil cinsi eşyanın gümrük işlemlerinin yapılması sırasında usulsüzlük yapıldığı tespit edilmiştir” dedi.

Soruşturma kapsamında yapılan araştırmalarda gümrük idaresini yanıltmak suretiyle gümrük tarifesinin yanlış uygulandığı, bir başka deyişle anti damping vergisine ve yüksek oranlı gümrük vergisine tabi eşya yerine düşük vergi oranlı eşyanın işlemleri yaptırılarak hazine kaybına neden olunduğunun anlaşıldığına dikkat çeken Bakan Yazıcı, şöyle devam etti:

“Soruşturma kapsamındaki firmaların ithal ettikleri eşyayı muayene ile görevli memurdan gizleyerek ülkeye ithal ettiği, bu işlemlerin 19.03.2013 tarihinden bu yana defalarca yapıldığı belirlenmiştir. Yöntem olarak da anti damping ve gümrük vergisi yüksek olan iplik cinsi eşyanın ithal edilmesine karşın her defasında antrepoda mevcut bulunan ve vergi oranı daha düşük olan eşyanın gümrük işlemleri yapılmak üzere gümrük denetimine tabi tutulduğu, bu şekilde aynı eşyanın 63 kez gümrük idaresine farklı eşya gibi muayeneye sunulduğu anlaşılmıştır.”

Antrepodaki eşyalara Bakırköy ve Küçükçekmece Sulh Ceza mahkemelerinin kararı ile el konulduğunu belirten Bakan Yazıcı, “Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat personelince ifadelerine başvurulan şüphelilerden bazıları gümrük mevzuatına aykırı işlem yaptıkları konusunda itirafta bulunarak, etkin pişmanlıktan faydalanmak istemişlerdir. Yapılan araştırmada 73 ithalat işlemi ve 78 antrepo beyannamesi olmak üzere toplamda 153 gümrük işleminin yapıldığı, bu işlemlerden sadece iki adetinin sarı hattan işlem gördüğü, diğerlerinin kırmızı hat kriterinden işlem gördüğü tespit edilmiştir. Şu ana kadar el konulan eşyaların yaklaşık değerinin 16 milyon dolar değerinde olduğu anlaşılmış olup, bu rakamın daha da artabileceği tahmin edilmektedir. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 16 kişi mevcutlu olarak savcılığa sevk edilmiştir. Soruşturma çok yönlü olarak sürdürülmektedir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler