1.5 milyarlık "Ekmek Parası"

 Ülkemizde 'Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası' başlatıldı. Kampanyadan sonuç alındığında israf karşılığında giden 1,5 milyar lira geri kazanılacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, 'Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası' başladı. Kampanya çerçevesinde t

1.5 milyarlık "Ekmek Parası"

 Ülkemizde 'Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası' başlatıldı. Kampanyadan sonuç alındığında israf karşılığında giden 1,5 milyar lira geri kazanılacak.

 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, 'Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası' başladı. Kampanya çerçevesinde toplumsal katılım sağlanması ve farkındalık yaratılması için hazırlanan kamu spotları yıl boyunca radyo ve televizyon kanallarında yayınlanacak. 'www.ekmekisrafetme.com' internet sitesi devreye girecek. Belediye ve valilikler işbirliğiyle yurdun dört bir yanında vatandaşlar bilgilendirilecek. Bayat ekmeğin değerlendirilmesi için Türkiye Aşçılar Federasyonu'nca hazırlanan bir tarif kitabı da dağıtılacak.
 
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin yaptırdığı araştırmasına göre; Türkiye'de günde 25 bin 300 ton ekmek üretiliyor, yıllık üretim ise 9,2 milyon tonu buluyor. Bir yılda üretilen ekmeğin parasal karşılığı 26 milyar lira. Tüketime bakıldığında da günde 24 bin ton ekmek tüketiliyor, yıllık tüketim ise 8,7 milyon tonu buluyor.
 
Buradan da israfın boyutu ortaya çıkıyor. Ülkemizde günde bin 500 ton, yılda 550 bin ton ekmek israf ediliyor. Adet olarak günde 6 milyon adet, yılda 2 milyar adet ekmek çöpe gidiyor. Bu israfın ekonomik büyüklüğü yıllık 1,5 milyar lira. Ekmek israfının karşılığı olan 1,5 milyar lira ile yılda 162 bin asgari ücretliye maaş ödenebiliyor, 500 okul hizmete sunulabiliyor.
 
Araştırmada ekmeğin nerelerde israf edildiği de ölçüldü. Evlerde alınan ekmeğin yüzde 2,9'u israf ediliyor, lokanta, otel ve benzeri yerlerde alınan ekmeğin yüzde 3'ü israf ediliyor, öğrenci yemekhanelerinde ise israf oranı yüzde 7'ye kadar yükseliyor.
 
Sofralarımızın vazgeçilmez besin maddesi olan ekmeğin israf edilmemesi gerekiyor. Bu nedenle bizlere bazı görevler düşüyor.
 
Ekmek israfını azaltmak için evlerde neler yapılması gerektiği şöyle sıralanıyor;
 
- İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı,
 
- Ekmek poşette saklanmalı,
 
- Uzun süreli saklama amaçlanıyorsa ekmeğin derin dondurucuda ve poşet içerisinde saklanmalı,
 
- Ekmek dilimlenerek tüketilmeli,
 
- Kuruyan ekmekler israf edilmemeli, içinde az miktarda su kaynayan tencerenin üzerine yerleştirilen süzgeç üstüne konularak tüketilmeli,
 
- Bayatlayan ekmekler galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde çeşitli yemek, pasta ve tatlı yapımında kullanılmalıdır.
 
Öte yandan beyaz ekmeğin üretimden kaldırılması yerine buğday unundan yapılan ekmeğin getirilmesi düşünülüyor. Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre; beyaz ekmek öğütme işlemi sırasında B grubu vitaminlerin ve bazı mineraller açısından kayba uğruyor. B vitaminleri öğrenme ve kavrama fonksiyonlarının gelişimi, aneminin önlenmesi, bazı doğum kusurlarının önlenmesi, kardiyovasküler hastalıklar ve kanserin önlenmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önem taşıyor.
 
İşte bu nedenle ülkemizde beyaz ekmeğin kaldırılması konusunda adımlar atılmaya başlandı. Önümüzdeki süreçte bunun yansımalarının görebilmesi bekleniyor.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler