12 bin araca el koyulabilir!

İthal otomobilde ikinci el araçların ‘sıfır kilometre’ diye Türkiye’ye getirilmesi ile ilgili soruşturma başlatan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı vurgunun boyutlarının 12 bin araca kadar ulaştığını açıkladı. Bakan Yazıcı “Almanya ayağına kriminal bir ekip gön

12 bin araca el koyulabilir!

İthal otomobilde ikinci el araçların ‘sıfır kilometre’ diye Türkiye’ye getirilmesi ile ilgili soruşturma başlatan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı vurgunun boyutlarının 12 bin araca kadar ulaştığını açıkladı. Bakan Yazıcı “Almanya ayağına kriminal bir ekip gönderdik. Kanada ve ABD’den getirilen lüks araçlar da inceleme altında” dedi.

İLK İHBAR 2008'DE YAPILDI

İlk ihbarın 2008 sonunda geldiğini dile getiren Bakan Yazıcı, “Baktım olay ciddi, soruşturma talimatı verdim. Yeşilköy Gümrüğü'ne giden arkadaşlar ilk etapta 7 adet Mercedes yakaladı” dedi.

ALMANYA DİRENÇ GÖSTERDİ

Soruşturma sırasında en büyük direnci Almanya'dan gördüklerini kaydeden Yazıcı, bunun üzerine Almanya'ya giden müfettiş ekibinin, örneklerle vurgunu kanıtladığını ifade etti.

Gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, yurtdışından getirilen ikinci el otomobil vurgunu konusunda Habertürk'e çarpıcı açıklamada bulundu. Vurgunun 12 bin araçlık olduğunu belirten Yazıcı, soruşturmaya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın verdiği, "tip belgesi" üzerinde sahtecilik yapıldığı iddialarının da dahil edildiğini bildirdi. Yazıcı bu açıklamasını Habertürk'ün, dün gündeme manşetten taşıdığı "Galeriden Büyük Vurgun" haberi üzerine yaptı. Yazıcı, yürütülen soruşturmanın büyüklüğünü anlatırken "2008-2010 yıllarında Türkiye'ye bu yolla getirilmiş 12 bin dolayında otomobil var. Bunların hepsinin kontrolünün yapılması için geniş çaplı soruşturma yürütülüyor. Soruşturma; Gümrükler'in dışında Sanayi Bakanlığı ve Almanya ayağında ise kriminal ekiplerinin desteğiyle yürütülüyor" dedi.

7 TANE MERCEDES YAKALANDI

2008 yılı sonlarında değişik yerlerden yurtdışı otomotiv ithalatıyla ilgili şikâyet ve ihbar geldiğini belirten Bakan Yazıcı, operasyonun düğmesine nasıl bastığını şöyle anlattı: "Distribütörler dışında gelen lüks Bakan Yazıcı ABD’den gelen lüks araçların kullanılmış araçlar olarak ucuz fiyatlarla alınıp sıfırmış gibi ithal edildiği söylendi. Bu, önemli bir sayıya ulaştığı için Türkiye'nin zararı önlensin diye bilgi aktaranlar oldu. Bunları değerlendirdim. Çeşitli yerlerden gelen bilgilerin çapraz kontrollerini yaptım, baktım olay ciddi. Soruşturma talimatı verdim. 'Yeşilköy Gümrüğü’nde yapılıyor' denilince arkadaşları gönderdim, 7 adet Mercedes otomobil yakalandı. Bunların tespitinde İTÜ'den destek de alındı."

FİYAT VE MODEL KARŞILAŞTIRILDI

Bakan Yazıcı, Kanada ve ABD'den gelen 800 civarında lüks otomobilin de incelemeye alındığını bu otomobilllerde fiyat ve model karşılaştırması yapıldığını söyledi. Şüpheli görülen tüm araçları önlem olarak inceleme altına aldıklarını vurgulayan Hayati Yazıcı, "Hepsi bu şekilde mi getirildi şu anda bilemeyiz. Ancak, bir bulguya kesin olarak erişince öngördüğümüz işlemler yapılacak. Kimseye haksızlık olmasın diye hepsini titiz bir şekilde inceliyoruz. Büyüklüğü ne kadar bir rakam veremem soruşturma sonucunda ortaya çıkacak" değerlendirmesinde bulundu.

3 BİN YENİ ELEMAN ALINACAK KADRO SORUNU BİTECEK

İkinci el araçların sıfır kilometreymiş gibi gümrüklerden nasıl sokulduğu ve bunun nasıl anlaşılamadığına ilişkin sorumuza yanıt veren Hayati Yazıcı, şunları söyledi: "Bunu kontrol eden kişinin uzman olması lazım. Olayı anlatan bir otomotivciyle konuştum. Dedi ki 'Efendim, bunları ben burada dursam anlarım. Anlamak için şu şu noktalara bakmak yeterli. Her gümrükçünün anlaması mümkün değil.' İçimden, genç adamı, 'Bir şey yapsam da gümrüğe kazandırsam' diye geçti. Böyle elemanlara ihtiyacımız var. Yeni kanunla 3 bin kadro daha alıyoruz. Bir iki yıl içinde eleman sorunumuz kalmayacak."

1200 ARACA EL KONULMASI GÜNDEMDE

Gümrük Müsteşarlığı İstanbul Gümrük Müdürlüğü Kaçakçılık Mücadele Birimi tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde 60 araca el konuldu. Bu sayının ilk etapta 1200 adete çıkabileceği ifade ediliyor.

SAVCILIK DEVREDE

Tip belgesinde sahtecilik yapılmış

Soruşturmayla ilgili önümüzdeki hafta daha geniş bilgi verebileceğini belirten Bakan Yazıcı, başka bir sahtecilik olayının da soruşturmaya dahil edildiğini söyledi ve şu bilgiyi aktardı: "Bazı araçların tiplerini belirleyen belge var. Aracın binek oto mu, yük taşıyıcı mı, panel türü mü olduğuna ilişkin bu belgeyi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı düzenliyor. Bu belgelerin sahte olarak düzenlendiğine ilişkin bulgular var. Belgenin sahte olduğu anlaşılamadığı için TSE de buna onay veriyor. Bu soruşturma şu anda savcılıkta."

BAKAN'IN YAKINI DA MAĞDUR

Otomobildeki büyük vurgun Gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın talimatı ile başlamıştı. Bakan Yazıcı’nın bir yakını ‘sıfır kilometre’ diye satın aldığı otomobilin arızalanması üzerine gittiği yetkili serviste aracının Belçika’da 3 bin 500 kilometre bakımının yapıldığını öğrenmişti.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler