10 milyar $’lık iddaa

 2.5 milyar dolarlık Halkbank, 5.7 milyar dolarlık köprü ve otoyol satışı sonrası özelleştirme sırası, İddaa oyunu sayesinde gelirini son 8 yılda 24 milyar TL’nin üzerine taşıyan Spor Toto’ya geldi. Önümüzdeki yıl yapılması planlanan satıştan 10 milyar do

10 milyar $’lık iddaa

 2.5 milyar dolarlık Halkbank, 5.7 milyar dolarlık köprü ve otoyol satışı sonrası özelleştirme sırası, İddaa oyunu sayesinde gelirini son 8 yılda 24 milyar TL’nin üzerine taşıyan Spor Toto’ya geldi. Önümüzdeki yıl yapılması planlanan satıştan 10 milyar dolar gelir bekleniyor

Türk sporunun ‘altın yumurtlayan tavuğu’ Spor-Toto, Türkiye tarihinin en yüksek özelleştirme operasyonuna hazırlanıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla özelleştirme sürecine giren Spor Toto Teşkilatı’nın, önceki gün yapılan köprü ve otoyalların özelleştirilmesi ihalesini geride bırakacak bir bedelle satış listesine gireceği öğrenildi.
2004 sonrasında “İddaa” oyunu sayesinde 8 senede Türk sporunun en önemli maddi kaynağı haline gelen Spor Toto’ya bilançoları ve beklenti tabloları baz alınarak asgari 10 milyar dolarlık bir özelleştirme bedeli biçildiği belirtiliyor. İhale bedeliyle ilgili son sözü ise Başbakan Erdoğan söyleyecek.

Model arayışı sürüyor
Özelleştirme İdaresi tarafından yürütülecek satış sürecinde Spor Toto’nun hangi model baz alınarak satılacağına Başbakan Erdoğan karar verecek. Teşkilat yetkililerinden alınan idari, teknik ve mali rakamlar doğrultusunda hazırlanacak detaylı rapor önümüzdeki günlerde Başbakan’a bir brifing olarak sunulacak. Bu karar sonrası Spor Toto Teşkilatı 2013-14 sezonu öncesi hazineye müthiş bir girdi sağlamaya hazırlanıyor.

Sezon sonuna yetişecek
Uzmanlar Özelleştirme İdaresine Spor Toto Teşkilatı’nın ticari olarak işletmeci bulmaya yönelik model olan direk satıştan çok, tamamına yakını yabancı sermayeden oluşan uzun vadeli yatırımcıya yönelik “Halka Arz” modeliyle özelleştirilmesinin daha kazançlı olacağı yönünde fikir sundu. Türkiye’de şans oyunlarını yöneten iki kurumun aynı modelle özelleştirilmesinin yanlış olduğunu savunan uzmanlar, Milli Piyango’nun doğrudan satış, yani lisans modeliyle bu süreçte ilerlediğine dikkat çekti. Bu nedenle Spor Toto’nun tamamen yabancı sermayeye açılmasının büyük kazanç sağlayacağı görüşü savunuldu.

Yüzde 80’i satılıyor
Başbakan Erdoğan’ın en kısa sürede tamamlanması talimatını verdiği Spor - Toto’nun özelleştirilmesi, büyük olasılıkla Haziran ayında gerçekleşecek. Başbakanın futbol sezonunun sona ermesiyle özelleştirilmenin yapılmasını istediği, yetkililerin de bu doğrultuda çalışmaları tamamlayacağı öğrenildi.
Spor Toto’nun özelleştirilmesinin 8 yıldır ana sponsorluğunu üstlendiği Türk sporunu zarara uğratmayacağı öğrenildi. Halka arz modeliyle özelleştirilmesi beklenen Spor - Toto “Anonim Şirket” olacak.
Şirketin yüzde 10’luk bölümünü yönetici hisse olarak bünyesinde bulunduracak. Diğer yüzde 10’u ise Kulüpler Birliği Vakfı, Futbol Federasyonu, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile kamu kurumları arasında pay edilecek. Geriye kalan yüzde 80 hissenin tamamının satışı planlanıyor. Bu sayede Türk sporu ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Türk Silahlı Kuvvetleri gibi oyunlardan pay alan kurular hiçbir zarara uğramayacak. Devlet sadece kontrolörlük noktasında pozisyonunu koruyacak, bayilik sistemi aynen korunacak.

Bekir Uçar: Büyük kazanç sağlanacak
Özelleştirme sürecinin daha sağlıklı yürütülebilmesi için önceki gün istifasını sunan Bekir Yunus Uçar, bu özelleştirmenin spora ve devlete büyük bir kazanç sağlayacağını söyledi. Bu süreçte mevzuatta yapılacak değişikliklerle birlikte özelleştirme tamamlandıktan sonraki 6 ay içinde gelirlerde yüzde 100’ün çok üstünde bir artış beklenilirken, bayi sayısının artışından yüzde 38, illegal bahis ile etkin mücadeleden yüzde 42, KDV’nin toplam para üzerinden değil, ikramiye çıktıktan sonra kesilmesinden yüzde 51, yeni oyunların kazandırılmasından da yüzde 24’lük bir ek kazanç sağlanması öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler