10 hasta'dan 9'u KOAH!

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, her 10 hastadan 9'unun kronik obstrüktif akciğer hastalığına (KOAH) sahip olduğunun farkına varmadığını bildirdi. İl Sağlık Müdürlüğü'nden 16 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, KOAH'ın tüm dünyada 4.

10 hasta'dan 9'u KOAH!

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, her 10 hastadan 9'unun kronik obstrüktif akciğer hastalığına (KOAH) sahip olduğunun farkına varmadığını bildirdi.

İl Sağlık Müdürlüğü'nden 16 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, KOAH'ın tüm dünyada 4. ölüm nedeni olan, her yıl yaklaşık 3 milyon kişinin ölümüne yol açan ve yaygınlığı giderek artmakta olan kronik hava yolu hastalığı olduğu belirtildi.

Türkiye'de de 5 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiği, 3. ölüm nedeni olduğu ve her yıl 26 bin kişinin bu hastalıktan öldüğünün tahmin edildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Her 10 hastadan 9'u KOAH hastalığına sahip olduğunun farkında değildir. Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir. Halbuki hastalık erken dönemde teşhis edilebilirse, hem durdurulabilir, hem de iş gücü kaybı ve ölüm oranı azaltılabilir. KOAH, amfizem ve kronik bronşiti kapsayan bir hastalık grubudur. KOAH'ın en sık görülen özelliği, akciğerlerinize giren ve akciğerlerinizden çıkan havayı nefes darlığına neden olacak derecede kısıtlayabilmesidir.

Açıklamada, Dünya KOAH Günü etkinliklerinin amacının, kamuoyu ve sağlık görevlileri arasında KOAH bilincini artırmak, KOAH riski altındaki kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurarak spirometrik test yaptırmalarını teşvik etmek, yöneticileri ve yetkilileri bu önemli halk sağlığı konusunda bilgilendirmek ve harekete geçmelerini sağlamak olduğu vurgulandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem