1 milyon 145 bin esnaf kepenk kapattı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) istatistiklerine göre 2005 ile 2013'ün ilk 6 ayı arasında toplam 1 milyon 145 bin esnaf ve sanatkarın kaydını sildirdi. Kaydını sildirenler arasında sicil terkini yapan esnaf gruplarının başında bakkallık

1 milyon 145 bin esnaf kepenk kapattı
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) istatistiklerine göre 2005 ile 2013'ün ilk 6 ayı arasında toplam 1 milyon 145 bin esnaf ve sanatkarın kaydını sildirdi. Kaydını sildirenler arasında sicil terkini yapan esnaf gruplarının başında bakkallık, bayilik, büfecilik, kahvecilik, kıraathanecilik, minibüsçülük, taksicilik, kadın ve erkek kuaförlüğü, lokantacılık, pazarcılık, servis aracı işletmeciliği geliyor.
 
Türkiye'de 2005-2013 arasında ekonomik büyüme somut bir şekilde gerçekleşse de bu sayıda esnafın mesleği terk etmesi konusunda esnaf temsilcileri haksız rekabete işaret ediyor. 
 
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan haksız rekabetin bu duruma yol açtığını belirterek özellikle alışveriş merkezlerinin sayılarının çoğalması ile kentin merkezinde açılmalarına göz yumulmasının esnafın belini büktüğünü vurguladı.
 
"ESNAFIN ÖMRÜ 1-3 YIL, FRANCHISE’IN ÖMRÜ 3-5 YILA DÜŞTÜ"
 
TESK Başkanı Bendevi Palandöken ise haksız rekabetle esnafın çalışma ömrünün 1-3 sene arasına kadar düştüğünü söyledi. "Artık esnaftan büyüme beklemek hayal" diyen Palandöken "Eskiden perakendeci önce imalatçı, sonra fabrikatör ve sonunda ihracatçı olurdu. Şimdi bu hayal. Franchise alanlar var. Ancak onların da ömrü 3-5 yıl arası" diye konuştu.
Esnaf kaydını sildirenler kadar yeni girişler de olduğunu belirten Palandöken bugün 2 milyonu aşkın esnaf bulunduğunu, 2005’e göre bu sayının yüzde 10'a yakın azaldığını söylerken "Yurtdışında kurallar konulmuş her önüne gelen esnaflık yapamıyor. Şehir içinde aynı caddede 10-15 AVM yok. Türkiye'de AB'nin 3.5 katı AVM var. Orada 1700'lü yıllardan dükkanlar duruyor. Bizde maalesef Cumhuriyetle beraber devam eden dükkan yok" dedi.
 
"KRİZDE İLK ONLAR KAPATIYOR"
 
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan ise esnafın orta sınıf denen olguyu oluşturduğunu belirterek “İzmir'de 180 bin esnaf ve sanatkarımız var. Her ekonomik krizden, olumsuzluktan da ilk onlar etkileniyor, birçoğu çareyi kepenkleri kapatmakta buluyor.
 
Haksız rekabet ortamı, finansman yetersizliği, vergi yükü, mesleki eğitim yetersizliği, iş hacminde daralma, vergi ve sosyal güvenlik uygulamalarındaki sorunlar, mevzuat düzenlemelerinden kaynaklanan problemler, pazarlama ve teknoloji konularındaki bilgi eksikliği, işyeri teminindeki zorluklar, bürokratik engeller gibi birçok sorunla boğuşuyorlar” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem