Salih Cora: "Covid-19’a rağmen ihracatta rekor kırdık"

Milletvekili Cora, Türkiye’nin Pandemi Sürecini doğru yönettiğine ve bunun da ihracat rakamlarına yansıdığına dikkat çekti.

Salih Cora: "Covid-19’a rağmen ihracatta rekor kırdık"

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nun Ticaret Bakanlığı Bütçe görüşmelerinde Türkiye’nin ihracatta rekor kırdığını vurguladı. 

Covid-19 krizinin tüm dünyayı etkilediğini ve etkilemeye de devam ettiğini ifade eden Cora, geride kalan süreçte dünyada üretim çarklarının tahrip edildiği, tedarik zincirinin koptuğu, aynı zamanda, seyahat kısıtlamalarının olduğu çok zorlu bir süreçten geçildiğini söyledi.

Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin ihracat rakamlarında pozitif bir yönde ayrıştığını ifade eden Cora, 215 milyar dolar ihracat rakamı ile tüm zamanların rekorunun kırıldığını vurguladı.

Salih Cora:

İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI %93,4

“Türkiye son yıllardaki ihracattaki, ticaretteki ve e-ticaretteki en önemli rakamlarına ulaşma aşamasına gelmiştir.” diyen Cora, “Bilhassa, ihracat yapan firma sayısı, ihracat yapan il sayısı, ihracat yapılan ürün sayısının artmış olması, ihracatta rekorlar kırmamıza ve bugün itibarıyla ihracatın 215 milyar dolar gibi OVP’de, hedeflediğimiz planların üzerinde bir rakama ulaşmasına vesile oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı % 93,4 olarak gerçekleşmiştir; bu, cari işlemler dengesine olumlu katkı sunmaktadır. Bir zamanlar ‘Bu ülkenin en büyük sorunu cari açıktır, cari açıktır.’ diye bangır bangır bağırıldığı dönemleri çok iyi hatırlıyoruz. Eğer bu iyileşme devam ederse OVP hedeflerimizi yani en düşük cari açık işlemlerini gerçekleştirmiş olacağız.” şeklinde konuştu. 

Salih Cora:

DÜNYA TİCARETİ İÇERİSİNDEKİ PAYIMIZ ARTTI

Milletvekili Cora, Türkiye’nin dünya ihracatı içerisindeki payının ilk defa % 1’in üzerine çıktığına, Türkiye'nin dünya ortalamasına nazaran ihracatının daha fazla oranda arttığına dikkat çekti.

Türkiye’de üretim iştahı çok yüksek olduğuna vurgu yaparak, AK Parti’nin Covid-19 sürecini iyi yönettiğine vurgu yaptı.

Cora, “Üretim olduğu için, güven olduğu için, pandemide aldığımız tedbirler sayesinde küresel ticaret yara alırken Türkiye'nin bu süreci avantajlı bir hâle dönüştürmesi, esnafına, sanayicisine her türlü desteği sağlaması, özellikle kısa çalışma ödeneğinden tutun da kira desteğine kadar sağladığı düşük faizli kredi imkânlarıyla beraber esnafını, sanayicisini, ihracatçısını ayakta tutmuştur. Bu da esasında iyi bir yönetim organizasyonu sonucunda gerçekleşmiştir. E-ticarete baktığımızda orada da bir başka başarılı süreç yönetilmektedir. E- ticarette inanılmaz bir ticaret hacmi oluşmuştur, bu da satın alma paritesinin yüksek olduğunu göstermektedir.” dedi.

Salih Cora:

İHRACATÇILARIN SESİ OLDU

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Ticaret Bakanlığının bütçe görüşmelerinde Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a ihracatçıların yaşadığı sorunları ve taleplerini aktardı.

Bakan Muş’a hem bütçe görüşmeleri sırasında hem de görüşmelerden sonra sorunları teker teker anlatan Cora, özellikle Sarp Sınır Kapısında yaşanan yoğunluğun azalması için Muratlı Sınır Kapısının açılmasının gerektiğini hem de Trabzon Limanı ve Soçi Limanı arasında tarifeli yük ve yolcu taşımacılığının yeniden başlanması için gerekli adımların atılmasını istedi.

MURATLI SINIR KAPISI AÇILMALI

Sarp Sınır Kapısında yaşanan yoğunluğun her geçen gün arttığına ve tırların günlerce sınır kapısında beklediğine vurgu yapan Cora, “Ülkemizin en yoğun kara yolu sınır kapısı olan Sarp Sınır Kapısı’nın Bağımsız Devletler Topluluğu, Kafkasya, Orta Asya bölgelerine yapılan taşımalarda kullanılması, alternatif kapı güzergâhlarında yaşanan sorunlar ve siyasi karışıklıklar nedeniyle bu kapıların kullanılmaması, Orta Asya bölgesine yönelik dış ticaret hacmimizin her geçen gün artması nedeniyle Sarp Sınır Kapısı’nın yoğunluğu da her geçen gün artmaktadır. Bunun yanında kapının hem yolcu hem de yük taşımacılığında kullanılmasından dolayı yoğunluk bir kat daha artmaktadır. Turizm sezonunda Gürcistan makamlarının Batum bölgesi geçişlerinde gündüz saatlerinde tır araçlarının geçişlerine kısıtlama getirilmektedir. Ülkemiz tarafından araç kuyruklarının oluşması kötü bir görüntü olarak telakki edilmektedir. Gürcistan geçişlerinde yol güzergahlarının Batum bölgesinde şehir içerisinden geçmiş olması nedeniyle önümüzdeki dönemlerde de geçişlerde belli saatlerde kısıtlama yapılacağı Gürcistan makamlarınca belirtilmektedir. Oysaki Muratlı Sınır Kapısı, Gürcistan tarafından yol güzergâhı tamamen şehir merkezleri dışından geçtiği için daha seri bir şekilde çalışmış olacak ve bu kapıdan da sadece yük taşıtları giriş çıkış yapacağı için Sarp Sınır Kapısı’nın yoğunluğu da azalmış olacaktır. Bu nedenle özellikle Orta Asya bölgesinin ve Türk Cumhuriyetlerine yapılacak ihracatımızın gelişmesine büyük katkı sağlayacak. 31 Ağustos 2013 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla Gümrük Müdürlüğü kurulan Muratlı Sınır Kapısı’nın karşılıklı -iki ülke tarafından- faaliyete geçmesinin sağlanması talep edilmektedir. Muratlı Kapısı’nın açılmasıyla, Sarp Sınır Kapısı’nda oluşan araç, tır kuyrukları sorunu tamamen çözüme kavuşacaktır.” dedi.

Salih Cora:

RUSYA İLE GÖRÜŞMELİYİZ

Rusya’nın Soçi bölgesindeki Adler Limanı ile Trabzon Limanı arasında tarifeli yük ve yolcu gemilerinin çalışmasına müsaade edilmesi hususunda girişimlerde bulunulması yönündeki talebi de Bakan Muş’a ileten Cora, “Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1990 ve 2010 yılları arasında 20 yıl kesintisiz yük ve yolcu taşımacılığı yapılması Trabzon Limanı'yla Rusya Federasyonu arasında çok ciddi bir ticaret hacmi oluşturmuştu. Trabzon'u bir ticaret hinterlandı hâline getirmişti. Son yıllarda Rusya Federasyonu Soçi Olimpiyatları'nı düzenleyeceği gerekçesiyle, Trabzon'a giden tarifeli gemi seferlerine 2010 yılında Soçi Limanı'nı kapatmış ve bu limana yakın diğer limanlarda yeni sefer düzenlemesine müsaade etmemiştir. Konu hakkında Trabzon yerelinde yapılan onlarca girişimle ve Rusya Federasyonu Krasnodar bölgesi yetkilileriyle yapılan toplantılardan şu ana kadar bir sonuç alınamamıştır. Ülke ve bölge ihracatımıza ve karşılıklı turizm hareketlerine yapacağı katkı dikkate alınarak konunun üst makamlar nezdinde yeniden görüşmeler yapılarak Trabzon Limanı'ndan Rusya Federasyonu'nun bölgemize en yakın bölgesindeki en uygun limanı olan Adler Limanı'na tarifeli yük ve yolcu gemi seferleri düzenlenmesine müsaade edilmesi hususunda girişimler bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Salih Cora:

MUAF DURUMU OLABİLİR Mİ?

Milletvekili Cora, yurt dışındaki iş görüşmelerinden dolayı 1 ay içerisinde 4 defadan fazla kendi araçları ile yurt dışına çıkan ve bu sebepten dolayı ceza yiyen ihracatçıların yaşadığı bu mağduriyetinin giderilip giderilemeyeceğini sordu.

Cora'nın, “İş amaçlı müşterilerle görüşme yapmakla açılan bir takım ticari etkinliklere katılmak amacıyla bir ay içerisinde 4 defadan fazla kendi adlarına kayıtlı özel taşıtlarıyla yurt dışına giriş çıkış yapan ihracatçıların bu ceza uygulamalarından muaf tutulması mümkün olur mu?” şeklindeki sorusuna Bakan Muş konuyu araştıracaklarını söyledi.

Cora, son olarak Rusya’ya deniz yoluyla yapılan ihracatlarda Rus Limanlarında yüklerin çok geç tahliye edildiğini ve bu sorunun ve diğer sorunların çözümü için Türk ihracatçılarına ait bir liman olarak Taman Limanı'nda bir Türk lojistik merkezinin kurulması yönünde talebin olduğunu vurguladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler