Zeybekçi: Birileri Türkiye Üzerinde...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, “Türkiye, geçen sene yüzde 4 büyüdü, son çeyrekte yüzde 4,4 büyüdü, ancak bu sene maalesef Türkiye ile ilgili birileri olumsuz bir hava estirmeye çalışıyor” dedi.Bakan Zeybek, 20. İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarı’nın

Zeybekçi: Birileri Türkiye Üzerinde...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, “Türkiye, geçen sene yüzde 4 büyüdü, son çeyrekte yüzde 4,4 büyüdü, ancak bu sene maalesef Türkiye ile ilgili birileri olumsuz bir hava estirmeye çalışıyor” dedi.

Bakan Zeybek, 20. İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarı’nın (EVTEKS) açılışını gerçekleştirdi. Bine yakın firmanın iki bini aşkın marka ile yerini aldığı fuarın açılışında konuşan Ekonomi Bakanı, Türkiye’nin son on yılda gerçekleştirdiği büyüme hızına dikkat çekti. Zeybek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakın Türkiye son 10-11 yılda yüzde 5,1 büyüyerek dünyada en hızlı büyüyen ilk 3 ülkeden biri haline geldi. Türkiye, geçen sene yüzde 4 büyüdü, son çeyrekte yüzde 4,4 büyüdü, ama bu sene maalesef Türkiye ile ilgili birileri olumsuz bir hava estirmeye çalışıyor. Bazı yabancı kuruluşlar ve derecelendirme kuruluşları Türkiye’nin 2014 yılı büyüme hedeflerinin yüzde 2 ile yüzde 2,8 aralığında olacağını söylüyorlar. Aşağı yönde revize ettiler Türkiye’nin büyümesini. Ben size burada Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı olarak şunu söylüyorum;

Türkiye 2014 yılında yüzde 4 büyümeyi yakalayacaktır. Türkiye orta vadeli hedefli olan 166 milyar dolarlık ihracat rakamını yakalayacak hatta geçecektir. Organize sanayide elektrik tüketimi artmaya başladığı zaman biz biliriz ki; 3, 4, 5, 6 ay sonra ihracat artacaktır. Üretim artacaktır. Onun için biz önümüzdeki bu yılda ihracatta yüzde 10’luk bir artışa ulaştığımız zaman biliyoruz ki en az Türkiye sadece ve sadece ihracat kaynaklı yüzde 2,5 oranında büyüyecek demektir. Onun için Haziran’dan sonra, Temmuz gibi bütün o Türkiye’nin büyümesini aşağı doğru revize edenlerin tamamı Türkiye’nin büyümesini yukarı yönde, bizim dediğimiz yöne doğru tekrar revize edeceklerdir.”

"İHRACAT GÖZBEBEĞİMİZ"

“İhracat bizim göz bebeğimizdir” diyen Bakan Zeybek, "İhracatın artması için Ekonomi Bakanlığı olarak destek anlamında yapılması gereken her ne varsa, bunu birlikte yapacağız dedik. Başbakanımızın bize talimatıyla şöyle bir prensibimiz var; biz ‘hükmeden’, ‘yöneten devlet’ değil ‘hizmet eden’, hizmetkar’ olan devlet anlayışıyla şunu söylüyoruz. Biz bir kişiyi düşündürüp karar verdirip binlerce kişiye uygulatan anlayış içinde hiç olmadık. Biz binlerce kişiyi düşündürüp karar verdirip bir kişiye yani hükümete uygulatan bir anlayış içinde hareket edeceğiz” şeklinde konuştu. Türkiye’nin milli gelirinin 820 milyar dolar, birey başına milli gelirinin ise 10 bin 700 dolar civarında olduğunu söyleyen Zeybekçi, Türkiye’nin şu an için dünyanın 16. Ekonomisi içinde yer aldığını belirtti.

DÜNYA BANKASI RAPORU

Dünya Bankasının geçtiğimiz günlerde bir rapor yayınladığını anlatan Zeybekçi, şunları söyledi;

"Raporda satın alma gücü paritesine göre Türkiye’nin dünyanın 15. ekonomisi olduğu beyan ediliyor. Burada Kanada ve İspanya’yı geçmemize ramak kaldı, 14. ve 13. olmamıza ramak kaldı. Türkiye’nin satın alma gücü 1 trilyon 380 milyar dolara geldi. 13. olmaya 80 milyar, 14. olmaya 60 milyar dolar kaldı. Türkiye buraya edilgen olarak, fason üretici olarak geldi. Buraya başkaları adına üretim yaparak geldi. Ama yeni dönemde planımız, edilgen ekonomiden etken ekonomiye geçmek. Bunun için gerekenleri yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Bu konuda yeni bir program da koyduklarını ifade eden Ekonomi Bakanı, bundan böyle enerji ve hammaddeyi başkalarının kontrol ettiği, tüketim eğilimlerini başkalarının belirlediği Türkiye’den enerji ve hammaddeyi kontrolüne alan, tüketim eğilimlerini belirleyen bir Türkiye’ye geçiş aşamasında olduklarını kaydetti.

Bakan Zeybekçi, açılışını gerçekleştirdiği fuarda bir süre stantları gezerek, işletmecilerle sohbet etti. Zeybek, ziyaretin ardından bölgeden ayrıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi