Yılda 4 milyar ekmek...

Nevşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü, her yıl üretilen yaklaşık 44 milyar adet ekmeğin yaklaşık 40 milyar adedinin tüketilmesine karşın 4 milyar adetinin ise israf edildiğini açıkladı. İsraf edilen ekmek ülke ekonomisini yılda yaklaşık 700 milyon dolar kayba u

Yılda 4 milyar ekmek...

Nevşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü, her yıl üretilen yaklaşık 44 milyar adet ekmeğin yaklaşık 40 milyar adedinin tüketilmesine karşın 4 milyar adetinin ise israf edildiğini açıkladı. İsraf edilen ekmek ülke ekonomisini yılda yaklaşık 700 milyon dolar kayba uğratıyor.

Nevşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, tarih boyunca insanoğlunun en çok ürettiği ve tükettiği gıda ürünü olan ekmeğin, temel besin kaynaklarımızdan biri olduğu hatırlatıldı. Doyurucu ve ekonomik olması nedeniyle insan vücudunun ihtiyaç duyduğu günlük besin değerlerinin birçoğunu ekmekten karşılanabildiği belirtilen açıklamada “ Sofralarımızın vazgeçilmez besin maddesi olan ekmek, karbonhidrat ve protein kaynağı olarak beslenmede önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde kişi başına günde yaklaşık olarak 400 - 450 gr ekmek tüketilmektedir. Yani, ülke genelinde kişi başına tüketilen enerji miktarının yaklaşık yüzde 45'i, protein miktarının da yüzde 47'si ekmekten sağlanmaktadır. Karbonhidrat ve protein kaynağı olan ekmeğin beyaz, kepek, çavdar, mısır, tam tahıllı, çok tahıllı gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır” denildi.

Öğütme işlemi sırasında beyaz ekmeğin, B grubu vitaminler ve bazı mineraller açısından kayba uğradığı ifade edilen açıklamada “ Tam tahıl ekmeği posa, E vitamini, selenyum, demir, magnezyum, çinko ve B vitaminleri (Bl, B6, niasin) gibi besin öğeleri bakımından zengindir. Gerek kan şekerinin ayarlanmasında gerekse de daha fazla tokluk hissi vermesi nedeniyle kilo kontrolünde tam tahıllı ekmek kullanımı beyaz ekmeğe oranla daha avantajlıdır. Ayrıca posa, sindirim sistemi sağlığının korunmasında ve buna bağlı kolon kanser riskinin azaltılmasında önemlidir” denildi.

Ekmek ve israfı

Toplumun kutsal değerlerinden birisi, sofralarımızın baş tacı olan ve “nimet” olarak adlandırılan ekmeğin, aynı zamanda alın terini, paylaşmayı ve bereketi ifade ettiği belirtilerek şöyle denildi “ Ancak kendisine atfedilen bütün kutsal değerlere rağmen gerek dünyada gerekse ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürünlerinden biri de maalesef ekmektir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 44 milyar adet ekmek üretilmekte, üretilen ekmeğin yaklaşık 40 milyar adedi tüketilmekte 4 milyar adeti ise israf edilmektedir. İsraf edilen ekmek ülke ekonomisini yılda yaklaşık 700 milyon dolar kayba uğratmaktadır. Düşük gelir gruplarında ekmek tüketimi fazla olmasına karşın israf daha az olmakta, gelir düzeyi yükseldikçe ekmek tüketimi azalmakta ancak israf artmaktadır. Ekmeğin çöpe atılmasındaki faktörler gereğinden fazla ekmek satın alınması, satın alman ekmeğin uygun koşullarda saklanmaması ve kalitesinin düşük olması şeklinde sıralanabilir. Ekmek israfında yüzde 70 oram ile yemekhaneli işyerleri, hastane, yatılı okul, öğrenci yurdu, otel ve lokantalar ilk sırada yer almaktadır.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler