Yeni IMF başkanı göreve başlıyor

Bir hafta kadar önce IMF başkanlığına seçilen Fransız Maliye Bakanı Christine Lagarde, bugünün ilerleyen saatlerinde yeni görevine başlayacak.Lagarde 24 üyeli yönetim kurulu tarafından oybirliğiyle seçilmişti.Uluslararası Para Fonu tarihinde ilk kez bir k

Yeni IMF başkanı göreve başlıyor

Bir hafta kadar önce IMF başkanlığına seçilen Fransız Maliye Bakanı Christine Lagarde, bugünün ilerleyen saatlerinde yeni görevine başlayacak.

Lagarde 24 üyeli yönetim kurulu tarafından oybirliğiyle seçilmişti.

Uluslararası Para Fonu tarihinde ilk kez bir kadın bu göreve getiriliyor.

Şimdiye dek Avrupa kıtası dışından hiç kimse IMF Başkanlığına seçilemedi.

Başkanlar da sık sık Fransa'dan çıkıyor.

IMF'ye başkanlık yapmış 11 isim arasında beşinci Fransız, Christine Lagarde.

Eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın New York'ta bir otel çalışanına cinsel saldırıda bulunduğu suçlamasıyla tutuklanması ardından kurum yeni bir başkan arayışına girmişti.

Lagarde'ın karşısındaki en güçlü rakip, Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens olarak görülüyordu.

BBC Washington muhabiri Johnny Diamond, Lagarde'ın görevi, küresel düzeyde mali kaygıların yüksek olduğu bir dönemde devraldığını belirtiyor.

Lagarde'ı bekleyen en büyük ve en âcil sınav ise euro bölgesinde yaşanan kriz.

IMF ve euro bölgesi ülkeleri, şimdiye dek, soruna, hiçbir ülkede temerrüde meydan vermeyecek bir çözüm bulmaya çalıştılar.

Ama bu, giderek zorlaşıyor.

Mali piyasalardaki yaygın görüş, Yunanistan'ın ve belki de diğer başka ülkelerin bir aşamada temerrüde gideceği ya da daha edebî ifadeyle 'devlet borçlarını yeniden yapılandıracağı' yönünde.

Durum böyle olursa, Lagarde'ın öncelikli amacı, temerrüdün önlenmesinden, kontrol altına alınmasına kayacak ve bunun, geniş kapsamlı mali hasar yaratmadan ufak çapta yaşanmasını sağlamaya çalışmak olacak

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi