Ya indirim ya tavan fiyat

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), benzin, motorin ve LPG fiyatlarında 8 ile 16 kuruş arasında değişen tutarlarda indirim yapılması için akaryakıt dağıtım şirketlerini uyardı. Kurum, akaryakıt dağıtım şirketlerine 7 Ağustos’a kadar süre tanıdı. Bu s

Ya indirim ya tavan fiyat


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), benzin, motorin ve LPG fiyatlarında 8 ile 16 kuruş arasında değişen tutarlarda indirim yapılması için akaryakıt dağıtım şirketlerini uyardı. Kurum, akaryakıt dağıtım şirketlerine 7 Ağustos’a kadar süre tanıdı. Bu süre içinde gerekli indirimler yapılmazsa, 2009 yılında olduğu gibi akaryakıta ‘tavan fiyat’ uygulaması yeniden gündeme gelecek. Petrol sektörünün otoritesi konumundaki EPDK, rekor üstüne rekor kıran akaryakıt fiyatlarını mercek altına aldı. Kurum, Türkiye’deki geçerli akaryakıt fiyatlarıyla, ‘referans’ olarak alınan Akdeniz çanağındaki ülke fiyatlarını karşılaştırdı. Bu çalışma Türkiye’deki benzin, motorin ve LPG fiyatlarının ‘en yakın erişilebilir uluslararası piyasanın (Akdeniz çanağı ülkeleri) üzerinde olduğunu ortaya koydu. EPDK, akaryakıt ve LPG dağıtımşirketlerine gönderdiği yazıda, benzin, motorin ve LPG fiyatlarında 7 Ağustos’a kadar gerekli indirimlerin yapılmasını istedi. Edinilen bilgiye göre bu tarihe kadar indirim yapılmazsa kurum‘tavan fiyat’ uygulaması için düğmeye basacak.

Akaryakıtta en az 8 kuruş indirim bekleniyor
Edinilen bilgiiye göre EPDK yetkilileri hafta içinde sektör temsilcileriyle ayrı ayrı görüşmeler yaptı. Sektör temsilcilerinin, indirimkonusunda ne istekli, ne de isteksiz oldukları, ortada bir tavır belirledikleri öğrenildi. EPDK kaynakları, kısa süre önce benzinde 7-8 kuruşluk indirim yapıldığını anımsatarak, “Bu indirim, petrol ve dolara bağlı olarak yapıldı. Rafineri indirim yaptı. Dağıtımşirketleri uyguladı” dedi. Kaynaklar, rafineriye fiyatla ilgili herhangi bir uyarı yazısının gönderilmediğini söyledi.

Edinilen bilgiye göre son 2 aylık ortalamalar dikkate alındığında benzinde 12 kuruş,motorinde 16 kuruş, LPG’de 8-9 kuruşluk indirim yapılması gerekiyor. Yani 8 ila 16 kuruş arasında bir indirimpazarlığı yapılıyor.

Akaryakıt fiyatı nasıl belirleniyor?
Petrol piyasası mevzuatı gereği Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının en yakın uluslararası piyasaya (Akdeniz Çanağı) uyumlu olması gerekiyor. İç pazarda fiyat oluşumu için Yunanistan, İtalya, Fransa ve İspanya baz alınıyor. Söz konusu piyasadaki fiyatları uzun bir süredir yakın takibe alan EPDK, Türkiye ile aradaki farkın büyüdüğünü görünce düğmeye bastı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi