Vergi Borcun Var mı Öğren?

Devletin vatandaşlara daha etkin ve daha donanımlı hizmet sunabilmesi için, kendi görev ve yükümlülüklerinin dışında, biz vatandaşların da yerine getirmesi gereken bazı görevleri mevcuttur. Vatandaşların uygulamak ile sorumlu oldukları bu görevlerden biri

Vergi Borcun Var mı Öğren?

Devletin vatandaşlara daha etkin ve daha donanımlı hizmet sunabilmesi için, kendi görev ve yükümlülüklerinin dışında, biz vatandaşların da yerine getirmesi gereken bazı görevleri mevcuttur. Vatandaşların uygulamak ile sorumlu oldukları bu görevlerden birisi de, devlete belli bir miktarda olan vergilerini düzenli olarak ödemektir. Devlet vatandaşlardan vergi toplarken, onların gelir seviyesine göre, farklı farklı miktarlarda ücretler talep etmektedir. Tabi bazı çok ciddi manada geçim problemi yaşayan vatandaşlardan ise, hiçbir şekilde vergi talebinde bulunulmamaktadır.

VERGİ BORCU SORGULAMA

Her zaman düzenli olarak ödememiz beklenen bu vergiler ise, çeşitli şekillerdedir. Emlak vergisi, çöp vergisi, katma değer vergisi (kdv), çevre vergisi vb gibi bir takım vergi çeşitleri bulunmaktadır. Bu ve bunun gibi vergi türlerinden bazılarının bilgisine ise ulaşmanız artık mümkündür. Her ay aksatmadan ödemeniz beklenen bu vergilerden bazılarını bazen ödememe durumunuz olmayabilir. Böyle durumlarda ise, vergi borçlarınız birikmektedir. İşte bu biriken ya da aksayan vergi borçlarınızın bilgisini artık internet üzerinden öğrenmeniz mümkündür.

Elektronik ortam üzerinden vergi borcunuzu aşağıda anlatacağımız şekilde sorgulatmanız ve öğrenmeniz imkan dahilindedir.

Elektronik ortam aracılığı ile vergi borcu sorgulama işlemi yapmak için başlangıç olarak, Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sayfası olan, http://www.gib.gov.tr  adresine giriş yapınız.

Bir sonraki aşamada, girmiş olduğunuz Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sayfasında, sağ tarafta yer alan ve İnternet Vergi Dairesi adı ile hazırlanmış olan bölümü tıklayınız.

Ardından, açılan bu yeni sayfanın alt tarafında bulunan bölümler içinden, Borç Sorgulamayazan bölümü işaretleyiniz.

Daha sonra burada Borç Bilgilendirme Servisiadı ile hazırlanmış olan bir tablo göreceksiniz.

Devamında, bu açılan tabloda yer alan ve T.C. Kimlik Bilgileri İle Giriş yazan bölümde bulunan aşağıdaki alanları doldurunuz. Bu bölümler şu şekildedir;T.C. kimlik numarası, nüfus cüzdanı seri numarası bilgileri, annenizin, babanızın, eşinizin, çocuğunuzun T.C. kimlik numarası ya da annenizin kızlık soyadının ilk ve ikinci harfi.

Son olarak resimde bulunan güvenlik kodunu ilgili kısma yazınız ve sonra, yine aynı sayfada yer alan tamam seçeneğini işaretleyiniz.

Ayrıca vergi borcu sorgulama işlemleri için bir başka yol daha izleyebilirsiniz. Yine internet üzerinden yapılan bu yöntem de oldukça pratik ve hızlıdır. Bu diğer yöntem ise, e-devlet kapısı sistemi üzerinden e-devlet şifresi kullanılarak yapılan vergi borcu sorgulaması işlemleridir.

e-devlet kapısı sistemi üzerinden, e-devlet şifresi kullanılarak yapılan vergi borcu sorgulaması işlemleri ise şu şekilde yapılmaktadır;

Burada öncelikle, e-devlet kapısı sistemine giriş yapmak amacı ile https://www.turkiye.gov.tr  adresine giriş yapınız.

Daha sonra, burada yer alan ve E-Hizmetleradı ile hazırlanmış olan bölüme geliniz.

Hemen sonrasında, bu alan üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı yazan bölüme ulaşınız.

Ardından, bu gelmiş olduğunuz Gelir İdaresi Başkanlığı bölümünün alt başlıkları içinden, Vergi Borcu Sorgulama yazanalanı seçiniz.

Böylece, e-devlet kapısı sistemi üzerinden, e-devlet şifresi yardımı ile vergi borcunuzun bilgisini öğrenmiş olursunuz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi