Vergi affı bekleyenler dikkat!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi cezalarından vazgeçmeyeceklerini belirterek, gecikme faizi yerine enflasyonla güncelleneceklerini ifade etti. Şimşek, "Tasarı ile sadece ve sadece gecikme faizi ile enflasyon farkı kadar olacak" dedi.TBMM Plan ve Bütçe K

Vergi affı bekleyenler dikkat!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi cezalarından vazgeçmeyeceklerini belirterek, gecikme faizi yerine enflasyonla güncelleneceklerini ifade etti. Şimşek, "Tasarı ile sadece ve sadece gecikme faizi ile enflasyon farkı kadar olacak" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, İş Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülüyor. Maliye Bakanı Şimşek, kanunun içinde yer alan vergi cezalarının af edilmesine yönelik olarak Plan ve bütçe Komisyonu üyelerini bilgi verdi.

Şimşek, mali içerikli düzenlemelerin toplamda 47 adet olduğunu söyleyerek, düzenlemenin yeni olmadığını ifade etti. Şimşek, AK Parti grubu tarafından getirilen düzenlemenin Maliye Bakanlığı tarafından yapılmadığını aktardı.

Şimşek, 6111 sayılı kanunu düzenlemesiyle ilgili olarak taksit ödemeleri sona erdiğini belirterek, "Uzatılması yönünde talep gelmiş olabilir. 2. Taksit ödemelerini yapamayanların sürenin uzatılması yönünde talep olabilir. Bu defa düzenleme kesinleşmiş alacakları kapsayan bir düzenleme yapılması kanaati olmuş olabilir. Burada partimizin sahiplendiği teklif. Bu tür düzenlemeleri olumlu bulmuyorum. Vergide uyum önemli husustur. Vergide uyumu bozabileceği kanaatim var" ifadelerini kullandı.

Şimşek, Komisyon’da görüşülen Kanun Tasarısı ile ana paradan vazgeçilmediğini belirterek, cezaların silinmesinin cezaların caydırırcılığını azalttığını ifade etti. Şimşek, şunları kaydetti:

"Toplam vergi gelirleri 67 milyar TL. Bunun 17.6 milyar Gelir Vergisi, yaklaşık 5.8 milyar bakaya, Kurumlar Vergisi 5.85 milyar TL, motorlu taşıtlar vergisi yaklaşık 7.5 milyar lira, özel tüketim vergisi 4.7 milyar lira, dahilde alınan katma değer vergisi 23.5 milyar lira, diğer vergi alacakları ise 7.9 milyar lira."

Şimşek, 0-1000 TL arasında vergi borcu olan mükellef şahsının 6 milyon 195 bin 833 olduğunu belirterek, "Bin ila 5 bin lira arsında da 2 milyon 2998 bin 580 mükellef yaralanacak. Yaklaşık 8,5 milyon mükellef yararlanacak. Toplam mükellef sayısı 9 milyon 858 bin 761. Önemli bir kısmı aslında çok düşük alacaklar. 5 bin ila 20 bin lira 967 bin 537 mükellef söz konusu. 20 bin ile 50 bin 247 bin 459 mükellef söz konusu" şeklinde konuştu.

Vergi ile toplam alacağın 67 milyar olduğunu söyleyen Şimşek, bunun ana para, ceza ve gecikme faizi olduğunu açıkladı. Düzenleme ile cezadan vazgeçmeyeceklerini aktaran Şimşek, gecikme faizi yerine enflasyon ile güncelleneceklerini ifade etti. Şimşek, "Tasarı ile sadece ve sadece gecikme faizi ile enflasyon farkı kadar olacak" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi