Vatandaşa kredi desteği geliyor!

Bankalardan ‘kara liste’de olduğu için kentsel dönüşüm kredisi alamayan vatandaşlara finansman desteğini devlet verecek.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kara listedekilere özel sözleşmeyle vereceği kredi enflasyona endeksli olacak. Kamuoyunda kentsel dön

Vatandaşa kredi desteği geliyor!

Bankalardan ‘kara liste’de olduğu için kentsel dönüşüm kredisi alamayan vatandaşlara finansman desteğini devlet verecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kara listedekilere özel sözleşmeyle vereceği kredi enflasyona endeksli olacak.
 
Kamuoyunda kentsel dönüşüm projesi olarak bilinen, riskli binaların yıkılarak yenisinin yapılmasını öngören afet yasasının finansman ayağına bir yenisi daha eklendi.
 
Kentsel dönüşüm projesi kapsamında bankalarla ardı ardına ‘kredi anlaşması’ imzalayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bankalardan kredi kullanamayan tüketiciler için de formül geliştirdi.
 
Buna göre, kara listede olduğu için bankalardan eli boş dönen riskli yapıların sahiplerine bakanlık, özel sözleşmelerle kredi kullandıracak.
 
Bakanlık, kara listeye düştüğü için kredi kullanamayan ancak kentsel dönüşümden yararlanmak isteyen vatandaşlara yönelik hazırlanan alternatif kredi paketi hazırladı.
 
Bakanlık teminat alacak
 
Buna göre kentsel dönüşüm protokolü imzalanan bankalardan kredi alamayan riskli binanın sahibi, kredi alamadığına ilişkin bir dilekçe ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne başvuruda bulunacak.
 
İl müdürlükleri de başvuru sahibi ve riskli yapı ile ilgili inceleme yapacak. İnceleme sonucunda, riskli yapı sahibine ‘özel hesaptan’ kredi kullandırılması kararlaştırılacak.
 
İl müdürlüğü ile vatandaş arasında bir borç sözleşmesi imzalanacak. Bakanlık, bankalarda olduğu gibi gerekli teminatları alacak ve kullandırılacak krediye faiz işletilmeyecek.
 
Faiz yerine krediler TÜFE’ye endeksli olacak. Kredi tutarı ise konutun maliyetine ve boyutuna göre değişecek. Yetkililer kullandırılan kredilerin konutun bedelini geçemeyeceğini belirttiler.
 
5 KALEMDE FİNANS DESTEĞİ
 
Kentsel dönüşüm projesi kapsamında riskli yapı sahiplerine, 5 ayrı kalemde finans desteği sağlanacak.
 
1- Kredilerde faiz yükünün yarısına yakınını devlet karşılayacak.
 
2- Riskli yapı sahiplerine 600 liraya kadar kira yardımı yapılacak.
 
3- Vatandaşlara yıkım kredisi verilecek. Bu kapsamda bin metrekarelik bir binanın yıkımı için 6 bin liraya kadar kredi verilecek.
 
4- Vatandaşlar, binalarının riskli olup olmadığını tespit ettirmek için 600 liraya kadar kredi desteği alabilecekler.
 
5- Kara listedeki vatandaşa, bakanlık özel sözleşmeyle kredi verecek

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler