Varlık Barışı'ndan 1 Milyar TL kar!

Türklerin yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer varlıklarının Türkiye ekonomisine kazandırılması amacıyla uygulanan Varlık Barışı'nın 31 Temmuz'da sona eren ilk döneminde 50.05 milyar liralık varlık beyan edilirken, 1 milyar lira

Varlık Barışı'ndan 1 Milyar TL kar!

Türklerin yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer varlıklarının Türkiye ekonomisine kazandırılması amacıyla uygulanan Varlık Barışı'nın 31 Temmuz'da sona eren ilk döneminde 50.05 milyar liralık varlık beyan edilirken, 1 milyar lira vergi tahakkuk edildi.

Varlık Barışı uygulamasına göre, gerçek veya tüzel kişilerce 15 Nisan 2013 itibariyle sahip olunan ve yurt dışında bulunan varlıklarını 31 Temmuz 2013'e kadar TL cinsinden rayiç bedelle, bankalara veya aracı kurumlara bildirecekler veya vergi dairelerine beyan edeceklerdi. Bakanlar Kurulu bu süreyi Ekim sonuna kadar uzattı.

Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Varlık Barışı'nın ilk döneminde banka ve aracı kurumlara beyan edilen 495 milyon lira varlık üzerinden tahakkuk eden 9.9 milyon lira verginin tamamı tahsil edildi.

Açıklamada, "Vergi dairelerine beyan edilen 49.55 milyar lira varlık üzerinden 991 milyon lira vergi tahakkuku yapılmış olup tahsilat miktarı 2.5 milyon liradır. Temmuz ayında beyan edilen varlıklar üzerinden tarh edilen vergilerin Ağustos ayı sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir" denildi.

Maliye Bakanlığı verilerine göre, beyan edilen varlıkların yüzde 0.04'ü (19 milyon TL) Türk Lirası, yüzde 97.99'u (49 milyar TL) döviz, yüzde 1.64'ü (819 milyon TL) altın, yüzde 0.32'si (158 milyon TL) menkul kıymet (hisse senedi, tahvil vs.) ve yüzde 0.02'si (12 milyon TL) taşınmaz varlıklardan oluşuyor.

Hükümet yetkilileri, Varlık Barışı'ndan ne kadarlık bir kaynak sağlanacağına dair herhangi bir açıklamada bulunmamışlardı ancak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türklerin yurtdışında 130 milyar doları bulunduğunu bu parayı Türkiye'ye çekmek için çalıştıklarını söylemişti.

Daha önceki Varlık Barışı uygulaması kapsamında 26.95 milyar lirası yurt dışından olmak üzere toplam 47.3 milyar liralık varlık beyan edilmişti.

İki aşamalı olarak uygulanan düzenleme kapsamında toplam 22 milyar liralık bir kaynak temin edilmiş, sigorta primleri ve diğer unsurlar dahil edildiğinde ulaşılan kaynak 32 milyar liraya ulaşmıştı.

Bu beyanlar kapsamında 1.56 milyar liralık vergi tahakkuk ettirilmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler