Tüzmen'den bankalara uyarı

Son günlerde bankacılık sektörüyle, reel sektör arasında yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Bakan Tüzmen, bankacılık sektörünün geçmişte yaşadığı olaylar nedeniyle, yoğurdu üfleyerek yediğini söyledi. Bakan Tüzmen, “kendilerini iyice kasmış durumdalar. Bu d

Tüzmen'den bankalara uyarı
Son günlerde bankacılık sektörüyle, reel sektör arasında yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Bakan Tüzmen, bankacılık sektörünün geçmişte yaşadığı olaylar nedeniyle, yoğurdu üfleyerek yediğini söyledi.

Bakan Tüzmen, “kendilerini iyice kasmış durumdalar. Bu da iyice sıkıntı vermeye başladı. Özellikle ihracatçı firmalarımız teminat mektuplarında zorlanıyor. Bu durum, bir an önce normale dönmelidir. Bankacılık sektörümüz ihracatçımızı, sanayicimizi, yurt dışı müteahhitlik sektörünü desteklemelidir. Bankalarımız ihracatçımızı ve yurt dışı müteahhitlerimizi yalnız bırakmamalıdır" dedi.

Bankaların ihracatçıya ve yurt dışı müteahhitlik sektörüne destek vermemesinin, uluslararası pazarlarda haksız rekabete yol açtığını kaydeden Tüzmen, Türkiye'nin rakiplerinin arkasında ülkelerinin bankaları varken, Türk ihracatçısının ve müteahhidinin arkasında, destek olmamasının Türkiye açısından sıkıntı yarattığını ve ülke ekonomisine zarar verdiğini ifade etti.

Geçmiş aylarda bankaların sanayici ve ihracatçıya kredi vermek için birbirleriyle yarıştıklarını, ihracatçıların peşinde koştuklarını belirten Bakan Tüzmen, fazla panik yapmanın her iki tarafa da zarar vereceğini bildirdi. Tüzmen, bankacılık sektörünün soğukkanlı davranarak, sanayici ve ihracatçı ile ilişkilerini normale döndürmesini istedi.

MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜ

Türk müteahhitlerinin yurt dışında çok başarılı projelere imza attıklarını, yıllık aldıkları ihale miktarının 20 milyar dolarlara ulaştığını kaydeden Devlet Bakanı Tüzmen, şunları söyledi:

“Yurt dışı müteahhitlik sektörümüz bugüne kadar çeşitli ülkelerde yüz milyar doların üzerinde iş yaptılar. Ciddi bir makine parkına, ciddi bir tecrübeye ulaştılar. Ama son günlerde dünyada yaşanan krizin de etkisiyle teminat mektubu sorunları had safhaya ulaştı. Krizden önce Türk bankalarıyla işlerini çözemeseler de biraz daha fazla komisyon ödeyip, Avrupa bankalarından teminat mektubu bulabiliyorlardı. Şimdi o olanakları da sıkıntıya girdi. Bu nedenle, aldıkları ihalelerin kontratlarını imzalamakta zorlanıyorlar. Milyarlarca dolarlık iş teminat mektubu bekliyor.

Bankalarımız biraz cesur olsa milyarlarca dolarlık iş bizim olacak. Afrika'da, Orta doğuda, Orta Asya'da Balkanlarda milyarlarca dolarlık iş bizi bekliyor.”

YENİDEN ARA MALI ÜRETİMİ

Değerli YTL, düşük kur nedeniyle ara malı üreten birçok fabrikanın üretimlerine ara verdiğine dikkat çeken Bakan Tüzmen, değerli YTL, düşük kur nedeniyle dışardan ara mal ithal etmenin, hem ucuz hem de karlı hale geldiğini, bu nedenle de ara mal üreten fabrikaların üretimlerini durdurmak zorunda kaldıklarını, ancak şimdi dövizin yükselmesiyle birlikte yeni dengelerin oluştuğunu söyledi.

Dışardan ara mal ithalatının pahalı hale geldiğini belirten Tüzmen, bu durumun sanayicileri yeniden yerli ara mal kullanımına yönelteceğini bildirdi.
Bakan Tüzmen, “sanayicilerimiz, daha fazla yerli ara mal kullanacak. İhracatımızın katma değeri artacak. Ben, birkaç ay içinde yerli ara malların devreye gireceğine ve istihdama da önemli katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

“CARİ AÇIK AZALIR”

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, cari açıkla ilgili soru üzerine, dünyada yaşanan krizin birçok ülke ekonomisinde büyümeyi olumsuz etkileyeceğini belirterek, şöyle devam etti:

“Bu da bizim ihraç pazarlarımızda durgunluğu beraberinde getirecek. Bunun sonucunda da ihracatımızdaki artış yavaşlayacak. Ama hem buna bağlı olarak, hem de sanayicilerimizin yerli ara mallara yönelmesi nedeniyle, ithalatımızda da önemli düşüşler yaşanacak.
Buna bir de petrol ürünlerinin fiyatlarındaki düşüşü eklersek, ithalatımızdaki düşüşün ihracat artışımızdaki düşüşten çok daha fazla olacağı görülecektir. Bütün bunlar cari açığımızın azalmasını da beraberinde getirecektir. Cari açığımız daha sağlıklı bir düzeye gelecektir. Bu da makro ekonomik dengelerimiz açısından daha iyi bir durum yaratacaktır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler