Türkiye'den dünyada bir ilk!

Karekodlu çek uygulamasına yarın geçiliyor.Yeni uygulamayla karşılıksız çek riskinin azalması bekleniyor. Dünyada ekonomi literatüründe böyle bir uygulamanın olmadığı ifade ediliyor.Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, 15 Ha

Türkiye'den dünyada bir ilk!

Karekodlu çek uygulamasına yarın geçiliyor.

Yeni uygulamayla karşılıksız çek riskinin azalması bekleniyor. Dünyada ekonomi literatüründe böyle bir uygulamanın olmadığı ifade ediliyor.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, 15 Haziran'da başlayacak "karekodlu çek'' uygulamasının piyasada karşılıksız ve sahte çek riskini azaltacağını belirterek, "Şu anda zorunlu olmayan bu uygulamanın tam işlerlik kazanması sağlanmalıdır'' dedi.

Konukoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, çekin en yaygın ödeme araçlarından birisi olduğunu ifade etti, ancak özellikle hapis cezasının kaldırılmasından sonra piyasada sorunlar yaşandığını ve ödenmeyen çek sayısının arttığını belirtti.

"TİCARETE POZİTİF YANSIYACAK"

"Ticarette en sıkıntılı konulardan birisi karşılıksız çek'' diyen Konukoğlu, çek geçmişinin genel olarak ticari hayatın akışı açısından çok önemli olduğunu, güvenirlik ve sağlam koşulların sağlanması gerektiğini vurguladı.

Çek veren kişinin mali geçmişini görme imkanı sağlayan "karekodlu çek" uygulamasının 15 Haziran Pazartesi günü başlayacağını hatırlatan Konukoğlu, bunun olumlu bir gelişme olduğunu, bu sayede kimden çek alacaklarını daha iyi bileceklerini ve bunun ticarete pozitif yansıyacağını bildirdi.

Konukoğlu, piyasada çeke eski itibarını kazandırmak gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu sistem çekle çalışan her şirketin ve sektörün işine yarayacaktır. Karekodlu çek kullanımı eski sisteme göre; kabul edilecek çekin güvenilirliği hakkında bilgi verecek, karşılıksız ve sahte çek riskini ortadan kaldıracak, kullanacak kişiye güvenilirlik açısından itibar kazandıracak, çeklerin piyasada kullanımını kolaylaştıracak, ödeme ve tahsilat planlarının daha sağlıklı yapılmasını sağlayacaktır. Tüccarın, sanayicinin birbirine verdiği kredi kaynağı da artarak iç piyasada dönüş hızını yükseltecektir. Şu anda zorunlu olmayan bu uygulamanın, piyasada tam işlerlik kazanmasını ve vadeli alışverişlerde hızla yayılmasını sağlamalıyız. Tüm bankalar da bir an önce hazırlıklarını tamamlayarak sisteme hazır hale gelmelidir."

DÜNYADA BİR İLK OLACAK

Bu uygulamanın Türkiye ve dünyada bir ilk olacağının altını çizen GSO Başkanı Konukoğlu, bu sisteme öncülük eden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıkloğlu ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın'a teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler