Türkiye'de E-Ticaretin Yükselişi: ETBİS ile Kayıt ve Denetim Dönemi

Türkiye'de e-ticaretin düzenlenmesi ve geliştirilmesi için Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılan ETBİS, sitelerin kaydını sağlıyor ve e-ticaret verilerini sunuyor.

Türkiye'de E-Ticaretin Yükselişi: ETBİS ile Kayıt ve Denetim Dönemi

Türkiye'de e-ticaret sektörünün düzenlenmesi ve geliştirilmesi amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılan Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS), e-ticaret yapan sitelerin kayıt altına alınmasına olanak tanıyor ve sektörel gelişime büyük katkı sağlıyor.

2017 yılında hizmete açılan ETBİS, e-ticaret platformlarını ve işletmeleri bünyesinde toplayarak, vatandaşların bu sitelere dair bilgilere kolayca ulaşmalarını ve elektronik ticaret üzerine istatistiksel verilerin paylaşılmasını mümkün kılıyor. Sistemde kayıtlı olan 36 bin 777 işletme ve 43 bin 580 site ile Türkiye'de e-ticaret alanında önemli bir veri tabanı oluşturulmuş durumda.

Vatandaşlar, eticaret.gov.tr üzerinden herhangi bir sitenin ETBİS kaydını sorgulayabilir ve e-ticaret akademisinde sunulan eğitimlerle elektronik ticaret hakkında bilgi edinebilirler. Ayrıca, sistemde yer alan "e-danışman" özelliği sayesinde tüketiciler sorularına hızlı yanıtlar alabiliyor.

ETBİS, e-ticaret yapmak isteyen işletmelere de destek sağlıyor. Sistem üzerinden 33 eğitim videosu ve 74 doküman ile e-ticaret yapmak isteyen firmalara yol gösterici bilgiler sunuluyor. Güncel haberler, istatistikler ve etkinlikler de bu platform aracılığıyla paylaşılarak, sektördeki gelişmeler takip edilebiliyor.

Geçtiğimiz yılın ilk altı ayında e-ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre %109,7 artarak 652,7 milyar liraya ulaştı. Sipariş adetleri de %20 artışla 2 milyar 556 milyona yükseldi.

ETBİS'in sağladığı bu veri tabanı ve denetim mekanizması, Türkiye'de e-ticaretin sürdürülebilir bir şekilde gelişmesine ve e-ticaret politikalarının etkin bir biçimde şekillendirilmesine imkan tanıyor. KOBİ'lerin de bu alana yönlendirilmesi ve ulusal ile uluslararası arenada rekabet güçlerinin artırılması hedefleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi